Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά
Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στον ΕΟΔΥ, όπου οι επιστήμονες σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr θα εισηγηθούν επιστήμονες, ώστε τέσσερα ιολογικά εργαστήρια μεταξύ αυτών και του ΠΑΓΝΗ να ταυτοποιούν την παρουσία του κορωνοϊού σε ύποπτα κρούσματα.
Κάτι που κρίνεται απαραίτητο, αφού πλέον η «παρουσία» του ιού είναι εμφανής και στη χώρα μας. Η ενέργεια αυτή αναμένεται να βοηθήσει αρκετά στην ταχύτερη ταυτοποίηση των περιστατικών και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την όποια αύξησή τους.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής αναμένεται να αποφασιστεί και ο έλεγχος όλων των πνευμονολογικών περιστατικών που συγκεντρώνουν το σύνολο ή μέρος των «ύποπτων» συμπτωμάτων.
Ο έλεγχος θα γίνεται αυτόματα και για όλα τα περιστατικά που θα κρίνουν οι γιατροί των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο ιός εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα που θυμίζουν την κοινή γρίπη, δηλαδή μεταξύ άλλων βήχα, καταρροή, Πονόλαιμο και πυρετό.
Πιο αναλυτικά, τα συμπτώματα είναι τα εξής:
Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:
Καταρροή
Πονόλαιμο
Πυρετό
Βήχα
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:
Πνευμονία
Δυσκολία στην αναπνοή
Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Πώς μεταδίδεται
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS–CoV μεταδόθηκε από μοσχογαλές στους ανθρώπους στην Κίνα το 2002 και ο MERS-CoV από καμήλες σε ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία το 2012. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, αρκετοί κορωνοϊοί κυκλοφορούν στα ζώα, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα μεταδοθεί σε ανθρώπους. Καθώς τα συστήματα επιτήρησης νοσημάτων βελτιώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πολύ πιθανό να ανιχνευθούν περισσότεροι κορωνοϊοί. Όσον αφορά τον νέο κορωνοϊό 2019–nCoV, το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα.
Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.
Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.
Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.
neakriti.gr