Αδιάθετο παραμένει το περσινό λάδι
Λίγο πριν ξεκινήσει η νέα ελαιοκομική περίοδος, η προσπάθεια να διατεθούν οι μεγάλες ποσότητες λαδιού εσοδείας 2017-2018, που έχουν μείνει αδιάθετες στις δεξαμενές των Συνεταιρισμών, “σκοντάφτει” στις τρέχουσες χαμηλές τιμές και γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ οι εκτιμήσεις για τις τιμές στη μικρή νέα σοδειά δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.
«Στην Ιεράπετρα πουλήθηκε τις τελευταίες μέρες με μεγάλη δυσκολία ένα βυτίο ελαιόλαδο 30 τόνων, οξύτητας τριών γραμμών, στα 2,62 ευρώ το κιλό, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου χειμώνα οι ελαιοπαραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν το εισόδημά τους πάνω από 3,50 ευρώ.
Πίστευαν οι ελαιοπαραγωγοί ότι η τιμή του λαδιού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 4 ευρώ το κιλό και η διεθνής αγορά είχε αντίθετη γνώμη. Γνωρίζω ότι μεγάλο πρόβλημα έχουν, εκτός από τους ελαιοπαραγωγούς, και οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου γύρω από τα 3,50 ευρώ το κιλό και τώρα δεν μπορούν να το διαθέσουν στη διεθνή αγορά σε μια τιμή που να τους εξασφαλίζει ένα λογικό κέρδος», μας είπε ο συνταξιούχος ελαιουργός κ. Μανόλης Μιχ. Παπαδάκης.
Οι ελαιοπαραγωγοί, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο στη διάθεση του περυσινού λαδιού, αλλά και στην εξαιρετικά μικρή νέα σοδειά, που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τους καλύψει τα έξοδα της καλλιέργειάς τους.
«Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τον περασμένο Απρίλη, η ανομβρία και η εγκατάλειψη πολλών καλλιεργειών από εκείνους που πλέον θεωρούν ασύμφορη την καλλιέργεια της ελιάς, σε συνδυασμό με την αδυναμία εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας στον κάμπο της Ιεράπετρας, θα οδηγήσουν φέτος τους ελαιοπαραγωγούς στη χειρότερη από άποψη παραγωγής χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων.
Όσοι κυκλοφορούμε στα παραδοσιακά λαδοχώρια της Ιεράπετρας, διαπιστώνουμε ότι ο ελαιόκαρπος που έχει μείνει πάνω στα δέντρα είναι ελάχιστος έως ασήμαντος.
Εκτιμώ ότι σε επίπεδο δήμου Ιεράπετρας η παραγωγή φέτος δε θα ξεπεράσει τους 400 τόνους συνολικά, ενώ σε άλλες καλές περιόδους η παραγωγή από τις ίδιες εκτάσεις ξεπερνούσε τους 3.000 τόνους ελαιολάδου άριστης ποιότητας.
Φοβούμαι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες τα περισσότερα ελαιουργεία φέτος δε θα χρειαστεί να ανοίξουν καν, γιατί δε θα μπορέσουν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα», μας είπε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.
neakriti.gr