Αφιέρωμα στον βετεράνο Γιώργο Παγωμένο που «έφυγε» από τη ζωή- Ο ήρωας που πολέμησε στην Κορέα (pics)
Ο ήρωας αυτός είναι ο άνθρωπος που χρόνια μετά, μετέφερε τις εμπειρίες του σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας», μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να λάβει πληροφορίες και να αντιληφθεί τις δυσκολίες και τι πραγματικά συνέβη σε εκείνον τον πόλεμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η σορός του θα έρθει στο Ηράκλειο από τη Μ. Βρετανία όπου ζούσε, για να ταφεί στα πάτρια εδάφη!
O Γεώργιος Παγωμένος γεννήθηκε στην Κρήτη. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, όπως ειπώθηκε παραπάνω υπηρέτησε στην Κορέα. Από το 1963 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βρετανία, όπου κατοικεί έκτοτε με την οικογένειά του, χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ την πατρίδα του και τους συμπολεμιστές του.
Ενδεικτικά παραδείγματα της θέλησης του για να μην λησμονηθεί με κανέναν τρόπο ο αγώνας των Ελλήνων στρατιωτών στην Κορέα ήταν – περα από την έκδοση του βιβλίου του – ήταν και η εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στο Ηράκλειο πριν από μερικά χρόνια.
Ήταν το 2006 όταν είχε πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Μνήμης μεταξύ των βετεράνων της Κορέας και, ιδιαίτερα, των διασωθέντων της ιστορικής μάχης. Η συνάντηση είχε γίνει στο Γάζι και ειχε πλαισιωθεί με παράλληλες τιμητικές εκδηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία και το βιβλίο του αείμνηστου Γιώργου Παγωμένου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο οι 100 περίπου Έλληνες κατάφεραν να επιβληθούν σε τρεις χιλιάδες Κινέζους
Τα ιστορικά γεγονότα
Το καλοκαίρι του 1950 η Βόρεια Κορέα που ελεγχόταν από τους κομμουνιστές επιτέθηκε στη φιλοδυτική Νότιο Κορέα. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στην κορύφωση του, καθώς και οι Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει τη δική τους ατομική βόμβα. Η Αμερική τότε έσπευσε στο πλευρό της Νότιας Κορέας και 15 χώρες του ΟΗΕ τάχθηκαν στο πλευρό της.
Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα τάγμα πεζικού κι ένα σμήνος αεροπορίας. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές εκστρατευτικές αποστολές. Οι Ελληνες στρατιώτες παρότι δεν πολεμούσαν για ένα εθνικό σκοπό, υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τις ζωές τους.
Το βιβλίο
Το Νοέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Παγωμένου με τίτλο: «το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας».
Ένα μικρό τετράδιο 19Χ26 εκατοστών, λησμονημένο για πέντε περίπου δεκαετίες, με επικεφαλίδα «Από τη ζωή μου στην Κορέα. 1952-53. Λίγες δύσκολες και ευχάριστες στιγμές της ζωής μου εις το Εκ. Σ. Ελλάδος», θα εκτελέσει χρέη ημερολογίου ενός Έλληνα στρατιώτη ο οποίος αποσπάται στο Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδας στην Κορέα.
Σε αυτό το ημερολόγιο ο Γεώργιος Παγωμένος κατεγραψε όλα όσα έζησε και είδε στους δέκα μήνες παραμονής του στην Κορέα: το φόβο του θανάτου που ελλοχεύει σε κάθε σημείο και κάθε στιγμή· τη θλίψη από τους τραυματισμούς, τους ακρωτηριασμούς και την απώλεια συντρόφων και συστρατιωτών, την απόγνωση από τις κακουχίες, το κρύο και την έλλειψη ύπνου· την πλήξη της αδράνειας σε ήσυχες περιόδους· και τα ανθρώπινα ευχάριστα διαλείμματα ανάμεσα στις σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής ενός απλού στρατιώτη ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πυρός, και για τον οποίο εκείνο που είχε σημασία δεν ηταν η ευρύτερη στρατηγική ή οι τακτικές του πολέμου, ούτε οι διπλωματικές ή πολιτικές περιπλοκές, αλλά η -ηρωική εν πολλοίς- διαφύλαξη του τομέα ευθύνης του από τον εχθρό και η δική του καθημερινή επιβίωση.
Με αφορμή το θάνατο του και «σκαλίζοντας» το αρχείο του γράφοντος, το CretePlus.gr δημοσιεύει αυτουσιο στη μνήμη του το ρεπορτάζ καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση που είχε γίνει στο Γάζι και είχε δημοσιευθεί στην «Τόλμη» το 2006:
«Μνήμες από το ένδοξο τους παρελθόν του πολέμου της Κορέας ξύπνησαν χτες στο Ηράκλειο. Έλληνες και Κορεάτες βετεράνοι είχαν την ευκαιρία να επαναφέρουν ξανά στη μνήμη τους στιγμές από τα πεδία των μαχών της Κορέας σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Εκεί λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, παλιοί συμπολεμιστές, συναντήθηκαν ξανά, πολλοί από αυτούς έπειτα από 57 χρόνια. Όπως ήταν φυσικό η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη και στα πρόσωπα των βετεράνων ήταν έκδηλη η συγκίνηση.
Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν τέσσερις Κορεάτες στρατηγοί, που και εκείνοι είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο, κάνοντας την ιδιαίτερη τιμή να παρευρεθούν.
«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας τους βετεράνους Κορεάτες στρατηγούς, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν την Κρήτη και να δουν αντιπροσωπεία των Ελλήνων βετεράνων. Όπως σημείωσαν ήθελαν να βρεθούν ξανά με τους Έλληνες και να ανταλλάξουν τις μνήμες και τις εμπειρίες τους από την εποχή εκείνη».
Μιλώντας στην εκδήλωση οι βετεράνοι Κορεάτες αυτό που έκανε σε όλους ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο θαυμασμός που εξέφρασαν για τους Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι σε πολλές μάχες και ιδιαίτερα στη μάχη του υψώματος Χάρι, ήταν πραγματικοί ήρωες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονταν από όλους, ως Σπαρτιάτες, λόγω του θάρρους και της ανδρείας που επέδειξαν στο πεδίο της μάχης.
Βετεράνοι
Όπως ήταν φυσικό οι βετεράνοι που βρέθηκαν χτες στο χώρο της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι. Χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Ζουλομυτάκης αναφέρει ότι: «Μετά από τόσα χρόνια είναι πολύ συγκινητικό να βλέπω ξανά κάποιους από τους παλιούς μου συμπολεμιστές, με τους οποίους περάσαμε τόσες κακουχίες και κινδυνέψαμε να σκοτωθούμε. Ήταν επιθυμία μας να συναντηθούμε, τόσο μεταξύ μας, όσο και με τους Κορεάτες βετεράνους».
Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κ ο κ. Αριστοφάνης Ανδρουλάκης, που είδε μετά από τόσα χρόνια τόσους παλιούς του συντρόφους. «Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί βλέπω συναδέλφους, με τους οποίους έζησα τόσες σκληρές μάχες στην Κορέα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και για όλους να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», ενώ με τη σειρά ο κ. Νίκος Σηφάκης συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «είναι κάτι το φανταστικό αυτό που συμβαίνει σήμερα (χτες) με αυτή την εκδήλωση, γιατί βλέπω ξανά τόσους καλούς φίλους. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν έχω ξεχάσει ούτε έναν από αυτούς με τους οποίους πολέμησα μαζί. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να θυμηθούμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες είναι μία μόνο από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και στις 16 χώρες που έστειλαν στρατιωτικά σώματα, ως ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.
Έλληνες και Κορεάτες βετεράνοι είχαν την ευκαιρία να επαναφέρουν ξανά στη μνήμη τους στιγμές από τα πεδία των μαχών της Κορέας σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν τέσσερις Κορεάτες στρατηγοί, που και εκείνοι είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο».