510 € πουλήθηκε μισό λίτρο ελαιόλαδου από υπεραιωνόβιες ελιές της Ιεράπετρας
Με το απίστευτο ποσό των 510 ευρώ αγοράστηκε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Αλσμίρ της Ολλανδίας, συλλεκτική συσκευασία 500ml ελαιολάδου της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) «Επτάστικτος», το οποίο έχει παραχθεί από την άλεση των ελιών που συγκομίστηκαν από τις υπεραιωνόβιες ελιές της Ιεράπετρας.
«Είχα μια προσωπική πρόσκληση από το Ιστορικό Αγροτικό Μουσείο του Αλσμίρ της Ολλανδίας, όπου κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου κάνουν μια ωραία εκδήλωση για να συγκεντρώσουν χρήματα προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα λειτουργίας του Αγροτικού Μουσείου.
Σαν φόρο τιμής στον αείμνηστο Ολλανδό γεωπόνο Παύλο Κούπερ, στον οποίο η Ιεράπετρα οφείλει πάρα πολλά για την θερμοκηπιακή ανάπτυξη της, αποφασίσαμε στον "Επτάστικτο" να τους προσφέρουμε μια συλλεκτική συσκευασία ελαιόλαδου από τις υπεραιωνόβιες ελιές της περιοχής μας. Τη δέχτηκαν με ενθουσιασμό και την βραδιά της εκδήλωσης στην αίθουσα όπου βρίσκεται το πρώτο Ευρωπαϊκό ρολόι δημοπρασίας αγροτικών προϊόντων, ανάμεσα στα προϊόντα που δημοπρατήθηκαν, ήταν και η συσκευασία που στείλαμε εμείς. Εντυπωσιάστηκαν όταν κατάλαβαν οι Ολλανδοί, ότι είχαν στα χέρια τους μια συσκευασία λαδιού που προέρχεται από δέντρα που είναι παλαιότερα από την ίδια τους τη χώρα. Η τιμή θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 510 ευρώ αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει on line δημοπρασία», μας λέει το μέλος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» κ Μανόλης Καλύβας, γεωπόνος και παραγωγός βιολογικών προϊόντων.
Το Ιστορικό Αγροτικό Μουσείο στο Αλσμίρ, κρατεί ζωντανή την εξέλιξη της αγροτικής και θερμοκηπιακής παραγωγής και στηρίζεται οικονομικά από τις δωρεές των Ολλανδών παραγωγών, τις κρατικές επιχορηγήσεις και την καθιερωμένη ετήσια δημοπρασία καινοτόμων προϊόντων που προσφέρουν μέλη και φίλοι του Μουσείου.
με σειριακό αριθμό 2018 148/350. Το γεγονός συγκίνησε ιδιαίτερα τους οργανωτές και τους παρευρισκόμενους της βραδιάς.
«Μας ικανοποιεί όλους το γεγονός ότι το δικό μας προϊόν κατάφερε να μπει και να δημοπρατηθεί μαζί με τόσα άλλα καινοτόμα προϊόντα σε ένα Αγροτικό Μουσείο όπου μπορείς να συναντήσεις όλα τα ξεχωριστά και ιδιαίτερα αγροτικά προϊόντα της Ευρώπης», προσθέτει ο κ Μανόλης Καλύβας.
Η προσπάθεια της οργάνωσης της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» ξεκίνησε στην Ιεράπετρα πριν από 4 χρόνια.
«Τα πρώτα μέλη του συνεταιρισμού βλέπανε τους συντοπίτες μας να κόβουν υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα για να τα κάνουν καυσόξυλα, επειδή δεν είναι πλέον τόσο παραγωγικά. Έτσι οραματίστηκαν τη δημιουργία μιας ομάδας περιβαλλοντικά ευαίσθητων ανθρώπων που έβαζαν ως στόχο τη διάσωση αυτής της μεγάλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της διάσωσης όλων αυτών των μνημειακών ελαιοδέντρων.
Έγινε η καταγραφή τους και δόθηκαν κίνητρα στους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να διασωθούν όλες αυτές οι υπεραιωνόβιες ελιές. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν οι άνθρωποι σήμερα, η ανταπόκριση τους ήταν πολύ μεγάλη.
Έτσι σήμερα έχουν καταγραφεί γύρω στις 230 υπεραιωνόβιες ελιές με μέση ηλικία γύρω στα 1500-1600 έτη, με πρώτη στην κορυφή της πυραμίδας την αρχαία ελιά στον Αζοριά του Καβουσίου. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν συνολικά στην Ιεράπετρα γύρω στις 1500 τέτοιες ελιές και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε την καταγραφή τους.
Επειδή όμως υπάρχει ενδιαφέρον και από την υπόλοιπη Κρήτη ελπίζουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε καταφέρει να καταγράψουμε όλα τα μνημειακά ελαιόδεντρα του νησιού μας, με το προϊόν που θα παράγεται από αυτά, να αποκτά ένα brand name πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να στηριχτούν οι ιθύνοντες για να προωθήσουν καλύτερα όλα τα αγροτικά προϊόντα της μεγαλονήσου», καταλήγει ο κ Μανόλης Καλύβας.
H ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» φέτος άλεσε χωρίς κάρτα, τις ελιές που μάζεψε από τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα της περιοχής στο συνεταιριστικό ελαιουργείο του Κεντριού – Βαϊνιάς.
Δυστυχώς η μειωμένη παραγωγή φέτος ελιών σε όλη την Κρήτη συνετέλεσε να συλλεχθούν μόνο 624 κιλά ελιών από 6 μόνο ελαιόδεντρα και να εξαχθούν 108 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Η «Επτάστικτος» ευχαριστεί τους λίγους παραγωγούς που από το υστέρημά τους φέτος, λόγω του ότι η χρονιά είναι πολύ κρίσιμη και οι παραγωγοί δεν θα έχουν λάδι ούτε για την οικογένειά τους, πρόσφεραν έστω τη μικρή αυτή ποσότητα για να συνεχιστεί το καινοτόμο και τόσο πολύτιμο πρόγραμμα της βιώσιμης διαχείρισης των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων.
Στην ελαιοσυλλογή συμμετείχε αντιπροσωπεία της οργάνωσης Solidarite Normandie Grece και βοήθησε στην όλη προσπάθεια. Η οργάνωση βραβεύτηκε από το Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, σε μια σεμνή τελετή για την προσφορά της σε υλικά και χρήματα προς το νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Ο σύλλογος κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 4900 ευρώ ως συνεισφορά στην αγορά ενός ενδοσκοπίου.
Το 2016 είχαν παραχθεί 55 λίτρα ελαιόλαδου, το 2017 είχαν παραχθεί 350 λίτρα και φέτος παρήχθησαν μόλις 108 λίτρα.
neakriti.gr