Η προστασία παιδιών στο Ίντερνετ και στην Κρήτη
Ποια όρια πρέπει να θέσω στη χρήση του Ιντερνετ, προκειμένου το παιδί μου να μην αναπτύξει εθισμό; Απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα θα δώσουν ειδήμονες στα σεμινάρια «Προστάτεψε το Παιδί σου από το Ηλεκτρονικό Εγκλημα», που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία iDialogue σε δέκα πόλεις της Ελλάδας από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. «Θέλουμε να καταρρίψουμε ορισμένους επικρατούντες μύθους, όπως ότι στο Διαδίκτυο είμαστε αόρατοι, ότι μπορούμε να σβήσουμε ό,τι γράψαμε και ότι όσα διαβάζουμε στο Ιντερνετ είναι αλήθεια», τονίζει ο κεντρικός ομιλητής των σεμιναρίων, αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και πρόεδρος του Cyber Security International Institute (CSI), κ. Μανώλης Σφακιανάκης. «Ασφαλής υπολογιστής είναι μόνον ένας κλειστός υπολογιστής», συμπληρώνει στην «Κ».
«Εμείς, ωστόσο, δηλώνουμε στο κοινό ότι αγαπάμε το Ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία κατά 98% έχουν θετική επίδραση στη ζωή μας», διευκρινίζει η έτερη εισηγήτρια, ψυχολόγος-εγκληματολόγος, κ. Μαρίσα Βουλγαράκη, «θέλουμε, όμως, να ενημερώσουμε και να προφυλάξουμε την κοινωνία από το 2% των αρνητικών πτυχών της τεχνολογίας». Ο εθισμός στο Διαδίκτυο, το cyber bullying αλλά και το grooming (η διαδικτυακή αποπλάνηση) είναι όροι και καταστάσεις που θα συζητηθούν ευρέως στις εν λόγω συναντήσεις που απευθύνονται εξίσου σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς. «Επειτα από τον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι γονείς θορυβήθηκαν και άρχισαν να ονομάζουν εκφοβισμό κάθε μορφής σύγκρουση», σημειώνει η κ. Βουλγαράκη, «ο εκφοβισμός, όμως, είναι μία κατάσταση στην οποία ένα παιδί είναι τόσο τρομοκρατημένο που φοβάται για τη σωματική του ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή του».
Ουσιαστική επικοινωνία
Σύμφωνα με την ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια κ. Βέρα Αθανασίου, «οι γονείς πρέπει να μάθουν να διαβάζουν τα σημάδια που “στέλνει” το παιδί, το οποίο δυσκολεύεται να μοιραστεί μαζί τους το πρόβλημα». Ο λόγος είναι η ήδη υπάρχουσα έλλειψη επικοινωνίας στους κόλπους της οικογένειας. «Η ουσιαστική επικοινωνία και επαφή γονέα και παιδιού αποτελεί το μεγαλύτερο ανάχωμα», ισχυρίζεται η ίδια. Προς το παρόν, πάντως, οι καταγραφές για περιστατικά cyberbullying και grooming στην Ελλάδα είναι ελάχιστες. «Τα Ελληνόπουλα κινδυνεύουν περισσότερο να εθιστούν στο Διαδίκτυο, αφού είναι πρώτα στην “κατανάλωση” videogames στην Ευρώπη», καταλήγει ο κ. Σφακιανάκης.
Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 12/2 (Πειραιάς), 21/2 (Μαρούσι), 26/2 (Αθήνα), 7/3 (Πάτρα), 12/3 (Τρίπολη), 19/3 (Βόλος), 28/3 (Ηράκλειο Κρήτης), 30/4 (Θεσσαλονίκη), 7/5 (Ιωάννινα), 23/5 (Μυτιλήνη). Μέγας πανελλαδικός χορηγός των σεμιναρίων είναι η εταιρεία MYTILINEOS. «Η περίοδος της οικονομικής κρίσης οδήγησαν τη MYTILINEOS στον επαναπροσδιορισμό του κοινωνικού της ρόλου με στόχο να επιστρέφει προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και να συμβάλει με βέλτιστο τρόπο στην τήρηση της ισόρροπης ανάπτυξης», δηλώνει ο κ. Γιώργος Γαλάνης, προϊστάμενος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Στην 8ετία (2010-2017) η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Στην κατεύθυνση αυτή, το 2016 η εταιρεία προχώρησε σε ένα νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης και εφαρμογής της κοινωνικής της συνεισφοράς (2016-2019) με την ονομασία “ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ”».
Το 2017, μάλιστα, η εταιρεία ευθυγράμμισε την κοινωνική της πολιτική με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, τους οποίους ενέταξε στο «ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ». Εν προκειμένω, «το εν λόγω σεμινάριο συμβάλλει στην επίτευξη του Παγκόσμιου Στόχου 16, που αφορά τον τερματισμό όλων των μορφών βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης με θύματα παιδιά». Πανελλαδικός χορηγός είναι επίσης η εταιρεία WIND Ελλάς, τοπικός χορηγός της δράσης στο Μαρούσι είναι η Eurobank και της αντίστοιχης στην Πάτρα είναι η Alpha Bank. Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
goodnet.gr