H μέθοδος της οινοποιίας στο Ρέθυμνο γίνεται πρωτοποριακή!
Η 24χρονη ακολούθησε τη νέα παγκόσμια τάση που επιβάλλει τη μικρότερη δυνατή ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδικασία της οινοποίησης.
Με καταγωγή από το Ρέθυμνο κατάφερε να φέρει πιο κοντά τη μέρα που το βιδιανό, μια παραδοσιακή κρητική ποικιλία σταφυλιού, θα δώσει φυσικό κρασί χωρίς προσμίξεις ξένων ζυμών. Κάτι που θεωρείται πρωτοποριακό τόσο για το μέλλον της οινοποιίας στην Κρήτη όσο και για την τοπική οικονομία.
H Ηλιάνα Μαλίχιν, γεωπόνος-οινολόγος, εξηγεί στην αρχή περίπου, πώς έγινε η διαδικασία.
Στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της εργασίας, η 24χρονη οινολόγος χρησιμοποίησε 150 δείγματα πολλαπλασιαστικού υλικού από δύο αμπέλια, σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, η ηλικία των οποίων ξεπερνά τα 100 χρόνια και μέσα από πολλαπλά πειράματα και μικροοινοποιήσεις οδηγήθηξε στον τρόπο παραγωγής κρασιού από βιδιανό με ζύμη από την ίδια ποικιλία. Γεωπόνοι, οινοποιοί και χημικοί αποτέλεσαν το πάνελ των γευσιγνωστών που κατέληξαν να εγκρίνουν μόλις δύο από τα στελέχη του φυτού που ήταν κατάλληλα.
O Φίλιππος Βερβερίδης, καθηγητής βιοχημείας και βιοτεχνολογίας φυτών, κοσμήτορας Γεωπονικής Σχολής ΤΕΙ Κρήτης (έγινε μια πάρα πολύ καλή αρχή απομόνωσης στελεχών….. τοπικό χαρακτήρα, διεθνώς το ζητούμενο.
Στόχος της Ηλιάνας αλλά και του εργαστηρίου βιοχημίας και βιοτεχνολογίας φυτών είναι να απομονωθούν φυσικές ζύμες και από άλλες ποικιλίες αλλά και να γίνει ταυτοποίηση ποικιλιών που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω άνοδο της ποιότητας του κρασιού στην Κρήτη και ακολούθως της εμπορικής του αξίας σε διεθνές επίπεδο.
Η Ηλιάνα Μαλίχιν, τονίζει ότι στην Ελλάδα έχουν απομονωθεί γηγενείς ζύμες μόνο μια φορά, στη Νεμέα, προσφέροντας φυσικό κρασί με τις ελάχιστες δυνατές τεχνολογικές παρεμβάσεις.
Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη