Κι όμως… η «Πηνελόπη» δεν πέρασε από την Ιεράπετρα
Ενώ βούλιαξε όλη η Κρήτη από τις βροχές που έφερε η κακοκαιρία με την ονομασία «Πηνελόπη» η οποία πλήττει όλη την Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη, στην Ιεράπετρα το τελευταίο 24ωρο, έχουν πέσει μόλις 3 χιλιοστά βροχής, προβληματίζοντας τον αγροτικό κόσμο και τον πρόεδρο του τοπικού ΤΟΕΒ κ. Μανόλη Παπαδάκη.
«Στον ταμιευτήρα του Φράγματος Μπραμιανών, έχουν μείνει γύρω στο 1.500.000 κυβικά μέτρα νερού, το οποίο φέρνουμε από τις πηγές της Μαλαύρας Καβουσίου και από τις δυο γεωτρήσεις των Μύθων δυτικά της Ιεράπετρας.
Από την προηγούμενη μικρή αλλά σημαντική βροχόπτωση, μπήκαν γύρω στα 300.000 κυβικά μέτρα νερού στον ταμιευτήρα, στον οποίο προ ολίγων ημερών είχαν μείνει μόλις 1.200.000 κυβικά μέτρα νερού.
Ευτυχώς που τους τελευταίους μήνες οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών, που δεν είχαν φτιάξει στα θερμοκήπια τους δεξαμενές όμβριων υδάτων, αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα που υπάρχει πλέον στην ξηροθερμική Ιεράπετρα, έφτιαξαν επιτέλους πάρα πολλές τέτοιες, στις οποίες αποθηκεύουν αναγκαστικά το λίγο βρόχινο νερό που πέφτει από το πλαστικό κάλυψης, και με αυτό το βρόχινο νερό που είναι άριστης ποιότητας, ποτίζουν τον τελευταίο καιρό τις καλλιέργειες τους.
Επειδή στο μεταξύ, έχουν σταματήσει οι ελαιοπαραγωγοί να ποτίζουν τους ελαιώνες, και η χρήση του νερού του Φράγματος από τους παραγωγούς κηπευτικών έχει μειωθεί, αυξάνεται σιγά-σιγά η στάθμη στη λεκάνη ηρεμίας, τις τελευταίες δυο εβδομάδες.
Επειδή όμως περιμέναμε από την τρέχουσα κακοκαιρία κι εμείς στην Ιεράπετρα, να πέσουν κάποιες καλές ποτιστικές βροχές, όπως έγινε στην υπόλοιπη Κρήτη, η απογοήτευση μας είναι πάρα πολύ μεγάλη, γιατί δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τις αιτίες που τα βαρομετρικά χαμηλά δε φτάνουν μέχρι τη διψασμένη αγροτική μας περιοχή. Δεν μπορούμε βέβαια να τα βάλουμε με το Θεό, αλλά έχει καταντήσει πλέον η Ιεράπετρα να είναι ο τόπος που δε βρέχει», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης, επιστρέφοντας από το Ηράκλειο όπου βρέθηκε στην περιφέρεια Κρήτης για ένα σχετικό θέμα που αφορούσε τους υδάτινους πόρους.
«Ευτυχώς που βρεθήκαμε στο Ηράκλειο και θυμηθήκαμε πως είναι όταν βρέχει… Σε όλη τη διαδρομή από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι το Ηράκλειο, το πρωί της Παρασκευής, έκανε κατακλυσμό, ειδικά στον μισό Νομό Λασιθίου. Στην Ιεράπετρα ίσα-ίσα που είχαν βραχεί οι δρόμοι λίγο πριν τα ξημερώματα», πρόσθεσε απογοητευμένος ο κ. Μανόλης Παπαδάκης.
Οι αγρότες της Ιεράπετρας που έχουν επενδύσει στις απαιτητικές σε ποιοτικό νερό θερμοκηπιακές καλλιέργειες, περιμένουν όχι μόνο να αποθηκευτεί βρόχινο νερό στο Φράγμα Μπραμιανών, για να εξασφαλιστεί τους επόμενους μήνες η βιωσιμότητα των 17000 στρεμμάτων καλλιεργειών κηπευτικών, προσδοκούν ταυτόχρονα και την βελτίωση της ποιότητας του, καθώς είναι αδιανόητο να περιμένει κανείς να παραγάγει ποιοτικά κηπευτικά με αγωγιμότητα αρδευτικού νερού πάνω από 2.000 mS.
Σε εξέλιξη ωστόσο, είναι οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη συγκέντρωση των στοιχείων που αφορούν στις απαλλοτριώσεις, λίγο πριν φτάσει η ώρα (λένε στις αρχές του 2019) για τη δημοπράτηση της προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου που θα τροφοδοτεί με μεγαλύτερες ποσότητες νερού το Φράγμα Μπραμιανών.
Αν μετά την ανακοίνωση της τιμής μονάδας για τις απαλλοτριώσεις δεν κατατεθούν ενστάσεις από τους ιδιοκτήτες γης, τότε το έργο θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα.
Οι αγρότες αυτόν τον καιρό κάνουν μεγάλη οικονομία στις αρδεύσεις τους και είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι στις περιπτώσεις που βλέπουν σπασμένους αγωγούς και διαρροές νερού στους δρόμους, καλώντας άμεσα τους τεχνικούς του ΤΟΕΒ και του Δήμου Ιεράπετρας, για την αποκατάσταση των ζημιών.
neakriti.gr