Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



“Ευτυχώς που ο εγκέλαδος “επισκέφτηκε” την Κρήτη”

“Ευτυχώς που ο εγκέλαδος “επισκέφτηκε” την Κρήτη”

Περιβάλλον | 19/06/2013 - 23:30
“Ευτυχώς που ο εγκέλαδος “επισκέφτηκε” την Κρήτη”
Τι λέει ο γνωστός Καθηγητής Γεωλογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, για τον μεγάλο αριθμό σεισμών που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα στην Κρήτη, με μεγαλύτερο αυτό των 6 Ρίχτερ!

Την ώρα που οι κάτοικοι στα νότια της Κρήτης εμφανίζονται θορυβημένοι από την έντονη σεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται, ο κ. Φασουλάς εμφανίζεται καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι τόσο ο ισχυρός σεισμός του περασμένου Σαββάτου, όσο και οι μετασεισμοί δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

Αντίθετα μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός εκδήλωσης ενός σεισμού, δεδομένου ότι όλη η περιοχή του Αιγαίου μετακινείται κάθε χρόνο 4 εκατοστά πιο κοντά στην Αφρική.

«Όλη η περιοχή μετακινείται προς την Αφρική και εάν δεν δίνει σεισμούς, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε πιθανότητες για έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό. Ήταν μια ανησυχία που είχαμε εμείς οι επιστήμονες για δεκαετίες, καθώς τα τελευταία 30-40 χρόνια δεν είχαμε τέτοιους σεισμούς και υπήρχε μια συζήτηση γύρω από το εάν είχε «κολλήσει» η διαδικασία, που σημαίνει ότι συγκεντρώνεται ενέργεια και εγκυμονεί ο κίνδυνος για μεγάλο σεισμό», αναφέρει ο κ. Φασουλάς.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε μια αυξημένη σεισμικότητα στην περιοχή, κάτι που είναι παρήγορο, αφού δείχνει ότι το σύστημα εξελίσσεται.

Φυσιολογικοί οι μετασεισμοί

Σχετικά με τον αριθμό των μετασεισμών ο κ. Φασουλάς δήλωσε ότι η ακολουθία είναι φυσιολογική. «Δεν είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό, γιατί όλη η σεισμικότητα εστιάζεται στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν έχουμε μετατόπιση του επίκεντρου σε άλλη περιοχή ή μεγαλύτερα βάθη. Η δραστηριότητα εκτονώνεται ομαλά, με τους μετασεισμούς που έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις απόψεις που ακούγονται ότι οι έρευνες για το φυσικό πλούτο της Κρήτης μπορεί να αποτελούν μια αιτία για το «ξύπνημα» του εγκέλαδου, ο κ. Φασουλάς ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως οι έρευνες αυτές – πέρα από το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί εδώ και μήνες- είναι σαν να πραγματοποιείται ένας υπέρηχος σε έναν ασθενή. Δεν υπάρχει δηλαδή καμία επίπτωση ή περίπτωση να έχουμε ως συνέπεια κάποια σεισμική δραστηριότητα.

 

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα 6 Ρίχτερ προκάλεσαν… τσουνάμι στα νότια παράλια της Κρήτης!

 

 


Συντάκτης: Μαρία Αντωνάκη


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.