Ένοχοι ξανά οι Μαυροβούνιοι ναυτικοί για τη μεταφορά 112 προσφύγων στην Κρήτη
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δύο Βαλκάνιοι ναυτικοί, οι οποίοι είχαν μεταφέρει παράνομα στην Κρήτη από την Τουρκία 112 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 40 παιδιά, τον Μάιο του 2016.
Ωστόσο, αμφότεροι οι καταδικασθέντες έτυχαν -σε σχέση με τον πρώτο βαθμό- ευνοϊκότερης μεταχείρισης από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αφού τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και οι ποινές τους μειώθηκαν σημαντικά.
Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό πριν από περίπου τρία χρόνια από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο είχε επιβάλει ποινές «μαμούθ» σε έναν 63χρονο καπετάνιο κι έναν 37χρονο μηχανικό, αμφότερους Μαυροβούνιους: Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τους δύο άνδρες σε συνολική ποινή κάθειρξης 348 ετών και σε χρηματική ποινή ύψους 311.000 ευρώ. Ωστόσο, από τα 348 χρόνια, εκτιτέα ποινή κάθειρξης ήταν μόνο τα 25.
Η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να κρίνει εκ νέου ένοχους τους κατηγορούμενους. Οι δύο ναυτικοί υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι ενώ μπορούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι μέχρι την Ιταλία -όπου ήταν και ο αρχικός προορισμός- επέλεξαν να αλλάξουν πορεία και να κατευθυνθούν προς την Κρήτη, προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές που μετέφεραν. Είπαν ακόμη ότι κι οι δύο φρόντισαν για την ασφαλή αποβίβαση των προσφύγων, στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, στον Κουδούμαλο Λασιθίου.
Εξάλλου, οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είχαν ιδέα ότι θα εμπλέκονταν σε παράνομη μεταφορά μεταναστών, πράγμα το οποίο πληροφορήθηκαν την ύστατη στιγμή λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει από τα παράλια της Αττάλειας. Όπως είπε, μάλιστα, ο καπετάνιος όταν αρνήθηκε να μπαρκάρει βλέποντας τόσους ανθρώπους συγκεντρωμένους μέσα στο σκάφος, δέχτηκε απειλές για την ζωή του ανηψιού του, ο οποίος διέμενε στην Τουρκία.
Τελικά, το δικαστήριο αναγνώρισε και στους δύο ναυτικούς δύο ελαφρυντικά: Αυτό του πρότερου σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους.Με την αναγνώριση ελαφρυντικών, η ποινή που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους για τη μεταφορά του κάθε ένα πρόσφυγα, "έπεσε" στα 3 έτη.
Έτσι επιβλήθηκε σε αμφότερους ποινή φυλάκισης και όχι ποινή κάθειρξης (από πέντε έτη και άνω): Η συνολική ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν φυλάκιση 114 ετών! Ωστόσο, εκτιτέα ποινή, είναι μόνο τα 8 έτη. Υπενθυμίζεται ότι η εκτιτέα ποινή που τους είχε επιβληθεί σε πρώτο βαθμό, ήταν τα 25 έτη.
Σε δηλώσεις της η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη εξέφρασε την ικανοποίησή της από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι οι "ισχυρισμοί των κατηγορουμένων ήταν ουσιαστικά βάσιμοι. Το δικαστήριο έκρινε ότι πράγματι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αναγνώρισης ελαφρυντικών περιστάσεων, συνεκτιμώντας και τις συνθήκες κατά τις οποίες έλαβε χώρα η μεταφορά και την προσπάθειά των κατηγορουμένων να αποτρέψουν τον επικείμενο κίνδυνο".
neakriti.gr