Κινηματογραφικό Εργαστήρι με τον Βασίλη Λουλέ στο Ιστορικό Μουσείο | Β΄ Κύκλος
Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Μαρτίου 2018
Σε συνέχεια του αυξημένου ενδιαφέροντος για την παρακολούθηση του διήμερου κινηματογραφικού εργαστηρίου Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση — Προσωπική μαρτυρία και Ιστορία με τον Βασίλη Λουλέ, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει έναν δεύτερο εργαστηριακό κύκλο, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018.
Το Εργαστήριο κινείται στην περιοχή του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ και θα έχει βιωματικό χαρακτήρα, με ασκήσεις και προβολές ταινιών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο σκηνοθέτης «Το ανθρωποκεντρικό ντοκιμαντέρ είναι ίσως το πιο ανερχόμενο είδος κινηματογράφου παγκοσμίως, που δίνει τον λόγο στους απλούς ανθρώπους, στους αφανείς ήρωες της ζωής. Μέσα από τις δικές τους βιωματικές αφηγήσεις φτιάχνονται ταινίες γεμάτες αλήθεια, συναίσθημα και χιούμορ, που συγκινούν, διασκεδάζουν, επιμορφώνουν, ενώ παράλληλα ανιχνεύουν την ανθρώπινη περιπέτεια, την καθημερινότητα, την κοινωνία και την Ιστορία».
Μέρος των ασκήσεων του Εργαστηρίου θα στηριχτεί σε ιστορίες της Γερμανικής Κατοχής που ήρθαν στο φως και αναδείχτηκαν μέσα από τη δουλειά του ερευνητή, συμβούλου του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα Νεότερης Ιστορίας κ. Κωστή Μαμαλάκη που έχει τροφοδοτήσει την εκδοτική σειρά Μαρτυρίες της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.
Κεντρικούς άξονες του Εργαστηρίου θα αποτελέσουν η προφορική μαρτυρία και αφήγηση ιστοριών, το πέρασμα από τη μικρή-προσωπική ιστορία στη «μεγάλη» καθολική Ιστορία και η χρήση του ντοκιμαντέρ στην Εκπαίδευση. Η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στην Ιστορία και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της αποτελεί μια ακόμη βασική παράμετρο του Εργαστηρίου.
Σε ποιους απευθύνεται το Εργαστήριο
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας, σε ιστορικούς επιστήμονες, σε μελετητές της τοπικής Ιστορίας, σε κοινωνικούς ανθρωπολόγους, εθνογράφους, ψυχολόγους, δημοσιογράφους, επικοινωνιολόγους, σε όσους ασχολούνται ακόμα και ερασιτεχνικά με την προφορική ιστορία και την αφήγησή της, σε σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς) και σε όσους θέλουν να γνωρίσουν μια συναρπαστική όψη του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.
Για την παρακολούθηση του Εργαστηρίου δεν απαιτείται προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία στο πεδίο του κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών τεχνών. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σινεμά και την προφορική ιστορία, υπομονή και περιέργεια.
Πρακτικές πληροφορίες
Για να δηλώσετε συμμετοχή, σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
α) Επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί μας στο (+30) 2810-283219, Εσωτ. 101
β) Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί -εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις- να
συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής που έχει αναρτηθεί στο Παράρτημα
αριστερά της σελίδας
γ) Η κράτηση της θέσης σας ολοκληρώνεται με την κατάθεση του ποσού
Διάρκεια Εργαστηρίου: 15 ώρες
Ημέρες: Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 | Ώρες: 10.00΄ – 17.30΄
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης
Αναλυτική Περιγραφή Εργαστηρίου
Η Αναλυτική Περιγραφή του Εργαστηρίου βρίσκεται στο παράρτημα αριστερά της σελίδας και περιλαμβάνει:
Αναλυτικό περιεχόμενο εργαστηρίου ● Βιογραφικό-Φιλμογραφία του σκηνοθέτη
● Προϋποθέσεις συμμετοχής και άλλες πληροφορίες
historical-museum.gr