Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, που ισχύει ήδη από τον Ιανουάριο και προκλήθηκε μετά από αίτημα ισπανικής εταιρείας, επιτρέπεται πλέον η προσθήκη πολυφαινολών στα σπορέλαια, και ειδικότερα της υδροξυτυροσόλης, που είναι γνωστή ως μία από τις βασικές ουσίες υγιεινής του ελαιόλαδου.
Είναι σαφές πως η ανατρεπτική αυτή απόφαση της ΕΕ, αφενός νομιμοποιεί την νοθεία και αφετέρου ανοίγει το δρόμο για διαφημιστικές καμπάνιες από τις χώρες παραγωγούς σπορελαίων, ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία έχει τα πρωτεία, να προβάλουν ότι τα σπορέλαια εμπλουτισμένα πλέον με υδροξυτοροσόλη και με α-τοκοφερόλη, αντιστέκονται στην οξείδωση, κάτι το οποίο ήταν βασικό σημείο υπεροχής του ελαιολάδου έναντι των σπορελαίων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά και το Υπουργείο Υγείας επιβάλλεται να εκμεταλλευτούν τις προφυλάξεις που εκφράζονται στην εκτελεστική απόφαση προκειμένου να μετριάσουν τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω απόφασης για την ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.
cretapost.gr