Η άλλη άποψη για το "θαύμα" στο φράγμα Αποσελέμη
Η ανάρτηση αφορά σε φωτογραφίες από τη σήραγγα και το φράγμα, οι οποίες, μαζί με ένα συνοδευτικό κείμενο, αποδίδονται στο γνωστό μηχανικό Κώστα Μπριλάκη.
Στην ανάρτηση αυτή αναφέρεται, λοιπόν, ότι «το νερό μπαίνει στη σήραγγα Οροπεδίου και οδηγείται στο φράγμα για πρώτη φορά και φυσικά με πρόχειρα έργα».
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι οι φωτογραφίες δείχνουν το τοιχίο στη γέφυρα Μασάρου στο Χώνο, που όμως δεν αφήνει το νερό να πάει στην καταβόθρα, όπως πήγαινε παλιά.
Άλλες φωτογραφίες δείχνουν τη λοιπή διαδρομή του νερού. Κατά την ίδια ανάρτηση, γίνεται όμως η διαπίστωση ότι «τα έργα είναι πρόχειρα και έχει πλημμυρίσει το μέτωπο και υπάρχει δυσχέρεια στην αποσυναρμολόγηση του μετροπόντικα» και αφού εξηγεί μία-μία τις υπόλοιπες φωτογραφίες (για οικονομία χώρου κάποια δεν αναφέρονται εδώ), το κείμενο που αποδίδεται στον Κώστα Μπριλάκη καταλήγει: «Χθες (σ.σ. προχθές), στο φράγμα είχε απομείνει νερό 2.170.000 κυβικά.
Αν είχαν κατασκευαστεί τα έργα μεταφοράς του νερού του Χώνου στο φράγμα το χειμώνα 2014-2015, τότε το φράγμα θα γέμιζε, δηλαδή αντί 20,2, θα αποθήκευε 26,3 εκατ. κυβικά, άρα θα είχαμε σήμερα ακόμα 6 εκατ. κυβικά επιπλέον.
Σε αυτά, αν προσθέσουμε και το νερό του Χώνου πρόπερσι 2.015-2.016 και πέρυσι 2.016-2.017, προκύπτει ότι θα είχαμε σήμερα αποθηκευμένο νερό πάνω από 10 εκατ. κυβικά, πιθανόν και πάνω από 15 εκατ. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δε θα πέσουμε σαν θηρία πάνω στο νερό να το ρουφήξουμε σε ένα καλοκαίρι.
Ας μελετήσουν οι αρμόδιοι τις μετρήσεις, πόσο νερό έχυναν στη θάλασσα ο Αποσελέμης και ο Χώνος από το 1963 μέχρι πρόσφατα, για να δουν ότι υπάρχουν συνεχόμενες χρονιές ξηρασίας και να προσέχουμε για να έχουμε.
Το φράγμα Αποσελέμη δεν κατασκευάστηκε για να καταργήσει τα ντεπόζιτα από τα σπίτια μας, αλλά για να δώσει νερό επιπλέον, ώστε να καλύψει την αύξηση πληθυσμού έως το 2035. Αν θέλουμε να έχουμε και επιπλέον νερό, τότε ας κάνουμε φράγμα στο Γιόφυρο, μεταξύ Προφήτη Ηλία και Κυπαρισσίου, γιατί ο Γιόφυρος χύνει στη θάλασσα, βάσει μετρήσεων, κατά μέσον όρο 22 εκατ. κυβικά ετησίως. Υπάρχει έκθεση ότι η κοιλάδα μεταξύ Κυπαρισσίου και Προφήτη Ηλία είναι κατάλληλη για φράγμα, που την υπογράφουν τρεις αρμόδιοι γεωλόγοι της τέως ΥΕΒ, την οποία σας επισυνάπτω να τη δουν οι αρμόδιοι, τώρα, που κλαίμε για τη λειψυδρία όλοι μαζί.
Όμως τέτοια έργα έχουν μεγάλη δαπάνη και δεν μπορεί η ΔΕΥΑΗ ή ο Δήμος να τα κάνει. Ούτε η Περιφέρεια διαθέτει πιστώσεις. Μόνο το κράτος, δηλαδή τα υπουργεία μπορούν να κάνουν σοβαρά έργα που μας δίνουν νερό τζάμπα, χωρίς ούτε αφαλάτωση, ούτε άντληση. Μας δίνουν νερό εσαεί, με ελάχιστο κόστος συντήρησης των έργων και όσο και να κοστίζουν για να κατασκευαστούν, σε μερικά χρόνια γίνεται απόσβεση, όπως π.χ. το φράγμα του Μαραθώνα, που έχει αποδώσει, στα 80 χρόνια που λειτουργεί, πάνω από 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού και μας γλίτωσε από δαπάνη άντλησης αντίστοιχα 2 δισ. περίπου».
neakriti.gr