«Βουτιά» έως και 60% στον κρητικό τουρισμό – «Χαμένος» μήνας και ο Ιούνιος για το νησί
Σε "αχαρτογράφητα ύδατα" πλέει ο τουρισμός στην Κρήτη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα. Η υγειονομική κρίση, όπως προκλήθηκε, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στον κρητικό τουρισμό, καθώς οι μήνες Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος θεωρούνται χαμένοι. Μέχρι στιγμής, οι απώλειες αγγίζουν το 60%, πράγμα που σημαίνει ύφεση στην οικονομία του τουρισμού.
Για να κατανοήσουμε τη σημασία του τουρισμού στην Κρήτη, αρκεί να αναλογίσουμε πως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (OECD Tourism Trends & Policies 2018) το 47,2% του περιφερειακού ΑΕΠ της Κρήτης εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό. Δηλαδή, η κρίση στον τουρισμό θα πλήξει άμεσα την οικονομία της Κρήτης και το ΑΕΠ της. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρξει μια γενικευμένη ύφεση τη φετινή χρονιά, αλλά και την επόμενη, που θα "μεταφραστεί" ενδεχομένως σε απώλειες θέσεων εργασίας και μείωση εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με φορείς του κρητικού τουριστικού προϊόντος, οι οποίοι μίλησαν για την υγειονομική κρίση και για τον τουρισμό που περνάει μια κρίση.
Ο κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, έκανε λόγο για «μια κακή χρονιά στον τουρισμό. Και τα πράγματα ενδέχεται να παραμείνουν έτσι εάν δεν υπάρξει άμεσα κάποιο αποτελεσματικό αντιιικό φάρμακο ή εμβόλιο».
Ο ίδιος υποστήριξε πως μέχρι στιγμής έχει χαθεί το 60% του τουριστικού προϊόντος. «Οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες για να σώσουμε τη χρονιά. Η τουριστική σεζόν θα κινηθεί φέτος σε πολύ "ρηχά νερά". Φέτος, η παγκόσμια κοινωνία του τουρισμού - και όχι μόνο η Ελλάδα - εμφανίστηκε άναυδη μπροστά στην πανδημία που εξαπλώθηκε. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και φέτος και του χρόνου. Όσον αφορά την Κρήτη και κατ' επέκταση και την υπόλοιπη Ελλάδα, η απώλεια του τουριστικού προϊόντος αγγίζει το 60%. Και αυτή τη στιγμή, εμείς οι ξενοδόχοι μιλάμε με tour operators οι οποίοι μας λένε για μείωση των τιμών για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε μόνο τουρισμό για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Και ο κόσμος που θα έρθει θα είναι μικρός σε σχέση με πέρυσι. Η κατάσταση θα είναι δραματική φέτος για τον τουρισμό και όλα θα εξαρτηθούν από την εύρεση κάποιου αντιιικού φαρμάκου ή εμβολίου. Μόνο όταν βρεθεί ένα τέτοιο φάρμακο θα μιλήσουμε ξανά για ομαλή λειτουργία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος», είπε ο κ. Τσακαλάκης.
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου ανέφερε για τις πληρότητες των ξενοδοχείων λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν. Και δεν ξέρουμε ακόμη κι αν οι υπάλληλοι των ξενοδοχείων θα εργαστούν. Εννοώ πως πάρα πολλοί τουρίστες μπορεί να έρθουν από το εξωτερικό και είναι πολύ λογικό να υπάρχει ένας γενικευμένος φόβος ακόμη και το καλοκαίρι εάν οι τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα των ξενοδοχοϋπαλλήλων να μη θέλει να δουλέψει. Όσον αφορά την πληρότητα των ξενοδοχείων, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πληρότητες τύπου 30%, 40% και 50% στα ξενοδοχεία. Αυτά είναι μερικά προβλήματα που πρέπει να τεθούν επί τάπητος».
Καταλήγοντας ο κ. Τσακαλάκης λέει πως «δεν υπάρχει σχέδιο από πουθενά. Αυτή τη στιγμή, οι μήνες είναι χαμένοι μέχρι και τον Ιούνιο. Το κράτος ωστόσο οφείλει να διατηρήσει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης σε ζήτηση. Αλλά με χαμηλές πληρότητες και με εκπτώσεις, είναι απίθανο να πάρει μπροστά η τουριστική βιομηχανία της Κρήτης. Όλοι οφείλουν να στηρίξουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Και εάν υπάρχει η δυνατότητα, να επεκταθεί η τουριστική περίοδος».
Το καλό και το κακό σενάριο - Ελπίδες για έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούλιο
Για δύο σενάρια έκανε λόγο ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης (ACTTA) όσον αφορά το τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσει η "ατμομηχανή" της εθνικής μας οικονομίας, ο τουρισμός, τον Ιούλιο, και το δεύτερο σενάριο είναι να μην ξεκινήσει καθόλου ο τουρισμός φέτος. Το δεύτερο είναι ένα σενάριο, φυσικά, που κανένας δεν το εύχεται.
Αρχικά, ο κ. Βλατάκης είπε πως «ο τουρισμός μας βρίσκεται σε "αχαρτογράφητα ύδατα". Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο σενάριο είναι να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τον Ιούλιο και το δεύτερο σενάριο είναι να μην ξεκινήσει καθόλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχει απώλεια του ελληνικού τουριστικού προϊόντος 40%. Σίγουρα η φετινή τουριστική χρονιά δε θα είναι όπως η περυσινή. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ειπωθεί το εξής: Το πώς θα κινηθεί το τουριστικό προϊόν δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, αλλά και από τις χώρες που θα μας επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βλατάκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο υγειονομικό πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως «μέσα σε όλα αυτά δε γνωρίζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο της χώρας μας. Για να καταλάβουμε πόσο εύθραυστο θα είναι το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, ακόμη δε γνωρίζουμε το υγειονομικό πρωτόκολλο. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν πόσα εστιατόρια θα έχει το καθένα; Μπορεί να απαγορευτεί ένα εστιατόριο ανά ξενοδοχείο και να προτείνουν πολλά εστιατόρια σε ένα ξενοδοχείο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Πρέπει να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αεροπορικές εταιρείες. Επίσης, πρέπει να δούμε σε τι βαθμό θα βοηθήσει το κράτος τις ξενοδοχειακές μονάδες. Γενικότερα, η πορεία του φετινού τουριστικού προϊόντος θα είναι πολυπαραγοντική».
Στην ερώτηση εάν με δεδομένο πως ο ελληνικός τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από χώρες που μέχρι στιγμής έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον κορωνοϊό θα υπάρξει γενικευμένος φόβος, ο κ. Βλατάκης απαντάει: «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Σίγουρα σε πολλές χώρες, όπως Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, υπάρχουν πολλά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Ωστόσο, το καλοκαίρι πιθανότατα θα διανύσουμε μια περίοδο ύφεσης και πάρα πολλοί που είναι σήμερα ασθενείς θα ιαθούν και θα έχουν αντισώματα. Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να επικρατεί πανικός».
Εντωμεταξύ, τις προβλέψεις των ειδικών για τον τουρισμό φέτος επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μίλησε στον αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και έκανε λόγο ακόμα και για πτώση 50% φέτος.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το πλήγμα του κορωναϊού είναι ήδη πολύ μεγάλο, καθώς ξεπερνά το 35% η πτώση, ενώ συμπλήρωσε πως μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%.
Μάλιστα, εξήγησε πως οι απώλειες δεν μπορούν να υποκατασταθούν από τον εσωτερικό τουρισμό, καθώς η αναλογία με τον εξωτερικό τουρισμό είναι 90 προς 10.
neakriti.gr