Ανομβρία και δάκος η καταστροφή της ελαιοπαραγωγής- Τι αναφέρουν αγρότες του Ηρακλείου (pics)
Οπως έχει γράψει ήδη το CretePlus.gr οι ελαιοπαραγωγοί του Ηρακλείου είναι εξοργισμένοι αφού βλέπουν πως τα χρήματα που κατέβαλαν μέσω των εισφορών για τη δακοκτονία πήγαν...περίπατο.
Οπως είναι γνωστό φέτος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών του νησιού, οι ψεκασμοί που έγιναν ήταν απο ελλιπείς ως ανύπαρκτοι. Ετσι ο δάκος έπληξε την παραγωγή με συνέπεια οι ελιές να έχουν πέσει από τα κλαδιά και να εχουν δημιουργήσει ενα ιδιότυπο στρώμα στο εδαφος.
Οι αγρότες ειναι σε απόγνωση και ζητούν ευθύνες από τους αρμόδιους φτάνοντας στο σημείο να ζητούν ακόμη και τη διακοπή της καταβολής του 2% για τη δακοκτονία από τη στιγμή που οι ψεκασμοί δεν γίνονται!
Τι λένε οι παραγωγοι
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η κατάσταση δεν αναμένεται να είναι εντελώς τραγική στα ορεινά τμήματα της ευρύτερης περιοχής Μεσαράς, όπως Γέργερη και Ζαρός, στα νότια του νομού Ηρακλείου, όπως Τυμπάκι και Πόμπια, καθώς επίσης και σε ορισμένες περιοχές περιμετρικά του Αρκαλοχωρίου. Στο σύνολό της όμως η παραγωγή θα είναι μειωμένη σίγουρα πάνω από το 50%, με τους παραγωγούς να εκφράζουν φόβους για μεγάλες πιθανότητες ακόμα υψηλότερων μειώσεων στην παραγωγή. Με δεδομένες μάλιστα τις απαγορευτικές συνθήκες ζέστης και εξαιτίας του δάκου ακόμα και σε περιοχές με ανθοφορία, μια πρόβλεψη για μειώσεις παραγωγής ακόμα και πάνω από το 60 % δεν θα ήταν παρακινδυνευμένη.
Είναι χαρακτηριστικό συμφωνα με την «Πατρις» πως σε πάρα πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου, η ελαιοκομιδή έχει ολοκληρωθεί, αφού δεν υπήρχε καρποφορία.
Όπως φαίνεται ωστόσο, το πρόβλημα δεν αναμένεται να παρουσιαστεί μόνο για τη φετινή χρονιά, καθώς η ζημιά που έχει προκληθεί στα ελαιόδεντρα είναι πολύ μεγαλύτερη για να υπολογιστεί σε μία μόνο ελαιοκομική περίοδο.
«Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει καθόλου» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Ηρακλείου, Γιάννης Χατζάσκος ο οποίος και προσθέτει:
«Η παρατεταμένη ξηρασία έχει επηρεάσει τόσο πολύ τα δέντρα που δεν γνωρίζουμε, ακόμα κι αν η φετινή περίοδος είναι ικανοποιητική σε βροχοπτώσεις, αν θα μπορέσουν να έχουν μια ικανοποιητική καρποφορία, ούτε το 2017. Δεν μιλάμε λοιπόν μόνο για προβλήματα ενός έτους, αλλά ίσως έχουμε ένα πρόβλημα μπροστά μας πολύ μεγαλύτερο που δεν έχουμε καταλάβει ακόμα».
Όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζάσκος, με βάση της πληροφορίες που έχουν ως τώρα από τα ελαιουργεία, οι μειώσεις ήδη αγγίζουν το 60%, ενώ εκφράζονται σοβαροί φόβοι για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις παραγωγής σε ορισμένες περιοχές.
«Αν μπορούσαμε να ρισκάρουμε προβλέψεις με βάση τα ως τώρα στοιχεία, μιλάμε για μια μείωση στην παραγωγή της τάξης του 60 %» αναφέρει ο κ. Χατζάσκος και προσθέτει:
«Δεν γνωρίζουμε πώς θα κλείσει η περίοδος ούτε ποιο θα είναι το ακριβές νούμερο. Με βάση τις πρώτες ενδείξεις όμως, το εφιαλτικό σενάριο για μειώσεις παραγωγής πάνω ακόμα και από το 60%, δεν είναι δυστυχώς παράλογο».
Κάπως καλύτερες είναι οι συνθήκες στα νότια και ορεινά τμήματα του νομού, με τις περιοχές γύρω από τη Γέργερη να αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα.
«Ευτυχώς στην ευρύτερη περιοχή της Γέργερης η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γέργερης Πολύδωρος Αναστασάκης.
Ο κ. Αναστασάκης προσθέτει βέβαια ότι αυτό συμβαίνει κατά κανόνα σε καλλιέργειες που ποτίστηκαν κατάλληλα και βρίσκονταν υπό την επίβλεψη παραγωγών, οι οποίοι έσκυψαν λόγω των δυσμενών συνθηκών πάνω από την παραγωγή για να μη βιώσουν την πλήρη καταστροφή.
«Σε χωράφια πάντως που δεν ποτίζονταν και σε καλλιέργειες που δεν φροντίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, η αρχική μου εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει μια μείωση της παραγωγής σε ποσοστά που ίσως αγγίζουν το 40% - 50%» προσθέτει ο κ. Αναστασάκης.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και από την άλλη πλευρά της πεδιάδας, αφού επαρκή παραγωγή θα μπορέσουν να δουν μόνο οι ελαιοκαλλιεργητές που φρόντισαν τα χωράφια τους και είχαν την υποστήριξη κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού.
«Στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες περιοχές του νομού Ηρακλείου» αναφέρει ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αγροτικού Συνεταιρισμού Αστερουσίων Μανώλης Ιατράκης.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Ιατράκης, οι ελαιοκαλλιεργητές που φρόντισαν τα χωράφια τους και δέχθηκαν τις συμβουλές γεωπόνων θα έχουν παραγωγή τη φετινή χρονιά, αν και η πλειοψηφία των καλλιεργητών θα έρθει αντιμέτωπη με τεράστιες μειώσεις στην παραγωγή.
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας μειώθηκε σημαντικά η σάρκα του καρπού με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι σημαντικά μειωμένη» αναφέρει ο κ. Ιατράκης και προσθέτει:
«Τα ελαιόδεντρα όμως συνολικά, πέρα από τη μειωμένη παραγωγή, έχουν τεράστιο πρόβλημα το οποίο δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο μπορεί να αποκατασταθεί και πότε, αν ούτε φέτος υπάρξουν οι απαιτούμενες βροχοπτώσεις».