Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής
Να παραιτηθούν ομαδικώς απειλούν γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ με επιστολή τους προς τον διοικητή του νοσοκομείου, μετά τον σάλο που συνεχίζει να προκαλεί η απόφασή του να μεταφέρει τη Μονάδα Εμφραγμάτων της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου και στη θέση της να τοποθετήσει τη νέα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ο χώρος δεν πληροί τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές, διαμηνύουν οι καρδιολόγοι, κάτι που παραδέχεται και ο διευθυντής της ΜΕΘ κ. Γεωργόπουλος, που ωστόσο δηλώνει ότι καμία Μονάδα Εντατικής δεν τις πληροί στην Ελλάδα.
Το θέμα έχει αναχθεί σε μείζον πεδίο αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες, καθώς από όλες τις πλευρές εκφράζονται διαμετρικά αντίθετες απόψεις, με τις σφοδρές αντιδράσεις και διαφωνίες από μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των εμπλεκομένων να είναι ο κανόνας και με τους γιατρούς να εκφράζουν τον φόβο και την αγωνία τους τόσο για το μέλλον της Καρδιολογικής Κλινικής όσο και για τους καρδιοπαθείς ασθενείς.
Επιστολή
Σε επιστολή τους μάλιστα προς τον διοικητή ΠΑΓΝΗ Γιώργο Χαλκιαδάκη, ο πρόεδρος και τα μέλη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν:
«Κύριε διοικητή, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, 580.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από ένα καρδιαγγειακό νόσημα και περίπου 17.600 συμπολίτες μας πεθαίνουν. Σημαντικό ρόλο για τον περιορισμό της θνητότητας παίζουν η ύπαρξη και η ανάπτυξη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Καρδιοπαθών (MEΠK), όπως και η ανάπτυξη Τμημάτων Επεμβατικής Καρδιολογίας. Ο οποιοσδήποτε περιορισμός αυτών θα αυξήσει σημαντικά τη θνητότητα των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω κορωνοϊού που επικρατούν στη χώρα μας και παγκοσμίως, και οι αυξημένες ανάγκες σε κλίνες ΜΕΘ δε θα οδηγήσουν σε ενέργειες που θα έχουν ως συνέπεια την κατάργηση ή συρρίκνωση των λίγων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Καρδιαγγειακών ασθενών (ΜΕΠΚ) και τον περιορισμό των Τμημάτων Επεμβατικής Καρδιολογίας που υπάρχουν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ιδιαίτερα της στεφανιαίας νόσου.
Τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα ήταν και είναι εδώ, απειλώντας τη ζωή μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή περαιτέρω ανάλυση του σημαντικού αυτού θέματος που αφορά την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων καρδιοπαθών και συνολικά του ελληνικού πληθυσμού».
Καμία ενημέρωση
Όπως τονίζουν οι γιατροί περιγράφοντας την κατάσταση, ο διοικητής αποφεύγει να πει τα σχέδιά του και το προσωπικό και οι ασθενείς της Καρδιολογικής Κλινικής δε γνωρίζουν επίσημα τι θα γίνει. Στις μέχρι τώρα συναντήσεις, όπως σημειώνουν οι γιατροί, ο διοικητής έλεγε ότι δεν είναι στις προθέσεις του οι οποιεσδήποτε αλλαγές. Μόνο κατόπιν της αντίδρασης κάλεσε τον κ. Παρθενάκη.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί, ο προτεινόμενος χώρος για ΜΕΠΚ είναι ακατάλληλος, γιατί α) δεν καλύπτει προδιαγραφές (τετραγωνικά και το ελάχιστο τουλάχιστον των τετραγωνικών για κάθε κρεβάτι νοσηλευομένου, ενώ υπάρχει έλλειψη βοηθητικών χώρων, γραφείων, αποθηκών, τουαλετών, χώρων νοσηλείας) και β) είναι μέσα στον χώρο των εργαστηριών Επεμβατικής Καρδιολογίας, με αποτέλεσμα, αν γίνει, να δημιουργήσει δυσλειτουργίες και να προκαλέσει κινδύνους. Αναφέροντας ένα επιπλέον πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, οι γιατροί λένε πως από έναν διάδρομο 2,5 μέτρων θα περνούν τα επείγοντα για τις στεφανιογραφίες, τα επείγοντα για τη ΜΕΠΚ με αναπνευστήρες και συγχρόνως θα είναι χώρος διέλευσης επισκεπτών για τους ασθενείς της ΜΕΠΚ, βαρέως πασχόντων, χειρουργημένων ασθενών, χώρος νοσηλείας για ασθενείς που έχουν έρθει από άλλα νοσοκομεία για επέμβαση και χώρος αναμονής νοσηλευομένων με κρεβάτια που αναμένουν επέμβαση.
Μακριά από τα χειρουργεία - Ακατάλληλος για πολλούς λόγους ο χώρος
Όπως μάλιστα σημειώνεται, η ακαταλληλότητα του χώρου δεν επέτρεψε τη μέχρι τώρα χρήση του, ενώ το προηγούμενο Δ.Σ. κατόπιν ενδελεχούς μελέτης κατέληξε ότι ο χώρος αυτός πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος ημερήσιας νοσηλείας για τη φιλοξενία των βαρέως πασχόντων που μεταφέρονται από άλλα νοσοκομεία για επέμβαση και επιστροφή, όπως και για τους ασθενείς που αναμένουν επέμβαση. Σημειωτέον ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη και την υπέγραψε και ο νυν υποδιοικητής, που τότε ήταν μέλος Δ.Σ. και που τώρα είναι λάβρος για την καταλληλότητα του χώρου, όπως τονίζουν οι γιατροί. Παράλληλα, ο ήδη υπάρχων χώρος που είναι ΜΕΠΚ και σχεδιάζεται να γίνει ΜΕΘ είναι μακριά από χειρουργεία και μακριά από τη γενική υπάρχουσα ΜΕΘ, με αποτέλεσμα αφενός να μην καλύπτει τις προϋποθέσεις (κοντά στα χειρουργεία) και αφετέρου να μην είναι λειτουργικός γιατί προϋποθέτει "διάσπαση" δυνάμεων με διπλό αριθμό νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Αντιθέτως, όπως λένε οι γιατροί, υπάρχουν χώροι δίπλα στην υπάρχουσα ΜΕΘ - χώροι που ανήκουν στη ΜΕΘ και έχουν γίνει γραφεία - όπως και ένας μεγάλος χώρος που έχει γίνει εργαστήριο ύπνου (δραστηριότητα άσχετη με τη λειτουργία της ΜΕΘ και περιττή εφόσον υπάρχει κι άλλο εργαστήριο ύπνου της Πνευμονολογικής Κλινικής, που είναι και η καθ' ύλην αρμόδια κλινική), όπως εξηγούν. Στα σχέδια του διοικητή, τα οποία, όπως τονίζουν οι γιατροί, είναι «αυθαίρετα», αντιδρούν ή έχουν διαφορετικές εισηγήσεις η Νοσηλευτική Υπηρεσία, η Επιστημονική Επιτροπή, η Ιατρική Υπηρεσία, ο Σύλλογος Εργαζομένων, η 7η Υ.ΠΕ. και η Καρδιολογική Κλινική, ενώ και η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. αντιδρά γι' αυτό και δεν τολμά να το περάσει από Διοικητικό Συμβούλιο.
neakriti.gr