Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες
Γράφει ο Ιωάννης Τσιριγωτάκης*
Εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι επίσημες οδηγίες και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως είναι τα εστιατόρια. Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτει το Σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων:
- Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να εκμεταλλευτούν κυρίως τους υπαίθριους χώρους στους οποίους έχουν δικαίωμα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.
- Επιπρόσθετα θα έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν και ένα τμήμα του εσωτερικού τους χώρου (εσωτερικός ημιυπαίθριος χώρος) με την προϋπόθεση ότι εκείνη η πλευρά του καταστήματος διαθέτει άνοιγμα προς υπαίθριο χώρο και ανάλογα το ύψος του ανοίγματος (άνω του 1 μέτρου ή άνω των 2 μέτρων) θα τους επιτρέπεται να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε βάθος 0,8 μέτρα ή 1,6 μέτρα μέσα στο κατάστημα.
- Ο μέγιστος αριθμός πελατών που θα μπορούν να εξυπηρετούν είναι 1 πελάτης ανά 2 τετραγωνικά μέτρα Συνολικής Ωφέλιμης Επιτρεπόμενης Επιφάνειας Λειτουργίας και όχι για τα τετραγωνικά που περιλαμβάνει η άδεια τους. Πιο ευνοημένα θα είναι τα καταστήματα που δύναται να ανοίξει η οροφή του καταστήματος διότι επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όλη την επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου τηρώντας της απαιτούμενες αποστάσεις.
- Οι αποστάσεις των τραπεζιών μεταξύ τους μπορεί να είναι 0,7 μέτρα αν ανάμεσα στα τραπέζια δεν παρεμβάλλονται καρέκλες ή 1.1 μέτρο εάν παρεμβάλλεται μόνο μια καρέκλα ή 1.7 μέτρα αν παρεμβάλλονται δύο καρέκλες (μια σε κάθε τραπέζι).
- Το σύνολο των ατόμων που κάθονται σε ένα τραπέζι μπορεί να είναι έως 6 εκτός της περίπτωση οικογενειών με ανήλικα τέκνα που δεν υπάρχει περιορισμός.
Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να εφαρμόζονται μέτρα ατομικής προστασίας με σκοπό την πρόληψη της μετάδοσης του κορωνοϊόυ. Το προσωπικό της κουζίνας πρέπει να τηρεί τις αποστάσεις και να φοράει μάσκα προσώπου. Οι σερβιτόροι πρέπει να φοράνε μάσκα και ασπίδα προσώπου. Η υγιεινή των χεριών είναι βασική προϋπόθεση για όλους τους εργαζόμενους.
Βασική προϋπόθεση για να μπορεί μια επιχείρηση να ανταπεξέλθει στα μέτρα και τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Υπουργείο είναι να εκπαιδευτεί επαρκώς το προσωπικό και να αξιολογήσει η επιχείρηση τη συμμόρφωση με τα νέα μέτρα.
- Οι παγίδες -
Από την άλλη πλευρά πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή διότι λόγω της πανδημίας υπάρχουν πολλές παγίδες για τους επιχειρηματίες. Για παράδειγμα κυκλοφορούν πολλά απολυμαντικά σκευάσματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως απολυμαντικά αέρα ή χώρου ενώ η έγκριση τους είναι για απολύμανση επιφανειών. Οι επαγγελματίες της εστίασης θα πρέπει πάντα να ζητάνε τόσο τις προδιαγραφές όσο και τις εγκρίσεις του ΕΟΦ για αυτά τα σκευάσματα. Ο αέρας δεν δύναται να απολυμανθεί με τέτοια σκευάσματα αλλά η σύσταση όλων των επιστημονικών φορέων είναι να γίνεται καλός φυσικός αερισμός των χώρων και να αποφεύγεται ο κλιματισμός με ανακυκλοφορία αέρα.
Η ανάπτυξη και εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου HACCP στους χώρους εστίασης ήταν ανέκαθεν μια υποχρέωση για τη νόμιμη λειτουργία τους αλλά τώρα εν μέσω της πανδημίας Covid-19 καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του με σκοπό τη διασφάλιση του αγαθού της δημόσιας υγείας.
Περαιτέρω πληροφορίες διατίθενται στο site του Υπουργείου mindev.gov.gr/ και στο linkedin.com/company/besaferpc .
* Ιωάννης Τσιριγωτάκης, Ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας (MPH), Msc Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας , Be Safer P.C.
neakriti.gr