4.000 ασυνόδευτα παιδιά λόγω έλλειψης θέσεων φιλοξενίας
Πολλά κενά και ελλείψεις σε εστίες, εξειδικευμένες δομές, προσωπικό, αλλά και σε βασικές ανάγκες που θα έκαναν την επιβίωση των εξουθενωμένων προσφύγων καλύτερη, παρουσιάζονται ακόμα και σήμερα σε ό,τι αφορά το πώς αντιμετωπίζει το νησί μας αλλά και όλη η χώρα τις προσφυγικές ροές.
Μέσα στην όλη δυστυχία που βιώνουν σήμερα οι πρόσφυγες, αναγκασμένοι να αφήσουν τις πατρίδες τους, να αναζητήσουν έναν πιο ασφαλή, φιλόξενο και ανθρώπινο τόπο, να ξεκινήσουν από το μηδέν και να ζήσουν τις οικογένειές τους, μεγάλο ζήτημα αποτελούν οι αιτούντες άσυλο, που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 70.000 πανελλαδικά!
Οι πρόσφυγες αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθότι ούτε στη νέα εγκύκλιο που αναμενόταν με μεγάλη αγωνία δεν ξεκαθαρίζεται το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ. Με αρκετούς όμως από αυτούς να πάσχουν από βαριές χρόνιες ή ακόμα και μεταδοτικές ασθένειες, εντείνεται η αγωνία μακροπρόθεσμα και, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί το θέμα τους, κινδυνεύουν να μετατραπούν άθελά τους σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, με ό,τι αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει αυτό σε όλους μας.
Την πιο σοβαρή πτυχή όμως του προσφυγικού θέματος, όπου δεν τα έχουμε καταφέρει και τόσο καλά μέχρι στιγμής, αποτελεί η περίπτωση των ασυνόδευτων παιδιών, τα οποία μένουν στα αζήτητα και εκτεθειμένα σε κάθε μορφή κινδύνου. Μάλιστα, όπως τονίζει η υπεύθυνη του προγράμματος “Εστία” Κρήτης, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δικτύωσης της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Δήμητρα Καμπέλη, αυτή τη στιγμή «έχουμε περίπου 4.000 ασυνόδευτα παιδιά στη χώρα μας, και οι θέσεις φιλοξενίας δυστυχώς, αντί να αυξάνονται, μειώνονται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης».
Μέχρι πρόσφατα οι θέσεις φιλοξενίας για παιδιά ήταν γύρω στις 1.200 στην Ελλάδα. Όσα αναγκάζονται να μείνουν εκτός, καταλήγουν εν έτει 2019 είτε να μένουν μέσα στα καμπ και σε συνθήκες που μόνο σε παιδιά δεν αρμόζουν, είτε αν τύχει και βρεθούν στον δρόμο και συλληφθούν να τη βγάζουν στα... κρατητήρια, παρά το ότι δεν έχουν κάνει κάτι, για προστατευτική φύλαξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ήδη ταλαιπωρημένο ψυχισμό τους.
Ταυτόχρονα όμως, όπως υπογραμμίζει η κ. Καμπέλη, οξυμμένο είναι και το ζήτημα έλλειψης εξειδικευμένων δομών, καθώς συγκεκριμένες κατηγορίες ωφελούμενων, όπως πρόσφυγες με ψυχικά νοσήματα ή εξαρτημένοι από ουσίες και αλκοόλ, δε θα έπρεπε να μένουν στις ίδιες εστίες με τους υπόλοιπους, αλλά να ληφθούν ειδικά μέτρα φιλοξενίας τους. Παρ’ όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη παρά μόνο στην Αθήνα για εξειδικευμένες δομές, όπου όμως ήδη καλύπτονται με πολύ βαριές περιπτώσεις και δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.
Χρειάζεται επέκταση του “Εστία”
Στην περίπτωση ενός νέου προσφυγικού κύματος και αναφορικά με το πόσους πρόσφυγες μπορούμε να δεχτούμε στο νησί μας, οι αποφάσεις παίρνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η προηγούμενη απόφαση της ΠΕΔ προέβλεπε το πρόγραμμα “Εστία” της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που αφορούσε τη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα, και εφαρμόστηκε πολύ οργανωμένα μη δημιουργώντας κάποιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Η ΠΕΔ είχε αρνηθεί τη δημιουργία καμπ στο νησί, όπως ήταν τότε η πρόταση, και συγκεκριμένα να γίνουν τέσσερα καμπ των 500 θέσεων, ένα σε κάθε νομό. Αντ’ αυτού πρότεινε μια βιώσιμη λύση, να γίνει δηλαδή το πρόγραμμα με τα διαμερίσματα. «Έχουμε υπογράψει για 1.100 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων. Περίπου 950 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη. Το αν οι θέσεις αυτές αυξηθούν ή θα αποφασιστεί παράλληλα ένας άλλος τρόπος υποδοχής προσφύγων σε άλλο πλαίσιο, δεν είναι γνωστό. Έχουν ωστόσο γίνει κάποιες συζητήσεις σε επίπεδο Περιφέρειας και υπουργείου», τόνισε η κ. Καμπέλη, εκτιμώντας πως στην περίπτωση μιας νέας προσφυγικής ροής στον τόπο μας ένα σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί η μίσθωση ξενοδοχείου για την υποδοχή τους. Η ίδια ωστόσο επισήμανε πως, βάσει του κορεσμού που παρουσιάζουν νησιά της Ελλάδας που ασφυκτιούν από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν δεχτεί, μια ουσιαστική λύση του προβλήματος θα ήταν η κατανομή προσφύγων ανάλογα με τον πληθυσμό, τη γεωγραφική θέση και τις δυνατότητες της εκάστοτε περιοχής. «Το καλύτερο σενάριο για μένα είναι να γίνει μια ισοκατανομή των προσφύγων είτε μιλάμε για την Κρήτη είτε μιλάμε για τον ελλαδικό χώρο, ώστε να μην ασφυκτιούν συγκεκριμένες περιοχές και να μην έχουμε θέματα κοινωνικής συνοχής ή αναστάτωσης των τοπικών κοινωνιών. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, το πρόγραμμα “Εστία” θα μπορούσε να επεκταθεί εκτός από το Ηράκλειο, τα Χανιά και τη Σητεία, όπου υφίσταται τώρα, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο ή στην Ιεράπετρα, ώστε να μην επιβαρύνονται συγκεκριμένα σχολεία, νοσοκομεία και κοινωνικές δομές», είπε κ. Καμπέλη.
Ενδεχόμενος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία - Σταμάτησε η έκδοση ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο
Οι άνθρωποι που εισάγονται στο πρόγραμμα “Εστία” είναι εκείνοι που έχουν τη μεγαλύτερη ευαλωτότητα. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν σίγουρα περίθαλψη, διότι πολλοί ανάμεσά τους έχουν χρόνιες παθήσεις, ενώ αρκετές γυναίκες είναι σε κατάσταση προχωρημένης κύησης. Παράλληλα, μεταξύ τους βρίσκονται πάρα πολλά παιδιά, αλλά και θύματα βασανιστηρίων με πληγές και σοβαρούς τραυματισμούς. Με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη επιβάρυνση στα νοσοκομεία και τις δομές Ψυχικής Υγείας. Το προβληματικό κομμάτι σε αυτό είναι το γεγονός, όπως σημείωσε η κ. Καμπέλη, ότι σταμάτησε η έκδοση ΑΜΚΑ στους αιτούντες ασύλου, πράγμα που, όπως εξηγεί, «σε βάθος χρόνου μπορεί να εγείρει σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία, καθώς, αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτοί οι άνθρωποι δε θα έχουν δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Παράλληλα πολλά παιδιά δε θα μπορούν να εμβολιαστούν ούτε να κάνουν την εγγραφή τους στα σχολεία, καθότι θα απαιτείται Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. Πριν γίνει άρση της εγκυκλίου, το 98% των ατόμων που ανήκουν στο πρόγραμμά μας είχαν ΑΜΚΑ. Τώρα όμως που έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται θέσεις μας, οι νέοι που έρχονται από τα νησιά είναι πολύ πιθανό να μην έχουν ΑΜΚΑ», τόνισε η κ. Καμπέλη υπογραμμίζοντας το πρόβλημα. Την ίδια ώρα, όπως προσθέτει, δεν υπάρχουν επαρκείς διερμηνείς στα νοσοκομεία, πράγμα που σημαίνει ότι, αν κάπου “χαθεί” η μετάφραση, μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα στην αντιμετώπιση του θέματος υγείας που αντιμετωπίζει ο πρόσφυγας ασθενής, ενώ σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων, όπως ανέφερε η κ. Καμπέλη, σε επίπεδο Κρήτης αυτή τη στιγμή έχουμε 300 παιδιά τα οποία πηγαίνουν στα σχολεία. Από αυτά τα 207 βρίσκονται στο Ηράκλειο. Ωστόσο, όμως, άμεση ανάγκη αποτελεί η αύξηση τάξεων για τα παιδιά αυτά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με βάση λοιπόν όλες αυτές τις ελλείψεις και τα κενά που παρουσιάζονται σε ό,τι αφορά το θέμα υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας και στην Κρήτη, το συμπέρασμα είναι πως το όλο θέμα θα πρέπει να επανεξεταστεί υπό καινούργια βάση, όχι μόνο σε πανελλαδικό, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό γιατί και το Προσφυγικό και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται μέσα από αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή καλείται να ανοίξει τις αγκάλες της σε αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, προσφέροντάς τους θαλπωρή αλλά κυρίως ελπίδα για το αύριο.
neakriti.gr