Τα χρέη και οι οφειλές «πνίγουν» τους ελαιοπαραγωγούς- Δίνουν το λάδι όσο- όσο
Η κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, σε συνδυασμό με τα χρέη που «τρέχουν» όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ τους οδηγούν στην παράδοση του ελαιολάδου τους σε όποια τιμή τους δίνει ο κάθε έμπορος.
Ο γνωστός ελαιουργός, έμπορος και εμφιαλωτής του Ηρακλείου κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης μιλώντας στο CretePlus.gr περιγράφει την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες και τους καλεί- δίνοντας τους κάποιες συμβουλές - να είναι όσο είναι δυνατόν πιο συγκρατημένοι
«Υπάρχει ένα πρόβλημα με το ελαιόλαδο στην Κρήτη το οποίο έχει να κάνει με τη βιασύνη των ελαιοπαραγωγών στην παράδοση του προϊόντος τους. Λόγω της οικονομικής δυσχέρειας πουλούν το λάδι τους όσο- όσο. Οι τιμές δεν είναι σε καλά επίπεδα και συνεχώς πέφτουν, με αποτέλεσμα κάποιοι να αισχροκερδούν σε βάρος των παραγωγών.
Αυτό μπορεί να λυθεί με δύο τρόπους. Πρώτα από όλα οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στους νέος εμπόρους, οι οποίοι πάντα έχουν καλύτερες τιμές γιατί θέλουν να μπουν στην αγορά.
Και δεύτερον από την πλευρά της η κυβέρνηση πρέπει να δώσει επιτέλους τις επιδοτήσεις όπως οφείλει, προκειμένου να ανασάνουν οι ελαιοπαραγωγοί», τονίζει.
Είναι γεγονός πως με την καταβολή των επιδοτήσεων, οι ελαιοπαραγωγοί θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κρατήσουν το λάδι τους, πουλώντας το όταν οι τιμές θα είναι καλύτερες.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η τιμή του λαδιού στο Νομό Ηρακλείου κυμαίνεται από 2.70 ευρώ ως 2.80 ευρώ το κιλό (τιμή την οποία δίνει και ο κ. Αλμπαντάκης στο ελαιουργείο του την Cretan Olive Mill).
Ενώ όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Αλμπαντάκης οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι στις πωλήσεις τους γιατί αν δίνουν το λάδι αμέσως, τότε και οι έμποροι δεν μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερη τιμή.
«Η συμβουλή μου είναι λοιπόν, όσοι έχουν την ευχέρεια να κρατήσουν το λάδι άκοπο σε έναν έμπορο εμφιαλωτή (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ).
Το λάδι μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη θα πέσει ακόμη και στα 2.60 ευρώ το κιλό. Όμως πιστεύω πως από το Φλεβάρη η τιμή θα ανέβει και πάλι. Και ειδικά τον Μάη, τον Ιούνη και τον Ιούλη, η τιμή θα φτάσει και πάλι στα περυσινά επίπεδα. Καλώ λοιπόν τον κόσμο να μην πανικοβληθεί και συμβουλεύω όσους μπορούν να το κρατήσουν, να μην το τιμολογήσουν για να μπορέσουν και οι έμποροι, μέσα από αυτή τη μορφή αποθεματοποίησης, να το πουλήσουμε διεκδικώντας καλύτερη τιμή. Θέλει όμως υπομονή και όχι βεβιασμένες κινήσεις», είχε δηλώσει ο ίδιος.