Η συγγραφέας των επιτυχιών μιλά στο CretePlus.gr - Τι λέει για το νέο της βιβλίο η Δήμητρα Ιωάννου
Η κ. Δήμητρα Ιωάννου, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση.
Όπως έχει η ίδια επισημάνει Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευαν κάτι που έχει μεταφέρει και στο γράψιμο που είναι το μεγάλο της πάθος.
1)Ποια ήταν η αιτία που σας οδήγησε να γράψετε το τρίτο κατά σειρά βιβλίο σας; Ένα βιβλίο το οποίο καταφέρνει να συνδυάσει το δράμα, το μυστήριο και να παίξει τελικά με τα συναισθήματα και τις σκέψεις των ίδιων των αναγνωστών;
Οι δύσκολες συνθήκες που ταλαιπωρούν τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό και τις οποίες βιώνουμε ανεξαιρέτως όλοι οι Έλληνες, ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία μιας ηρωίδας που ήρθε στον κόσμο για να αντιμετωπίσει από την πρώτη μέρα της ζωής της το άφατο σκοτάδι. Νόθα, ορφανή και πάμπτωχη, η Βαλεντίνα φαινόταν καταδικασμένη να περπατήσει σε κακοτράχαλα μονοπάτια και να υποφέρει δια βίου από την ανυπαρξία της αγάπης, της ζεστασιάς και της στήριξης. Στο βιβλίο παρακολουθούμε όλη την πορεία της, πώς πάλεψε με νύχια και με δόντια να προχωρήσει μπροστά και να αλλάξει τη ζωή της. Έτσι έφτασε να γίνει ένας θρύλος, η μεγαλύτερη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα της Ωραίας Εποχής των Αθηνών.
2) Για ποιο λόγο τοποθετείται το βιβλίο στην Μπελ Εποκ. Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε σε εκείνη την εποχή, η οποία συνδύαζε με έναν τρόπο τις αντίξοες συνθήκες του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, με τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας;
Καταρχάς πρέπει να πω πως επέλεξα την Αθήνα της Μπελ Επόκ για να προσφέρω στον εαυτό μου και στους φίλους αναγνώστες την ευκαιρία να διερευνήσουμε μαζί τη θρυλική Ωραία Εποχή των Αθηνών. Είναι η εποχή που η Αθήνα αναμορφώνεται και ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα χρόνια μοιάζουν ευτυχισμένα κι απροβλημάτιστα για μια συγκεκριμένη κοινωνική μερίδα που ζει μια ξέγνοιαστη ζωή. Επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εποχή ήθελα παράλληλα να δώσω και την αντίθεση μεταξύ της σκληρής ζωής της υπαίθρου που έζησε η Βαλεντίνα στα πρώτα χρόνια της ζωής της και των κομψών αθηναϊκών σαλονιών. Η γυναίκα αυτή πάλεψε και δούλεψε τόσο σκληρά, ώστε κέρδισε το σεβασμό και την απόλυτη αποδοχή κι αυτών των δύσπιστων εκλεπτυσμένων αθηναίων. Φυσικά στο βιβλίο περιγράφονται όλες οι κοινωνικές τάξεις. Βασικοί ήρωες ο λουστράκος Λουκίλης, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης αλλά και ο Γρηγόρης ο Κλαδευτής, αυθεντικές λαϊκές μορφές που αντιπροσωπεύουν τον αντίποδα της εξευγενισμένης κομψότητας.
3) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες μέσα από τη συγκινητική- αλλά και γεμάτη μυστήριο και ανατροπές- ιστορία που μας αφηγείστε;
Η Βαλεντίνα στην ουσία είναι το σύμβολο του ανθρώπου που αρνείται να υποταχθεί στην προκαθορισμένη μοίρα του. Αγωνίζεται, εργάζεται σκληρά, παραμερίζει φόβους, τολμά, αποτυγχάνει, πεισμώνει, διορθώνει ατέλειες και τρωτά σημεία και προσπαθεί ξανά. Τίποτα δεν σταματά αυτή τη γυναίκα που αποφασίζει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της και να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην ευτυχία. Το ταξίδι της δεν είναι εύκολο αλλά χάρη στην ψυχική της ευγένεια και στη μεγάλη της αποφασιστικότητα κατορθώνει να φτάσει στη δική της Ιθάκη.
4) Το βιβλίο σε περιόδους κρίσης μπορεί να αποτελέσει πηγή προβληματισμού ή ένα τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα για τους αναγνώστες; Πρέπει ο Έλληνας του σήμερα να διαβάζει βιβλία;
Κάποιοι συγγραφείς, προβληματισμένοι από τη γύρω μας κατάσταση, θα επιλέξουν να εμβαθύνουν περαιτέρω σε συγκεκριμένα προβλήματα που μας αφορούν όλους. Άλλοι θα επιλέξουν να δώσουν στους αναγνώστες τους ονειρικές ιστορίες, για να τους ανακουφίσουν, να τους ταξιδέψουν και να τους κάνουν να αποδράσουν για λίγο από την αδηφάγα καθημερινότητα. Από την άλλη κάποιοι αναγνώστες θα νιώσουν την ανάγκη να ασχοληθούν και να διερευνήσουν περισσότερο την κρίση που ζούμε. Άλλοι θα ανοίξουν ένα βιβλίο για να ξεφύγουν και να βρεθούν σε άλλους τόπους και καταστάσεις. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές ψυχοσυνθέσεις και διαφορετικές οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Στην ερώτηση για το αν ο Έλληνας του σήμερα πρέπει να διαβάζει βιβλία νομίζω ότι τα μηνύματα των αναγνωστών που λαμβάνω καθημερινά είναι η καλύτερη απάντηση. Συγκινούμαι όταν μου λένε ότι τα βιβλία μου τους ξεκουράζουν, τους ταξιδεύουν και τους δίνουν κουράγιο να αντέξουν την επόμενη μέρα. Οπωσδήποτε λοιπόν η λογοτεχνία είναι ένα μεγάλο στήριγμα, ιδιαίτερα σε τέτοιες ταραγμένες εποχές.
5) Εσάς ποιους λογοτέχνες ή ποιητές σας αρέσει να διαβάζετε; Υπάρχουν συγγραφείς που έχουν αποτελέσει με έναν τρόπο «δάσκαλοι» ή καθοδηγητές σας, σχετικά με τον τρόπο που εσείς αποδίδετε στο χαρτί τις ιστορίες σας;
Δεν απαντώ ποτέ σε αυτήν την ερώτηση γιατί με την αναφορά μου σε κάποια ονόματα θα αδικήσω πάμπολλους ταλαντούχους δημιουργούς και τα υπέροχα έργα τους. Οτιδήποτε διαβάζω με επηρεάζει περισσότερο ή λιγότερο, ενσταλάζει μέσα μου και βρίσκει τον τρόπο να αφήσει ένα πιο δυνατό ή πιο αχνό χνάρι στο εργαστήρι του υποσυνειδήτου μου. Στην ουσία κάθε άνθρωπος είναι ένα σύνολο από βιώματα, εμπειρίες και προσλαμβάνουσες. Αυτά σχηματίζουν τη προσωπικότητα του και σε αυτές πατά κάθε συγγραφέας, συλλαμβάνει και γράφει τελικά τις ιστορίες του.