Σε δίκη παραπέμπει ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου το Γερμανό καθηγητή Χάιντς Ρίχτερ!
Μετά τα γεγονότα που "σημάδεψαν" το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με την αναγόρευση του κ. Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος του νησιού ο εισαγγέλεας διέταξε την προακαταρκτική έρευνα της υπόθεσης. ΄'Επειτα από την ολοκλήρωση της από την ανακρίτρια κ. Πατεράκη- όπως αναφέρει η "Ν. Κρήτη"- ο Εισαγγελέας παραπέμπει σε δίκη το Γερμανό Καθηγητή, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσιμό και την ξενοφοβία που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014.
Η εκδίκαση της υπόθεσης εχει οριστεί για τις 2 Σεπτέμβρη. Όπως αναφέρει η "Ν.Κ." ο Εισαγγελέας ασκεί δίωξη και παραπέμπει τον καθηγητή, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του "Η Μάχη της Κρήτης", στο πρωτοτυπο γερμανικό "Η Κατάκτηση της Κρήτης" με το σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές συνιστούν "Αρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με υβριστικό περιεχόμενο".
Ο κ. Ρίχτερ φαίνεται πως διώκεται βάσει συγκεκριμένου άρθρου του νόμου 4285/2014 γθα την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλωσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (Ι. 328)
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων με τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής.
Τι είχε πει ο Τσίπρας
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Μάρτη ο κ. Αλέξης Τσίρπας τοποθετηθηκε στην Βουλή για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες την περίοδο της κατοχής. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ταυτίσει την εκπλήρωση του ιστορικού χρέους των διεκδικήσεων με την σημερινή προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση για ελάφρυνση των πολιτικών λιτότητας.
«Επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του».
Επισήμανε για μια ακόμα φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της» και απευθυνόμενος στο εξωτερικό σημείωσε πως «ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον Ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση».
Επισήμανε ότι η Ελλάδα θα προσεγγίσει το ζήτημα των επανορθώσεων «με την αναγκαία ακριβώς ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου» εξήγησε όμως ότι ανάλογη στάση αναμένει και από την Γερμανική κυβέρνηση «για λόγους πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς αλλά και ηθικούς».
Ξεκαθάρισε ότι η χώρα δεν παραιτείται από τις αξιώσεις ενώ τόνισε πως «δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής» εξηγώντας «πως το τελευταίο διάστημα στο άκουσμα πολλών προκλητικών δηλώσεων από το εξωτερικό, μου έρχεται στο μυαλό το περίφημο απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού: Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους».
Δεσμεύτηκε για «άοκνη» εργασία ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από το διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, «να συνδράμουμε ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη».
Τόνισε τέλος πως ο ίδιος και η κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.