Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
• Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Λήμνος)
Περιγραφή
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ασχολείται με την ανάπτυξη των ανθρωπίνων πόρων καθώς επίσης και με τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίμων. Παράλληλα ασχολείται με την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τη σχέση συμπεριφοράς και διατροφικών επιλογών, τις αλληλεπιδράσεις διατροφής και γονιδίων, την περιβαλλοντική και την περιφερειακή υγεία, τη μικροβιολογία, την ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων, με επιστημονικά εργαλεία και καινοτόμες διαδικασίες επεξεργασίας τροφίμων, τη γνώση των μηχανισμών διατροφής και μεταβολισμού, τη διατροφική αξία των τροφίμων, τις τεχνολογίες συσκευασίας, τις φυσικοχημικές ιδιότητες των τροφίμων, τις ανανεώσιμες πηγές καθώς επίσης και τις ορθές πρακτικές κατά την αποθήκευση και διακίνηση των τροφίμων.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»
Μαθήματα
Στη συνέχεια παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια βασικά μαθήματα που αποτελούν τον κορμό του προγράμματος σπουδών, εφ’ όσον το τμήμα δε διαθέτει κατευθύνσεις:
Ανόργανη Χημεία, Οργανική Χημεία, Βιολογία Κυττάρου, Βιομηχανία Τροφίμων, Συστήματα Πρωτογενούς Παραγωγής, Φυσική, Μαθηματικά, Στατιστική, Γενική Μικροβιολογία, Πληροφορική, Φυσιολογία του Ανθρώπου, Βιοχημεία, Μικροβιολογία Τροφίμων, κ.α.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»
.
Εργασιακά
Οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι επιστήμονες τροφίμων και διατροφής και έχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να μετατρέψουν ανεπεξέργαστες τροφές σε ασφαλή και γευστικά τρόφιμα και ποτά. Οι γνώσεις και δεξιότητες αυτές εντάσσονται στους εξής επιστημονικούς τομείς:
• Χημεία τροφίμων και ανάλυση
• Ασφάλεια και μικροβιολογία τροφίμων
• Επεξεργασία τροφίμων
• Εφαρμοσμένη επιστήμη τροφίμων
• Γενικές δεξιότητες
Ειδικότερα, οι απόφοιτοι του Τμήματος:
• Κατανοούν τις χημικές διεργασίες που καθορίζουν τις ιδιότητες και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διαφόρων συστατικών των τροφίμων. Κατανοούν τις βασικές χημικές αντιδράσεις που περιορίζουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και έχουν την απαραίτητη γνώση για να τις ελέγξουν. Είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν εργαστηριακές τεχνικές της βασικής και εφαρμοσμένης χημείας τροφίμων. Κατανοούν τις αρχές που διέπουν τις αναλυτικές τεχνικές που σχετίζονται με τα τρόφιμα και είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη αναλυτική τεχνική για ένα συγκεκριμένο πρακτικό πρόβλημα. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην πράξη ένα εργαστήριο ανάλυσης τροφίμων.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν επίσης ως:
• Επιστήμονες ελέγχου ποιότητας τροφίμων
• Επόπτες παραγωγής προϊόντων διατροφής
• Επιστήμονες ανάπτυξης προϊόντων διατροφής
• Μικροβιολόγοι τροφίμων
• Χημικοί γεύσης
• Επιθεωρητές ασφάλειας τροφίμων
• Διευθυντές λειτουργιών υπηρεσιών διατροφής
• Ερευνητές και εκπαιδευτές
• Διευθυντές πωλήσεων σε επιχειρήσεις προϊόντων διατροφής
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»
Χρήσιμες πληροφορίες
Το τμήμα ιδρύθηκε το 2009.
Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής περιλαμβάνουν τετραετή κύκλο με μαθήματα Θεωρίας και Εργαστήρια. Η εκπαιδευτική διαδικασία συμπληρώνεται από πρακτική άσκηση και ολοκληρώνεται με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Για τους φοιτητές που το επιθυμούν, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα διεθνών ανταλλαγών.
Το αντικείμενο σπουδών του τμήματος δεν είναι ακριβώς ίδιο με το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου στην Αθήνα. Θα λέγαμε, μάλλον, ότι είναι ένας συνδυασμός του τμήματος αυτού με το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γ.Π.Α.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»
Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL:
www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr
- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε
εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη
φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on
Facebook