Άσυλο στην «πηγή», που κρυβόταν στην Κρήτη, ζητούν από τον Τσίπρα
«πηγή» της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα
Γκαλιζία, η οποία κρυβόταν στην Κρήτη και τώρα κρατείται σε φυλακή της
Αθήνας, περίμενοντας να συζητηθεί το αίτημα έκδοσης της στη Μάλτα.
Η Εφίμοβα καταζητείται από τη Μάλτα για υπεξαίρεση ποσού της τάξεως των 2.000 ευρώ και ο δημοσιογράφος ζητά από τον πρωθυπουργό να της χορηγηθεί άσυλο, στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας και πρωταρχικώς της ελευθερίας του τύπου, ώστε να τερματιστεί η διαδικασία έκδοσης της στη Μάλτα.
Η Εφίμοβα φέρεται να ήταν πληροφοριοδότης της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία έχασε τη ζωή της τον Οκτώβριο του 2017, όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητο της.
Η Γκαλιζία είχε αποκαλύψει ότι η τράπεζα Pilatus Bank φέρεται να διευκόλυνε τις ύποπτες συναλλαγές της Ergant Inc., μιας παναμαϊκής επιχείρησης που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.
Ολόκληρη η επιστολή του Ντελία:
«Γράμμα στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα,
H Μαρία Εφίμοβα είναι μία Ρωσίδα πολίτης που αυτή τη στιγμή κρατείται σε φυλακή της Αθήνας, περιμένοντας να συζητηθεί το αίτημα έκδοσης της στη Μάλτα, όπου καταζητείται, για να απαντήσει στην καταγγελία του πρώην εργοδότη της, της τράπεζας Pilatus, η οποία την κατηγορεί για υπεξαίρεση ποσού μικρότερου των 2.000 ευρώ.
Συνήθως, ένα τέτοιο θέμα δεν θα έφτανε ποτέ στα αυτιά σας. Ούτε είναι φυσιολογικό μία μικρή ιδιωτική διαφωνία (η Μαρία Εφίμοβα επιδιώκει να πάρει αποζημίωση, ισχυριζόμενη ότι η τράπεζα Pilatus της χρωστάει τους μισθούς τριών μηνών) να οδηγήσει σε διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκδοση.
Η Μαρία Εφίμοβα υπήρξε πηγή πληροφοριών για τις παράνομες δραστηριότητες της τράπεζας Pilatus. Παραχώρησε πληροφορίες στη Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία όπως γνωρίζετε, δολοφονήθηκε με έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της. Ο άγριος χαρακτήρας της δολοφονίας της έχει ερμηνευθεί ευρέως ως προειδοποίηση από τους δολοφόνους της στις πηγές της, ώστε να μην τροφοδοτούν πλέον δημοσιογράφους και τις αρχές με πληροφορίες πάνω σε οτιδήποτε γνωρίζουν.
Η Μαρία Εφίμοβα έφυγε από τη Μάλτα, φοβούμενη για τη ζωή της. Η κυβέρνηση έθεσε σε κίνηση μία εκστρατεία αμαύρωσης του προσώπου της υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού μας, η οποία ισχυριζόταν ότι η Μαρία Εφίμοβα μπορεί να ήταν πράκτορας που δρούσε για λογαριασμό του Κρεμλίνου.
Ενώ κρυβόταν στη χώρα σας, ψευδείς ειδήσεις στη Μάλτα και στην Κύπρο έχουν κάνει την εμφάνιση τους, οι οποίες ισχυρίζονται λανθασμένα ότι είναι ύποπτη για τη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, καθώς και πιο πρόσφατα για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ στη Βρετανία.
Αυτές οι εξωφρενικές και εντελώς αβάσιμες κατηγορίες έχουν διαδοθεί από αξιωματούχους και παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος της Μάλτας, τα ηγετικά μέλη του οποίου έχουν εμπλακεί προσωπικά στις διεφθαρμένες δραστηριότητες της τράπεζας Πιλάτους, από τις πληροφορίες που έχει παραχωρήσει η Μαρία Εφίμοβα.
O αποκλειστικός ιδιοκτήτης της τράπεζας Πιλάτους, Αλί Σαντρ, κρατείται από νωρίς αυτή την εβδομάδα από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ και κατηγορείται για διάφορες περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων.
Είναι πρακτικώς ανήκουστο για μία χώρα - μέλος της ΕΕ να δώσει άσυλο σε έναν φυγά από ένα άλλο κράτος - μέλος της Ένωσης. Η συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου είναι ένας βασικός πυλώνας της ένωσης μας.
Όμως βασίζεται πάνω στη συναίνεση στις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες και αρχές.
Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς ελεύθερη δημοσιογραφία. Και δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία χωρίς την προστασία των πηγών. Μία δημοσιογράφος έχει σκοτωθεί και η πληροφοριοδότης της έχει υποστεί εξευτελισμό, εξορία, αξιοσημείωτες οικονομικές δυσκολίες και τώρα σύλληψη και κράτηση.
Με πονάει που το λέω αυτό, όμως ο φόβος που έχει για την ίδια της τη ζωή και αυτή του συζύγου της και των παιδιών της - πολίτες της χώρας μας - σε περίπτωση που επιστρέψει στη Μάλτα, είναι λογικός και προκύπτει από τα δεδομένα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα κλαμπ κυβερνήσεων, ειδικά όταν μία από αυτές τις κυβερνήσεις παρεκκλίνει από τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Στο όνομα αυτών των αξιών σας ζητώ να δώσετε στη Μαρία Εφίμοβα άσυλο στη χώρας σας, ώστε να τερματιστεί η διαδικασία έκδοσης.
Η ανάγκη να επικρατήσει η ελευθερία της έκφρασης στην Ευρώπη, υπερτερεί της ανάγκης να προχωρήσει η διαδικασία διώξης για μία φερόμενη υπεξαίρεση ενός ποσού μικρότερου των 2.000 ευρώ, η οποία προήλθε από κάποιον ο οποίος είναι αντίμετωπος με μία καταδίκη 125 χρόνων φυλάκισης σε αμερικανική φυλακή για μία μακρά σειρά οικονομικών εγκλημάτων.
Δεν θα είμαι ο μόνος που εθελοντικά θα προσφερθεί να αποζημιώσει την τράπεζα Pilatus για τις απώλειες που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τη Μαρία Εφίμοβα, ως αποτέλεσμα της φερόμενης υπεξαίρεσης της.
Δεν είμαι ένας εκλεγμένος αξιωματούχος στη Μάλτα, ούτε έχω την εξουσιοδότηση να μιλήσω εκ μέρους κανενός. Είμαι ένας δημοσιογράφος, που όπως η Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία πριν από εμένα, χρειάζεται πηγές, ώστε να μπορέσει να φτάσει στην αλήθεια.
Η Μαρία Εφίμοβα μας βοήθησε να μάθουμε πως η χώρα μας υπέκρυπτε έναν τραπεζίτη για τους διεφθαρμένους και τους εγκληματίες. O απολογισμός της, όπου αυτό έχει καταστεί δυνατό, έχει επιβεβαιωθεί ως αληθής και σωστός.
Για αυτό δεν της αξίζει να επιβραβευθεί με συνεχείς διώξεις, για να μην αναφέρουμε τον πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή της και τη ζωή της οικογένειας της.
Mε εκτίμηση,
Μανουέλ Ντελία»
neakriti.gr