Και φέτος σχεδόν 7 εκατ. ευρώ για την δακοκτονία στην Κρήτη - Η κατανομή
Οι ίδιες πιστώσεις με εκείνες του 2017 εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπ.Εσωτερικών για να χορηγηθούν στην Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να διεξαχθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2018.
Αναλυτικότερα, εγκρίθηκαν 7.093.000 ευρώ τα οποία κατανέμονται ως εξής:
Π.Ε. Ηρακλείου: 2.783.000 ευρώ (πέρυσι 2.782.908 ευρώ)
Π.Ε. Χανίων: 1.700.000 ευρώ (ίδια με πέρυσι)
Π.Ε. Λασιθίου: 1.680.000 ευρώ (ίδια με πέρυσι)
Π.Ε. Ρεθύμνης: 930.000 ευρώ (ίδια με πέρυσι)
(Ολόκληρη η απόφαση του Υπ. Εσωτερικών)
Στο μεταξύ συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.
Η κα Βαγιωνάκη απευθυνόμενη στον Υφυπουργό κ. Κόκκαλη, ο οποίος εκπροσώπησε τον κ. Αποστόλου, τόνισε την εξαιρετική σημασία του προγράμματος δακοκτονίας, καθώς όπως είπε: «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα για την παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη, ενώ το κρητικό ελαιόλαδο διακρίνεται για την ποιότητά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του».
«Την τελευταία περίοδο το Πρόγραμμα Δακοκτονίας έχει απαξιωθεί λόγω μειωμένων προϋπολογισμών και καθυστερήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να προχωρούν ανεξέλεγκτα στη χρήση εντομοκτόνων, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την υγεία των καταναλωτών, αλλά και την ίδια την ποιότητα του λαδιού», σημείωσε η κα Βαγιωνάκη, προσθέτοντας: «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, φέτος στα Χανιά παρατηρήθηκε μεγαλύτερη δακοπροσβολή από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν στην αύξηση της οξύτητας του ελαιολάδου».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε εκθέσεις γεωπόνων και επιστημονικών φορέων της περιοχής οι οποίες προτείνουν «άμεσα μέτρα όπως: αύξηση των δολωματικών ψεκασμών σε τουλάχιστον έξι, έγκαιρη προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων, έγκαιρη πρόσληψη και τοποθέτηση του εποχιακού προσωπικού, καθώς και αύξηση του αριθμού του», υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι τοποθετήσεις.
Παράλληλα, η κα Βαγιωνάκη επεσήμανε την ανάγκη αύξησης των πιστώσεων του προγράμματος για τα Χανιά στα 2 εκατομμύρια ευρώ: «Βλέπω ότι ενώ υπάρχει μια αύξηση φέτος στα συνολικά κονδύλια, στα Χανιά μείναμε στα ίδια. Το Λασίθι όπου έχει λιγότερο από 1 εκατομμύριο δέντρα, λαμβάνει τα ίδια χρήματα με τα Χανιά. Δεν το λέω για να πάρουν λιγότερα, αλλά γιατί τα Χανιά πρέπει να πάρουν περισσότερα, από όσα παίρνουν».
«Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη συνάντηση των ελαιοκομικών δήμων και προτάθηκε η σύσταση ειδικού φορέα για τη δακοκτονία στα πρότυπα του παλαιού ταμείου προστασίας των ελαιοπαραγωγών. Είναι μια πρόταση. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός που θα δώσει μια νέα δυναμική στο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελέι το εθνικό μας προϊόν» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η κα Βαγιωνάκη παρατήρησε το φαινόμενο οι ελαιοτριβείς να παίρνουν το υποχρωτικό 2% από τους παραγωγούς και οι αποδόσεις τους στο κράτος να μην είναι σύμφωνα με την τιμή παραγωγού, αλλά με την τιμή παρέμβασης. «Αυτό σημαίνει ότι το κράτος χάνει αρκετά χρήματα και χρειάζεται έλεγχος και εξορθολογισμός για να αυξηθεί η εισπραξιμότητα».
Από τη μεριά του, ο κ. Κόκκαλής σημείωσε πως βάση «Καλλικράτη» η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας έχει μεταφερθεί εξολοκλήρου στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι σχετικές πιστώσεις περιλαμβάνονται στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους και αποδίδονται ετησίως στις περιφέρειες: «Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δώσει 20 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη δαπανών δακοκτονίας. Στην Κρήτη κατανεμήθηκε το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Σας γνωρίζουμε ότι είναι δυνατή η ανακατανομή των πιστώσεων ανά περιφερειακή ενότητα, ανάλογα με την έκθεση του προγράμματος και τη δυναμική του δακο-πληθυσμού. Πιθανότατα σε έναν όμορο νομό να είναι λιγότερα έντονο το πρόβλημα, αυτό το ξέρει καλύτερα όμως, η περιφέρεια Κρήτης».
Για το προσωπικό σχολίασε: «Φέτος κινηθήκαμε πολύ πιο έγκαιρα. Ήδη από 9 Ιανουαρίου η Διεύθυνση Φυτοπροστασίας, της οποίας έχω την ευθύνη, έχει ζητήσει την πρόσληψη εποχιακού προσωπικού. Ακολούθησε στις 15 Φεβρουαρίου το έγγραφο προς την αρμόδια διεύθυνση, σύμφωνα με το οποίο ζητείται να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες πρόσληψης εποχιακού προσωπικού, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και αποτελεσματική διενέργεια του προγράμματος. Να σας θυμίσω ότι πριν δυο χρόνια αυτά τα έγγραφα είχαν ημερομηνία τουλάχιστον Μάρτιο».
Τέλος, για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα σημείωσε: «Όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη αναμένουμε εντός των ημερών την εγγραφή ποσού 5 εκατομμυρίων ευρώ για τον διαγωνισμό προμήθειας δακοκτόνων υλικών για το 2018. Μέχρι και τον Ιούνιο θα είμαστε απολύτως έτοιμοι».
flashnews.gr