Η tuta absoluta «βρήκε» το δάσκαλό της! - Αγρότες στην Ιεράπετρα βρήκαν τρόπο να την καταπολεμήσουν
Αγρότες από την Ιεράπετρα μην αντέχοντας πλέον να βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται από την tuta absoluta εφηύραν μία πατέντα για να την καταπολεμήσουν. Και φαίνεται πως τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως αναφέρουν και στο agroselida.blogspot.gr.
Τη λύση στο πρόβλημα δίνουν οι μαύρες σακούλες σκουπιδιών και η εντομολογική κόλλα!
Σας παραθέτουμε τι αναφέρουν οι αγρότες στο agroselida.blogspot.gr.
«Στον πόλεμο κατά της τούτας,της άτιμης αυτής εισαγόμενης πεταλούδας που διαλύει τα ντοματοχώραφα μέχρι να πεις κύμινο, επιστρατεύσαμε μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Αφού τις ανοίξαμε αφήνοντας ενωμένο μόνο τον πάτο,τις κόψαμε σε 4 κομμάτια την κάθε μια. Στην συνέχεια τις στερεώσαμε πάνω στην ανάποδη πλευρά από φελιζόλ σπορείων με 6άρια καρφιά όπως φαίνεται στη φωτο. Η στερέωση μόνο στις δύο πλευρές είναι αρκετή.
Αλείψαμε με εντομολογική κόλα την επιφάνεια της σακούλας χρησιμοποιώντας πινέλο και φορώντας γάντια,και τοποθετήσαμε τα φελιζόλ ανάμεσα στις γραμμές φύτευσης. (Ένα κάθε 4 μέτρα)
Δύο μόλις μέρες μετά,τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά.Κάθε παγίδα είχε πιάσει πάνω από 500 τούτες!
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν έχετε κατοικίδια στο χωράφι φροντίστε για την απομάκρυνσή τους.Ακόμα και σκύλοι μεγάλου μεγέθους μπορεί να κολλήσουν στις παγίδες και να ακινητοποιηθούν!
Οι ίδιες παγίδες μπορούν να γίνουν και φάκες για ποντίκια,αρκεί να τοποθετήσετε λίγο τυρί η τηγανισμένη σαρδέλα στο κέντρο,με την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν γάτες.Αν κολλήσει γάτα,είναι πολύ επώδυνο να την ξεκολλήσετε...»
Τι είναι η tuta absoluta
Η tuta absoluta είναι ένα έντομο που ανήκει στη οικογένεια των Λεπιδόπτερων.Προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί παγκόσμια.Στη Ελλάδα εμφανίστηκε κυρίως το 2009-2010.Είναι ο χειρότερος εχθρός της τομάτας αλλά προσβάλει όλα τα Σολανοειδή (Τομάτα,Μελιτζάνα,Πατάτα,Πιπεριά).Η μεγάλη εξάπλωση του οφείλεται στις 10-12 γενεές που έχει ανά έτος.
Η αντιμετώπιση της δε είναι καθόλου εύκολη. Η Τούτα στη χώρα μας δε έχει κανένα σχεδόν θηρευτή και έτσι αν δε τη αντιμετωπίσουμε εμείς με τεχνητούς τρόπους η εξάπλωσή της θα είναι ραγδαία.Τη ζημιά στις καλλιέργειες δε την κάνει το ενήλικο έντομο αλλά οι προνύμφες και οι κάμπιες του.Κάνουν ζημιά και στον καρπό αλλά και στο ίδιο το φυτό, όπως αναφέρει το supereverything.gr.
Στον καρπό γεννούν τα αυγά τους και αυτά κάνουν στοές και υποβαθμίζουν ή χαλάνε εντελώς τον καρπό.
Αλλά και στο ίδιο το φυτό,κάνουν στοές στα φύλλα και στους βλαστούς με αποτέλεσμα,από τη επιβράδυνση της ανάπτυξής του έως και πλήρη καταστροφή του.Στα φύλλα κάνει περίπου το ίδιο με τον γνωστό μας φυλλορύκτη ή φιδάκι.Κάνει στο εσωτερικό του φύλλου στοές και αφήνει το εξωτερικό ανέπαφο.