Κέντρο Προστασίας Παιδιού: «Μια ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδιά»
Η κοινωνία πολλές φορές παρουσιάζει πληγές… ανθρώπινες ιστορίες με πολλά προβλήματα που ζητούν φροντίδα. Η κρατική μέριμνα έχει δημιουργήσει έναν χώρο όπου κάθε παιδί μπορεί να βρει ανακούφιση και όλα όσα χρειάζεται για να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια και αγάπη. Πρόκειται για το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού που στεγάζεται στην οδό Νηρέως, στον Πόρο.
Πρώτη Δημοσίευση: 2012-11-08 09:47:51
Ρεπορτάζ: Γωγώ Σωτηρίου
Επισκεφτήκαμε το Κ.Π.Π και μιλήσαμε με τους υπεύθυνους, γιατί πιστεύουμε στην προσπάθεια που κάνουν και κυρίως στο αποτέλεσμα της. Μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά και μας ξενάγησαν στους στόχους τους και στον τρόπο λειτουργίας της τόσο σημαντικής δράσης τους .Ο δικός μας στόχος είναι η επιπλέον ευαισθητοποίηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και το άνοιγμα της προσπάθειας αυτής στην ευρύτερη κοινωνική ζωή.
Σύντομη περιγραφή του Κέντρου.
Η Διευθύντρια του Κ.Π.Μ.Θ.Η κα Δήμητρα Πραχάλη, μας είπε σχετικά:
«Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ηρακλείου ιδρύθηκε το 1922(ΦΕΚ 277/1922) «περί ιδρύσεως Εθνικών Ορφανοτροφείων και Οικοτροφείων Απόρων Μαθητών».
Στεγάζεται σε οίκημα των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού που παραχωρήθηκε στο Δημόσιο για την στέγαση του Ορφανοτροφείου από τις 9/10/1934.
Με το Β.Δ. 273/73 (ΦΕΚ 81/Α/7-4-73) «περί μετατροπής των Εθνικών Ορφανοτροφείων και Οικοτροφείων Εις Κέντρα Παιδικής Μέριμνας» μετατράπηκε σε Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.
Με το ΦΕΚ 228/2-11-2011 Ν. 4025 «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης……» μετονομάζεται σε Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Ηράκλειου Κρήτης.
Σκοπός λειτουργίας του Κέντρου όπως περιγράφεται στην αριθ. Γ2β/Οικ/8291 ΦΕΚ 860/7-12-84 απόφαση περί εγκρίσεως Κανονισμού Λειτουργίας των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας είναι η περίθαλψη ,ανατροφή, μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών , που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας είτε λόγω του ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά οικογένεια , είτε επειδή το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τους. Το Κέντρο λειτουργεί όλο το 24/ωρο και όλο το χρόνο.
Το Κέντρο μας παρέχει μόνιμη διαμονή, σίτιση, ιματισμό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεριμνά για την εκπαίδευση τους, αλλά και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Την τρέχουσα περίοδο φιλοξενούνται 27 κορίτσια από 9 ετών το μικρότερο έως και 34 ετών το μεγαλύτερο (για κοινωνικούς λόγους). Τα παιδιά του Κέντρου μας προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, πολύτεκνες, διαζευγμένες ή με γονείς με ψυχικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης φιλοξενούνται κορίτσια αλλοδαπά θύματα trafficking ή κακοποιημένα παιδιά από τις οικογένειες τους ή ακόμα και παιδιά με παραβατική συμπεριφορά και με ψυχολογικά προβλήματα. Όλα τα παραπάνω περιστατικά συγκεντρώνονται στο Κέντρο μας, καθώς δεν υπάρχουν άλλες κατάλληλες δομές τόσο στην πόλη του Ηρακλείου, όσο γενικότερα και σε όλη την Κρήτη».
Η Πρόεδρος του Κ.Π.Μ.Θ.Η κα Ελένη Τσαντηράκη δηλώνει στο creteplus.gr:
«Ανέλαβα τα καθήκοντα μου στις 13/9/2012.Σχεδόν σε καθημερινή βάση είμαι εδώ αφού τα θέματα του Κέντρου είναι πολλά! Το κυριότερο είναι η στήριξη των παιδιών υλικά και ηθικά. Η επικοινωνία του προσωπικού με την ευαίσθητη ψυχή των παιδιών που ήδη είναι επιβαρυμένη με προβλήματα, αποτελεί για μας έναν επιπλέον βασικό στόχο, αφού το προσωπικό δεν είναι πολλές φορές εξειδικευμένο. Σας τονίζω πως η αγάπη και η κατανόηση θέλουμε να διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις!
Η οργάνωση και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για τα παιδιά αποτελεί πρωταρχική μας μέριμνα γιατί σκοπεύουμε στην απομάκρυνση της περιθωριοποίησης και στην πλήρη ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Εξ ου και η επιμονή μας στην εξασφάλιση ψυχικής ισορροπίας για εκείνα, στην οικοδόμηση αξιών και στην παιδευτική τους καλλιέργεια».
«Τα παιδιά που έρχονται κοντά μας φεύγουν μετά την επαγγελματική τους αποκατάσταση»
Στην κουβέντα μας προστίθεται και η άποψη της Διευθύντριας κας Δήμητρας Πραχάλη: «Εργάζομαι 24 χρόνια στο Κ.Π.Π. Εδώ και 5 χρόνια έχω αναλάβει την Διεύθυνση του. Τα παιδιά που έρχονται κοντά μας φεύγουν μετά την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Τώρα ας πούμε, έχουμε 3 φοιτήτριες! Η μία είναι στη Νοσηλευτική Ηρακλείου ,ένα άλλο κορίτσι μας στο Ιστορικό Κέρκυρας και η τρίτη κοπελιά στο Βρεφονηπιακό Αθηνών.
Για να εισαχθεί ένα παιδί στο Κέντρο ή αιτούνται οι γονείς του ή έρχονται τα παιδιά κατόπιν παρέμβασης του Εισαγγελέα. Τα πιο πολλά που φροντίζουμε τώρα έχουν εισαχθεί με τον δεύτερο τρόπο… όλα αυτά τα περιστατικά συγκεντρώνονται σε εμάς διότι είμαστε το μοναδικό στην Κρήτη, θηλέων. Υπάρχει κι ένα άλλο Κέντρο Αρρένων, στην ίδια κατάσταση με εμάς, στην Νεάπολη Λασιθίου».
Η καθημερινότητα στο Κέντρο Προστασίας Παιδιού
Η κα Πραχάλη συνεχίζει την περιγραφή της: «Τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους πάνε στα σχολεία της πόλης μας. Όταν σχολάσουν, τρώνε το μεσημεριανό τους γεύμα και μετά ακολουθεί η μελέτη των μαθημάτων τους. Έχουμε 2 δασκάλες, η μία πληρώνεται από το Κέντρο και η άλλη από το Σωματείο Φίλων του Κέντρου. Κατόπιν πάνε στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες: ξένες γλώσσες και χορός. Τη δεύτερη δραστηριότητα την εντάξαμε πρόσφατα στο πρόγραμμα μας. Όπως τα παιδιά κάθε οικογένειας όταν τελειώσουν, επιστρέφουν στο Κέντρο. Τα περιμένει το προσωπικό μας (επιμελήτρια ή κοινωνική λειτουργός) με ζεστασιά επί 24ώρου βάσεως,365 ημέρες το χρόνο. Στόχος μας είναι η μη ιδρυματοποίηση και η δημιουργία οικογενειακού περιβάλλοντος .Αυτό έχουν ανάγκη τα παιδιά. Θα φάνε το βραδινό τους ,θα κάνουν μπάνιο και μετά ανάλογα την ηλικία, πάνε για ύπνο. Θέλω να τονίσω πως δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υπάρχουν μαθησιακά κενά που θα κάνουν τα παιδιά μας να διαφέρουν από τα υπόλοιπα ,γιαυτό και υπάρχουν οι δασκάλες που τα προετοιμάζουν στα μαθήματα τους».
Η ένδυση και υπόδηση των κοριτσιών είναι ένα ακόμη ζητούμενο του Κέντρου. Με επιμέλεια και διαρκή μέριμνα καλύπτεται και αυτή η ανάγκη.
«Πέραν του οικογενειακού περιβάλλοντος, σκεφτόμαστε και ατομικά το κάθε παιδί. Τις ανάγκες του δηλαδή, για ένα καλό ρούχο και παπούτσια, αντίστοιχα. Δεν θέλουμε να διαφέρουν σε τίποτα από τους συνομηλίκους τους έξω, στο σχολείο!
«Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο υπάρχουν εθελοντές καθηγητές: Φυσικός, Μαθηματικός, καθηγήτρια Αγγλικής, Γαλλικής, Χορού. Επίσης και δύο δασκάλες για Μαθηματικά και Γλώσσα.
Δύο Ψυχολόγοι εθελόντριες για τα παιδιά, όπως και όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες Γιατρών που τις καλύπτουν εθελοντικά Γιατροί της πόλης μας.
Αλλά και… για την αισθητική υπάρχουν εθελοντές, όπως ένας κομμωτής ,αφού έχουμε να κάνουμε με δεσποινίδες! Επίσης πάρα πολλές ντόπιες επιχειρήσεις και ιδιώτες μας υποστηρίζουν. Τους ευχαριστούμε όλοι μα κυρίως τα παιδιά!»
Με καμάρι μου λένε και η κα Πραχάλη και η κα Τσαντηράκη: «τα δικά μας παιδιά είναι πολλές φορές καλύτερα ντυμένα από τα παιδιά άλλων οικογενειών!».
«Δύο φορές το χρόνο τα παιδιά αγοράζουν τα ρούχα και τα παπούτσια τους. Τον Οκτώβριο πήραν τα αθλητικά τους είδη και τώρα τον Νοέμβριο θα πάρουν τα πιο «καλά» τους ρούχα. Η δαπάνη καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Κέντρου. Όλα τα αγοράζουμε από τα καταστήματα του Ηρακλείου και τα ευχαριστούμε πολύ για τις καλύτερες τιμές που μας κάνουν , όπως και για τα δώρα που προσφέρουν.
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ: «Η μεγάλη ευθύνη!»
Πρόεδρος, κα Τσαντηράκη: «Μέσα από τον εθελοντισμό καθρεπτίζεται η εικόνα του εαυτού μας. Κινητήριος δύναμη είναι η συμπαράσταση στο παιδί, στην κοινωνία μας. Είναι κάτι παραπάνω από ένα κίνημα. Οφείλει να ξεκινά μέσα από την καρδιά και να απλώνεται χωρίς φραγμούς και περιορισμούς. Είναι ευθύνη! Αν έρθει κάποιος ως εθελοντής στο Κέντρο να το κάνει με την καρδιά του και το μυαλό του. ‘Έχει να κάνει με ταλαιπωρημένες παιδικές ψυχές! Να μην το ξεχνά ποτέ αυτό!».
Τα λόγια της προέδρου είναι ίσως ο καλύτερος πρόλογος, για να πάρει το λόγο η κα Γωγώ Βογιατζή, Γραμματέας του Σωματείου «Φίλοι του Κέντρου».
Μας λέει, σχετικά: «Το Σωματείο μας δημιουργήθηκε από εθελοντές, για να βοηθήσει το έργο του Κέντρου. Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 2008. Από τότε λειτουργεί αδιάλειπτα. Είναι ένα πολύ μικρό Σωματείο με πολλά προβλήματα και θέλουμε πραγματικά να μεγαλώσει και να ενισχυθεί. Ο σκοπός μας είναι ιερός! Δεν μπορείς να ξεκινήσεις ως εθελοντής από μόδα ή γιατί δεν έχεις κάτι να περάσεις την ώρα σου , κάποια δεδομένη στιγμή, ή ακόμα χειρότερα για να κάνεις επίδειξη! Κάτι τέτοιο κοστίζει φοβερά στα παιδιά γιατί βιώνουν ως δεύτερη απόρριψη, την εγκατάλειψη από τον ανεύθυνο εθελοντή».
«γιατί κυρία Δήμητρα, η κυρία τάδε, δεν έρχεται να με παίρνει πια; έκανα κάτι; μήπως φταίω εγώ;»
Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η Διευθύντρια κα Πραχάλη, περιγράφοντας το εξής σκληρό ,από κάθε άποψη, γεγονός: «Πολλές φορές έχει τύχει να ξεκινήσει μια σχέση, παιδιού-εθελοντή για ένα διάστημα, με αποτέλεσμα να δεθεί το παιδί και ξαφνικά ,χωρίς καμία εξήγηση, προς το παιδί, σταματά να έρχεται ο εθελοντής!! Έχω ακούσει πολλές φορές, παιδιά να μου λένε: «γιατί κυρία Δήμητρα, η κυρία τάδε, δεν έρχεται να με παίρνει πια; έκανα κάτι; μήπως φταίω εγώ;». Αναλογιστείτε πόσο πληγώνεται ένα παιδί ,που ήδη είναι πληγωμένο και μάλιστα βαριά».
Συνεχίζοντας η κα Πραχάλη, ακούμε και άλλα, δυστυχώς…
«Το Κέντρο μας φιλοξενεί και παιδιά ROMA,αλβανικής, βουλγάρικης καταγωγής και όχι μόνον. Συχνά ο εθελοντής κάνει το σφάλμα να επιλέγει μόνο ελληνάκια!! Πρόσφατα κάποιος εθελοντής ήρθε και πήρε τα παιδιά αφήνοντας πίσω, ένα παιδάκι άλλης εθνικότητας και το έκανε μάλιστα και με πολύ άκομψο τρόπο! Το παιδί στεναχωρήθηκε πάρα πολύ, μένοντας μόνο του στο Κέντρο. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται».
Η Γραμματέας του Σωματείου «Φίλοι του Κέντρου», παίρνει ξανά το λόγο: «Ο ρόλος μας είναι πολύ βοηθητικός. Φροντίζουμε με τα λίγα χρήματα που έχουμε να καλύπτουμε ανάγκες των παιδιών. Πάμε εκδρομές, με χορηγίες από ξεναγό εις και το λεωφορείο, όπως όταν πήγαμε στη Σπιναλόγκα. Πάμε σε συναυλίες, θέατρα και άλλες εκδηλώσεις. Εδώ θέλω να πω ότι ο Δήμος Ηρακλείου μας δίνει κάθε καλοκαίρι δωρεάν εισιτήρια για το Φεστιβάλ που διοργανώνει. Μας υποστηρίζει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, πέρυσι ας πούμε ένα από τα κορίτσια μας ντύθηκε βασίλισσα στο άρμα του Δήμου , στο Καρναβάλι.
Επίσης φιλοξενούμε παιδιά στα σπίτια μας. Εγώ προσωπικά 8 χρόνια τώρα παίρνω παιδιά στο σπίτι μου , Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι για τα μπάνια τους».
«παρέλαβα ένα παιδάκι 11 χρονών με πολλά προβλήματα και τώρα σπουδάζει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο!»
«Θα σας πω την προσωπική μου εμπειρία και πόσο με έχει σημαδέψει, θετικά, ως άνθρωπο! Παρέλαβα ένα παιδάκι 11 χρονών με πολλά προβλήματα και τώρα σπουδάζει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο! Την καμαρώνω πάρα πολύ, γιατί περάσαμε τόσες δυσκολίες και όμως τα καταφέραμε! ‘Ώρες ατέλειωτες της μιλούσα και προσπαθούσαμε να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος…»
Όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές στο Κ.Π.Π. μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2810-226339.Είναι μια πολύ απλή διαδικασία (αίτηση, μικρή συνέντευξη, αξιολόγηση) που όμως θα δώσει φως σε μια παιδική ψυχή! Εγώ είχα την τύχη να συναντήσω εκείνο το μεσημέρι στο Κέντρο ένα καταπληκτικό κορίτσι, πολύ ευγενικό και πολύ ταλαντούχο στη ζωγραφική. Κυρίως όμως πολύ γενναίο… Κάθε χρόνο το Σωματείο βγάζει ένα ημερολόγιο με έργα των παιδιών. Φέτος όλα τα έργα θα τα φιλοτεχνήσει αυτό το καλό και γελαστό πλάσμα !Της αφιερώνω όλη τη συνέντευξη και όλη τη ζωή ,αν περνά από το χέρι μου. ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ!!!
Βρες παιδίατρο στο Ηράκλειο Κρήτης – Παιδίατροι Ηράκλειο