Κορωνοϊός: Μεγάλο «φρένο» στον τουρισμό της Κρήτης
Μεγάλες είναι οι συνέπειες της εμφάνισης του κορωνοϊού στην κρητική οικονομία και ιδιαιτέρως στη βαριά βιομηχανία της γεωγραφικής μας περιφέρειας, που είναι ο τουρισμός.
Μπορεί να μην έχει εμφανιστεί κάποιο κρούσμα κορωνοϊού στην Κρήτη, αλλά ο πανικός και η αγωνία έχουν αφήσει το υλικό τους αποτύπωμα, ώστε να υπάρξει μεγάλη ανάσχεση των κρατήσεων, που αγγίζει το 50%.
Πρόκειται ασφαλώς για έναν αριθμό που προκαλεί προβληματισμό στους φορείς, καθώς η περίοδος από μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου είναι μια περίοδος που ξενοδόχοι και τουριστικοί παράγοντες διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους ώστε να παράξουν ένα προϊόν που θα είναι ελκυστικό στον τουριστικό κόσμο. Είναι μια περίοδος επίσης που οι τουρίστες κλείνουν τους προορισμούς που θα επισκεφτούν το καλοκαίρι.
Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επιχείρησε μια έρευνα προκειμένου να διερευνήσει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην κρητική οικονομία.
«Οι επιπτώσεις της εμφάνισης του κορωνοϊού είναι ήδη εμφανείς. Απλά, είναι αντιστρεπτές. Είναι μια δύσκολη περίοδος, που η Πολιτεία πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Χρειάζεται ψυχραιμία. Υπάρχει το περιθώριο του χρόνου ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς θα αντιμετωπίσουμε την εμφάνιση του κορωνοϊού», ανέφερε ο Μανόλης Αλιφιεράκης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Ποιος όμως παραγωγικός τομέας θα υποστεί το μεγαλύτερο τραύμα;
«Ο τουρισμός πλήττεται και αυτό έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην παραγωγή και στους εργαζομένους και στις εργασιακές σχέσεις. Έχουν παρουσιαστεί και στο παρελθόν τέτοιες ασθένειες και είμαι σίγουρος πως ο κορωνοϊός είναι μια παρόμοια κατάσταση», είπε, ενώ συνέχισε: «Επηρεάζονται και οι επιχειρήσεις. Είναι όμως αναστρέψιμα όλα. Και νομίζω πως πρέπει να τα σχεδιάζουμε όπως τώρα. Όλα πρέπει να έχουν τον ρυθμό τους. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».
«Ο πανικός που υπάρχει δεν υφίσταται. Είναι σοβαρό ζήτημα, αλλά ο πανικός επηρεάζει άμεσα τομείς όπως τον τουρισμό στην Κρήτη, που είναι η βαριά μας βιομηχανία. Ευελπιστώ πως στο επόμενο διάστημα θα καταλαγιάσει το θέμα, γιατί οι συνέπειες θα είναι δύσκολες για το νησί», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
«Σε περίπτωση που επηρεαστεί ο τουρισμός, δε θα αφορά μόνο τους ξενοδόχους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά το σύνολο της οικονομίας του τουρισμού. Κακά τα ψέματα, θα επηρεαστούν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό», είπε ο κ. Βοργιάς, ενώ πρόσθεσε: «Ευελπιστώ πως θα υπάρξει μια θεραπεία και θα καταλαγιάσει το θέμα. Εάν δεν ανατραπεί το θέμα, οι συνέπειες θα είναι έντονες για το νησί μας. Σε κάθε οικονομική ύφεση, οι συνέπειες είναι πρώτα εμφανείς στον εργαζόμενο. Υπάρχει ανησυχία, η οποία πιστεύω πως θα ξεπεραστεί τις επόμενες μέρες».
Επιπτώσεις
O κ. Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος ξενοδόχων Ρεθύμνου, είπε: «Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες. Πιστεύω, προϊόντος του χρόνου, θα το ξεπεράσουμε κατά ένα μεγάλο μέρος. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κρατήσεις έχουν φρενάρει τελείως. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως κάθε χρόνο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, μπαίνει ο κύριος όγκος των κρατήσεων. Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έχουμε κρατήσεις και προ-κρατήσεις, αλλά δεν είναι τα νούμερα μεγάλα. Το όποιο θετικό πρόσημο είχαμε έχει γυρίσει σε αρνητικό».
Τι θα συμβεί εάν συνεχιστεί η κατάσταση όπως έχει;
«Εάν μείνει η κατάσταση όπως έχει, θα μιλήσουμε για καταστροφή. Μερικά ξενοδοχεία δε θα ανοίξουν καθόλου. Δεν το πιστεύω βέβαια, αλλά η ζημιά εκεί που την υπολογίζαμε κοντά στο 5%, θα ξεφύγει τα όρια και θα πάει πολύ περισσότερο. Δεν προλαβαίνεις να αναστραφεί το κλίμα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Δυστυχώς γι’ άλλη μια χρονιά χάσαμε την πρώιμη σεζόν», είπε, ενώ στο ερώτημα εάν η ενδεχόμενη πτώση ή ακύρωση κρατήσεων από την Ιταλία θα είναι εμφανής στην τουριστική μας οικονομία, ο κ. Τσακαλάκης είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επηρεάσει κατά το ίδιο ποσοστό που θα επηρεάσει και τις άλλες χώρες. Αυτό που συμβαίνει στην Ιταλία σε λίγο καιρό θα συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τη μεγάλη ζημιά δεν την έκανε ο ιός, αλλά η φρενίτιδα που έχει σαρώσει τον κόσμο».
Ανάσχεση στις κρατήσεις
Μέχρι και 50% ανάσχεση των κρατήσεων υπάρχει στην Κρήτη τον τελευταίο μήνα, όπως υποστήριξε ο Μιχάλης Βλατάκης, πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης.
«Εδώ και ένα μήνα έχουμε μεγάλη ανάσχεση των κρατήσεων, που φτάνει άνω του 50% σε σχέση με πέρυσι. Τις τελευταίες ημέρες με όλα αυτά που γίνονται στην Ιταλία έχουμε ακυρώσεις από Ιταλούς για το Καθολικό Πάσχα. Προς το παρόν, δεν έχουμε ακυρώσεις για την υπόλοιπη σεζόν. Εάν όμως διαρκέσει ο ιός για πολύ, είναι πιθανό. Η προσωπική μου άποψη είναι πως είχαμε χειρότερες ασθένειες, όπως ο ιός των πουλερικών και των χοίρων, και θεωρώ πως, εάν καταλαγιάσει ο νέος αυτός ιός, θα έχουμε “έκρηξη” στη ροή των κρατήσεων. Περιμένουμε τα καλά νέα. Είμαστε και προβληματισμένοι αλλά και ψύχραιμοι».
Στο ερώτημα «από πού προέρχονται οι ανασχέσεις;», ο κ. Βλατάκης απάντησε: «Οι ανασχέσεις προέρχονται απ’ όλες τις χώρες. Δεν μπορώ να προβλέψω εάν θα έχουμε μείωση ή αύξηση. Θεωρώ πως το 2020 θα είναι ένα διορθωτικό έτος σε σχέση με το 2018. Περίμενα πως θα έχουμε μείωση. Αυτό είναι απρόβλεπτο. Περιμένω τα καλά νέα. Νομίζω πως πιο πολύ είναι ο πανικός που κυριαρχεί και το ψυχολογικό κομμάτι, γιατί είναι ένας άγνωστος ιός. Βλέπουμε πως η θνησιμότητα δεν είναι τόσο μεγάλη».
Μεταξύ άλλων ο κ. Βλατάκης υποστήριξε: «Οι Έλληνες δεν ταξιδεύουν στην Ιταλία. Το χειρότερο είναι όμως ότι πάρα πολλές χώρες έχουν κηρύξει ανεπιθύμητους τους συμπαθέστατους και ποιοτικότατους οικονομικά τουρίστες. Η Ιταλία είναι νούμερο 6 ή νούμερο 7, και είναι μια αγορά που έχει οικονομική ποιότητα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι Ιταλοί έρχονται από τον Ιούνιο και μετά. Αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο. Να δούμε όμως πόσο θα διαρκέσει αυτό. Μέχρι τέλος του μήνα θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».
neakriti.gr