Κοινωφελής εργασία για την αντιπυρική προστασία – Οι θέσεις στην Κρήτη
Ένα νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών σχεδίασαν από κοινού τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος, με στόχους αφενός μεν την εξυπηρέτηση αναγκών σε προσωπικό των δασικών υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία αφετέρου δε την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο, με σκοπό την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Επίσης, έχουν εξασφαλιστεί πόροι, ύψους 1 εκατ. ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο για τα μέσα ατομικής προστασίας των απασχολουμένων και τις λοιπές λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας οκτώ μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν, θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε, με σκοπό να αφήσει «καθαρό» κοινωνικό αποτύπωμα:
α) Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (π.χ. καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων), προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών. Με την υλοποίηση του προγράμματος, η χώρα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη ενάντια σε πιθανές πυρκαγιές κατά την αντιπυρική περίοδο.
β) Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό επίπεδό τους, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.
Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, π.χ. δημιουργία φορέα ΚΑλΟ που θα αναλάβει τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες.
H ανάρτηση της πρόσκλησης υπολογίζεται εντός 15 ημερών.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου προγράμματος, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο θα επιστρέψει στην κοινωνία πολλαπλασιαστικά τα οφέλη που θα δημιουργήσει και εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που εκπονεί το υπουργείο Εργασίας, τα τελευταία τρία χρόνια, για την προστασία της εργασίας.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, ένας βασικός πυλώνας των προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας που υλοποιεί το υπουργείο Εργασίας, είναι η λεγόμενη κοινωφελής εργασία. «Τα προγράμματα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, γιατί, πέραν από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, έχουν και πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Εργασίας είπε ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία των δασών είναι διάρκειας οκτώ μηνών, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ και απευθύνεται σε πάνω από 5.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα κατά τόπους δασαρχεία της χώρας. «Οι ωφελούμενοι θα αποκτήσουν βεβαίωση για την εκπαίδευση που θα ακολουθήσουν και η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν, θα αναγνωρίζεται, στη συνέχεια, από το ΑΣΕΠ, προκειμένου να μπορούν να βρουν πολύ πιο εύκολα δουλειά στις επόμενες προκηρύξεις. Εκτός από την απασχόληση των ανέργων, σημαντικό είναι το καθαρό κοινωνικό αποτύπωμα του έργου.
Οι ωφελούμενοι θα παρέχουν εργασίες για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας από πυρκαγιές, αλλά και εργασίες για τη διαχείριση των ήδη καμένων περιοχών. Παράλληλα, θα εκπονήσουν μία σειρά από δράσεις οικολογικού χαρακτήρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» διευκρίνισε η ίδια.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου, αναλύοντας τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, είπε ότι υπέγραψε μία υπουργική απόφαση για ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει 10.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για ηλικίες από 55 έως 67 ετών, προκειμένου να εργαστούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ και β΄ βαθμού, στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στο επικουρικό ταμείο, δηλαδή σε μία σειρά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το 2018 θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας. «Το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018 και, μαζί με αυτό, τελειώνει μία μακρόσυρτη περίοδος ισχυρής επιτροπείας και περιορισμού σε μεγάλο βαθμό της δυνατότητάς μας να ασκούμε δημόσια πολιτική.
Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προδιαγράφουν μία ευοίωνη προοπτική για την επόμενη ημέρα» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι στόχος δεν είναι απλώς να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση και η οικονομία να ανακάμψει, «στόχος, δηλαδή, δεν είναι μόνο να πετύχουμε μία μεγέθυνση του ΑΕΠ, αλλά, πρωτίστως, να έχουμε μία ανάπτυξη η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη, με προστασία της εργασίας».
Δείτε τις θέσεις που προβλέπονται για περιοχές της Κρήτης: government.gov.gr
cretapost.gr