Εκλογές το 2018 «βλέπει» ο Γιάννης Κεφαλογιάννης
Ο κ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 είναι πιθανή η προκήρυξη εκλογών από τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί ένα σχετικά ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2018 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια γεγονότα μέσα στη χρονιά, τα οποία δείχνουν ότι μάλλον περί το φθινόπωρο – δε νομίζω νωρίτερα, εκτός κι αν γίνει κάποιο έκτακτο γεγονός που το απεύχομαι – ίσως θα πάμε σε εκλογές. Ο λόγος είναι ότι θα ξεκινήσει μια αφήγηση ο κ. Τσίπρας ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, που το ακούμε ήδη από τώρα, κάτι που δεν ισχύει γιατί ξέρουμε ότι έχουν ψηφιστεί μέτρα 5 δις για το 2019 μέχρι το 2021 και προτού ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων αυτών, ίσως θα θέλει να κάνει μία απόδραση για να πει ότι εγώ δεν πρόκειται να εφαρμόσω τα μέτρα, κάποιος άλλος θα τα εφαρμόσει. Δηλαδή να βρει ένα ευνοϊκό γι’ αυτόν πολιτικό περιβάλλον και να προκαλέσει εκλογές», σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
Εκτίμησε, μάλιστα, τους λόγους για τους οποίους δεν θα προηγηθούν εκλογές, με «συνευθύνη» και των Ευρωπαίων, όπως είπε: «Νομίζω ότι και οι Ευρωπαίοι, που έχουν τη συνευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στη χώρα, σίγουρα θέλουν μία κυβέρνηση που έχει την κοινωνική ειρήνη στη χώρα, από την άλλη και οι ίδιοι θέλουν να παρουσιάσουν στα εσωτερικά κοινά τους, στους εκλογείς τους, ότι η Ελλάδα μετά από τρία μνημόνια τελικά έχει και μία επιτυχή κατάληξη.
Γι’ αυτό δε θα μου κάνει καμία εντύπωση μέχρι τον Αύγουστο να κυλάει πολύ ομαλά το θέμα της τρίτης και της τέταρτης αξιολόγησης και από την άλλη να βλέπουμε μία κυβέρνηση προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, για να φτάσει στον Αύγουστο του 2018 να παρουσιάσει το στόρι της καθαρής εξόδου, να περνάει ό,τι μπορεί μέσα από τη Βουλή.
Θα δείτε ότι περίπου μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχει μια ομαλότητα στο πολιτικό κομμάτι. Γι’ αυτό και μίλησα εξ αρχής για εκλογές μετά το φθινόπωρο. Γιατί και η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι θέλουν απεγνωσμένα να φτάσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2018».
«ΜΠΟΝΑΜΑΣ» ΜΕΤΡΩΝ 1,9 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Ο ρεθυμνιώτης βουλευτής χαρακτήρισε το 2018 μία ακόμα πολύ δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες, λέγοντας πως «ο μποναμάς των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γνωστός για το 2018. 1,9 δις επιπλέον μέτρα λιτότητας, τα οποία αφορούν φόρους, αυξήσεις εισφορών, περικοπές σε ΕΚΑΣ και επιδόματα, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Όλα αυτά συνθέτουν ένα κλίμα, που μόνο ευνοϊκό δεν θα είναι για το νέο έτος».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον κερδίσει τη διακυβέρνηση, σημειώνοντας πως με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί για τα επόμενα χρόνια τα «χέρια είναι δεμένα», αλλά συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Κανείς από τη ΝΔ δε λέει αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ότι θα έρθουμε και θα σκίσουμε τα μνημόνια. Προφανώς υπάρχουν δεσμεύσεις. Το πολύ κακό που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι έχει δεσμεύσει τη χώρα για ένα χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο από τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Δηλαδή όταν έχεις δεσμεύσει τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα ώς το 2023 3,5% και μέχρι το 2060 2%, όταν έχεις δεσμεύσει για 98 πλέον χρόνια τη δημόσια περιουσία σε μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, καταλαβαίνετε ότι οι επόμενες κυβερνήσεις σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν δεμένα χέρια.
Όμως αυτό που λέμε είναι το εξής: ότι πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί στην Ελλάδα ο όρος μεταρρύθμιση είναι συνυφασμένος με τις περικοπές μισθών και συντάξεων και την επιβολή φόρων.
Πραγματική μεταρρύθμιση είναι να απελευθερώσεις τα κακώς κείμενα στην αγορά, να δώσεις πραγματικά ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον και ένα έναυσμα σε όλους ότι η χώρα πραγματικά είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις και από εκεί και πέρα, όπως έχει και ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στην πρώτη διετία από όταν θα έρθει στην κυβέρνηση η ΝΔ, είτε μόνη είτε ως κορμός μίας κυβέρνησης, θα μπορέσει να εφαρμόσει και μία πολιτική, που θα είναι πολύ φιλική για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για να πάρει μπρος η οικονομία.
Γιατί πρέπει να κάνουμε μία μετάβαση από την οικονομία των επιδομάτων, αυτό που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή στην ουσία υπερφορολόγηση και αν μείνει κάτι στο τέλος δίνει και κάτι λίγα επιδόματα, και να πάμε σε μία οικονομία που θα μεγαλώνει η πίτα και από αυτό θα μπορέσουν να ευνοηθούν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα», συμπλήρωσε.
«ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Τ.Α.»
Σε ό,τι αφορά το νόμο που προωθείται για την τοπική αυτοδιοίκηση, το οποίο έχει εγείρει πολλές αντιδράσεις στους αυτοδιοικητικούς κύκλους, σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης ότι εφόσον εντός του 2018 γίνουν εκλογές και αλλάξει η κυβέρνηση, τότε η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο.
«Εμείς σαν ΝΔ, επειδή πιστεύουμε ότι θα προηγηθούν οι εθνικές εκλογές, έχουμε δεσμευτεί πως ό,τι νόμο φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία έχει την αντίθετη γνώμη των φορέων της Τ.Α., θα τον καταργήσουμε και σε διαβούλευση με τους φορείς, τόσο με την ΚΕΔΕ όσο και με την ΕΝΠΕ, θα μπορέσουμε να καταθέσουμε ένα νόμο, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τ.Α., γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο θεσμός προσφέρει πάρα πολλά στις τοπικές κοινωνίες και δεν μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων», είπε.
«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»
Σε σχέση με τον Βόρειο Οδικό Άξονα, ο κ. Κεφαλογιάννης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πλέον το οδικό δίκτυο της Κρήτης αντιμετωπίζεται ως ενιαίο κι επομένως ως ενιαίος θα γίνει ο σχεδιασμός. Δεν έκρυψε ότι έχουν υπάρξει πολλές καθυστερήσεις, ενώ εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις θετικές. Τόνισε, πάντως, πως δεν είναι ο δρόμος και οι υποδομές το μοναδικό πρόβλημα, αλλά και η στρεβλή οδηγική συμπεριφορά. «Η συντριπτική πλειοψηφία των τροχαίων δεν γίνεται στον ΒΟΑΚ, δυστυχώς γίνεται εντός των πόλεων και στο επαρχιακό δίκτυο. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε και οδηγική συμπεριφορά. Δεν φταίει κανένα κράτος αν κάποιος πίνει και παίρνει το αυτοκίνητο ή τη μηχανή, αν κάποιος αναπτύσσει 170 ή 180 χιλ. σε δρόμους που δεν πρέπει και αυτό αφορά όλη την κοινωνία», τόνισε.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Ο κ. Κεφαλογιάννης, πέραν του ΒΟΑΚ, αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες για το νέο έτος, εστιάζοντας στο χωροταξικό και το ζήτημα των ορίων των οικισμών, την ακτοπλοϊκή απομόνωση του Ρεθύμνου, αλλά και τη σχολή τουρισμού: «Υπάρχει μία σειρά ζητημάτων πρώτης προτεραιότητας. Κατ’ αρχάς το χωροταξικό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις και ανάπτυξη αν δεν χαρακτηριστούν συγκεκριμένες χρήσεις γης, να ξέρει ο καθένας πού μπορεί να χτίσει. Έχει ήδη καθυστερήσει, αν και η Κρήτη είναι μπροστά στον σχεδιασμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σε τοπικό επίπεδο πρέπει να προχωρήσει. Αυτό συνεπάγεται και τη λύση του προβλήματος με τα όρια των οικισμών και τη ζώνη των 800.
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι μέχρι να γίνει ο σχεδιασμός του ΒΟΑΚ, τι θα γίνει με την απομόνωση του Ρεθύμνου την ακτοπλοϊκή. Ακούω κάποιες πρωτοβουλίες που γίνονται και μακάρι να ευοδωθούν.
Ένα τρίτο ζήτημα για το οποίο έχουν μπει τα θεμέλια από την προηγούμενη κυβέρνηση επί υπουργίας Όλγας Κεφαλογιάννη και Λοβέρδου – και για μένα είναι βασικό θέμα ανάπτυξης τοπικό – είναι η σχολή Τουρισμού στο Ρέθυμνο. Είναι κάτι που το έχουμε κυνηγήσει με όλους τους φορείς και θεωρώ ότι ενδεχομένως μπορούν να μπουν οι βάσεις, ώστε από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος να μπορέσει να λειτουργήσει και να δώσει μία νέα πνοή στο Ρέθυμνο και το πανεπιστήμιο.
Και βεβαίως πρέπει να δούμε και τον σχεδιασμό σε ό,τι αφορά το γεωργικό – κτηνοτροφικό κομμάτι, ώστε να ετοιμαζόμαστε και για τη νέα ΚΑΠ, η οποία μπορεί να μην είναι τόσο πλουσιοπάροχη στις επιδοτήσεις, άρα πρέπει να δούμε πώς θα κατευθύνουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ώστε πραγματικά να παράγουν και να μην βρεθούν προ τετελεσμένων».
goodnet.gr