Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωσή του
Γράφει η Αθηνά Σπανάκη*
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε από αναπνευστικά σταγονίδια είτε από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Η μετάδοση ξεκινά από την έκθεση στον ιό, για όσο χρόνο κρατήσει ο χρόνος επώασης (συνήθως από 2 έως 14 ημέρες) και κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι οργανισμοί δεν εμφανίζουν συμπτωματολογία ενώ οι ίδιοι μεταφέρουν τον ιό.
Τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19:
- Συστημικά: Πυρετός και κόπωση.
- Αναπνευστικά: Φτέρνισμα, καταρροή, πονόλαιμος, βήχας μη παραγωγικός και δυσκολία στην αναπνοή.
- Γαστρεντερολογικά: Διαρροιακές κενώσεις, εμετός και κοιλιακός πόνος.
- Νεφρά: Μείωση της φυσιολογικής λειτουργίας.
- Κυκλοφορικά: Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων.
Οι επιπλοκές:
- Πνευμονία.
- Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.
- Νεφρική ανεπάρκεια.
Ο κίνδυνος της μετάδοσης: Υπάρχει κίνδυνος της μετάδοσης όταν δε λαμβάνουμε υπ' όψιν τα προστατευτικά μέτρα.
Πώς μπορεί να γίνει η πρόληψη:
- Το κυριότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
- Πάντα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε μπροστά σε άλλα άτομα, χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας. Το ίδιο ισχύει και για όσους βήχουν ή φτερνίζονται προς εμάς.
- Όχι στενές κοινωνικές επαφές, ειδικά με άτομα που νοσούν ή πιθανούς φορείς του ιού.
- Μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε και απέχουμε από όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις.
Μέθοδος καραντίνας
Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με πιθανά κρούσματα ή έχουν εκτεθεί γενικά στον ιό, έχουν έναν χρονικό περιθώριο περίπου 7 έως 14 ημερών να εμφανίσουν συνήθως συμπτώματα. Ο χρόνος καραντίνας των 14 ημερών προστατεύει από τη διασπορά σε περίπτωση επώασης του ιού. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο ο χρόνος επώασης να ξεφύγει από τη συνηθισμένη ροή του και να κρατήσει περισσότερο ώστε να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μετά τη λήξη της καραντίνας.
Συμπερασματικά, τα καλύτερα αποτελέσματα προφύλαξης είναι να συμπεριφερόμαστε όλοι ως εν δυνάμει φορείς του ιού.
Διαχείριση του στρες κατά του κορωνοϊού
- Προσπαθήστε να βάλετε τους δικούς σας κανόνες πρόληψης στο σπίτι έτσι ώστε να σας ανακουφίζει η εκτέλεσή τους.
- Προσθέστε στη διατροφή σας βιταμίνες οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να νιώθετε πιο δυνατοί απέναντι στον εχθρό.
- Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανές ιατρικές απορίες και εμπιστευτείτε την κρίση του.
- Σταματήστε να δέχεστε όλες αυτές τις διαφορετικές πληροφορίες που σας βομβαρδίζουν και ακολουθήστε μονάχα τις επίσημες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του υπεύθυνου για τη διαχείριση της πανδημίας, του εξαίρετου επιστήμονα και ανθρώπου κυρίου Τσιόδρα.
- Περιορίστε όσες εκθέσεις, επαφές και δραστηριότητες σάς δημιουργούν ανασφάλεια. Σε πιθανές περιπτώσεις ανάγκης, λάβετε τα μέτρα που σας ανακουφίζουν.
- Στηρίξτε όσους σας χρειάζονται, όσο και όπως σας ευχαριστεί, αποβάλλοντας την πίεση της αποκλειστικής ευθύνης.
- Μοιραστείτε πρωτοβουλίες και δράσεις ως ομάδα μέσα στην οικογένεια, ακόμη και αν εκ των πραγμάτων εσείς θα έχετε το μεγαλύτερο φορτίο.
- Αφιερώστε χρόνο σε όσα σας κάνουν να νιώθετε γαλήνη, ανακούφιση και όμορφα.
- Δημιουργήστε το ερωτηματολόγιο της ημέρας με όσα σας προβληματίζουν και χωρίς ιδιαίτερη πίεση απαντήστε σε όσα έχετε τη δυνατότητα μέσα από χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες.
- Διαλέξτε χρώματα που σας ταξιδεύουν και τοποθετήστε τα σε σημεία όπου έχετε συχνή επαφή και το βλέμμα σας.
- Σε περιπτώσεις πανικού ή έντονου άγχους για οποιονδήποτε λόγο, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ο οποίος μπορεί με έναν απλό τρόπο να σας ηρεμήσει με μια απλή εξήγηση ή οδηγία που θα σας δώσει.
- Κλείστε τα αφτιά και τα μάτια σας στην παραπληροφόρηση.
Ο αγώνας αυτός γίνεται ομαδικά από όλους μας. Σημαντικό όπλο κατά του ιού είναι να συμπεριφερόμαστε όλοι ως εν δυνάμει φορείς του κορωνοϊού. Προστατεύουμε τον διπλανό μας, ο διπλανός μας τον πατέρα μας, ο πατέρας μας τον γείτονά μας κ.ο.κ.
Εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορωνοϊού COVID-19 με PCR
Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν ένα στέλεχος του κορωνοϊού και δημοσίευσαν τη γενετική του ακολουθία στις 10 Ιανουαρίου 2020. Με αυτόν τον τρόπο, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο μπόρεσαν να δημιουργήσουν δοκιμές PCR για την ανίχνευση της μόλυνσης από τον ιό. Παράλληλα, εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε ελέγχους με γνώση στην αντιμετώπιση μολυσμένων δειγμάτων.
1) Μοριακός έλεγχος με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης: Τεχνική που μπορεί να ανιχνεύσει γενετικό υλικό του ιού και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν είναι ανιχνεύσιμα με άλλες ορολογικές δοκιμασίες. Επίσης ανιχνεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της μόλυνσης με τη μέθοδο ανίχνευσης αντισωμάτων όπου θα πρέπει να προηγηθεί ο χρόνος ανάπτυξής τους.
Συμπέρασμα: Αξιόπιστη και ειδική εξέταση από τη στιγμή της μόλυνσης ενός ατόμου, άρα μπορεί να δώσει διάγνωση από την αρχή της επώασης του ιού, ανεξάρτητα από την κλινική εικόνα και την παρουσία ή μη συμπτωματολογίας.
2) Γρήγορο test αντισωμάτων: Η τεχνική βασίζεται σε μια σειρά από κομμάτια πορώδους χαρτιού, νιτροκυτταρίνης ή ειδικού πολυμερούς. Αυτά τα υλικά αποτελούν το υπόστρωμα του test. Όταν προστεθεί το βιολογικό υλικό, δηλαδή δείγμα που είναι προς εξέταση, το υπόστρωμα "ρουφάει" και παίρνει το περίσσευμα του υγρού το οποίο εξετάζεται.
Στο υπόστρωμα, βρίσκεται το αντιδραστήριο το οποίο αποτελείται από αντισώματα IgM και IgG τα οποία αναπτύσσονται, ειδικά εάν έρθουν σε επαφή με το αντιγόνο κορωνοϊός. Εάν λοιπόν υπάρχει κορωνοϊός στο δείγμα που είναι προς εξέταση, τα αντισώματα IgM και IgG, τα οποία είναι συζευγμένα με το χρωμοφόρο αντίσωμα, θα ενωθούν με το αντιγόνο και το αποτέλεσμα που θα μας δώσουν θα οδηγήσει και στη διάγνωση.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ενδείξεις ότι έχουν νοσήσει από τον COVID-19 ή που βαδίζουν προς το τέλος της συμπτωματολογίας της νόσου.
3) Γρήγορο test ανίχνευσης αντιγόνου: Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται μια γρήγορη ανίχνευση του ιού, εάν κι εφόσον υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε ακρίβεια και ευαισθησία, κατά συνέπεια και σε αξιοπιστία, τον μοριακό έλεγχο PCR.
Προσοχή!!! Η επιλογή της εξέτασης η οποία ταιριάζει στο ιατρικό προφίλ του κάθε ασθενούς θα πρέπει να γίνει κατά την κρίση του ιατρού. Ο πανικός της εκτέλεσης μιας εξέτασης χωρίς ιστορικό και άνευ λόγου μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, άρα και σε λάθος κινήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη δική σας υγεία αλλά και των αγαπημένων σας.
Τα εργαστηριακά ευρήματα
1) Αιματολογικές εξετάσεις
- Λευκοκύτταρα (κ.φ.).
- ↓ Λεμφοκύτταρα.
2) Βιοχημικές εξετάσεις
Από αυτές, οι πιο συνηθισμένες είναι:
- ↑ Sgot (ηπατικό ένζυμο).
- ↑ Sgpt (ηπατικό ένζυμο).
- ↑ CRP.
- ↑ TKE.
Σε πιο σοβαρές καταστάσεις της νόσου, συναντάμε:
- ↑ Φεριττίνη.
- ↑ Ινωδογόνο.
- ↑ Τροπονίνη.
- ↑ Προκαλσιτονίνη.
- ↑ D-dimers.
- ↑ LDH.
Τι είναι ο ιός;
Ο ιός είναι ένας βιολογικός παράγοντας, ο οποίος αναπαράγεται-πολλαπλασιάζεται πάνω στον ξενιστή, δηλαδή τα κύτταρα. Είναι ουσιαστικά ενδοκυτταρικά παράσιτα.
Πώς πολλαπλασιάζεται ένας ιός;
Ο ιός πολλαπλασιάζεται πάνω στο κύτταρο ενός οργανισμού - ενσωματώνει το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμα του κυττάρου. Αρχικά "κλέβει" τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης και, εν συνεχεία, "κλέβει" και τα περισσότερα ένζυμα. Με τον τρόπο αυτό, ο ιός καταφέρνει με το πρώτο "κλέψιμο" να πολλαπλασιάζεται και με το δεύτερο να επιβιώνει.
Η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ένα ιό: Προς απάντηση ο οργανισμός στον εχθρό-εισβολέα, δηλαδή στο αντιγόνο, παράγει αντισώματα από τα β-λεμφοκύτταρα.
* Η Αθηνά Σπανάκη είναι ιατρός βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Διαγνωστικών Κέντρων Biomedigen.
neakriti.gr