Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωσή του

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωσή του

Υγεία | 06/04/2020 - 20:53
Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωσή του
Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην αντιμετώπιση μολυσμένων δειγμάτων

Γράφει η Αθηνά Σπανάκη*

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο είτε από αναπνευστικά σταγονίδια είτε από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. Η μετάδοση ξεκινά από την έκθεση στον ιό, για όσο χρόνο κρατήσει ο χρόνος επώασης (συνήθως από 2 έως 14 ημέρες) και κατά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι οργανισμοί δεν εμφανίζουν συμπτωματολογία ενώ οι ίδιοι μεταφέρουν τον ιό.

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού COVID-19:

  1. Συστημικά: Πυρετός και κόπωση.
  2. Αναπνευστικά: Φτέρνισμα, καταρροή, πονόλαιμος, βήχας μη παραγωγικός και δυσκολία στην αναπνοή.
  3. Γαστρεντερολογικά: Διαρροιακές κενώσεις, εμετός και κοιλιακός πόνος.
  4. Νεφρά: Μείωση της φυσιολογικής λειτουργίας.
  5. Κυκλοφορικά: Μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Οι επιπλοκές:

  1. Πνευμονία.
  2. Σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας.
  3. Νεφρική ανεπάρκεια.

Ο κίνδυνος της μετάδοσης: Υπάρχει κίνδυνος της μετάδοσης όταν δε λαμβάνουμε υπ' όψιν τα προστατευτικά μέτρα.

Πώς μπορεί να γίνει η πρόληψη:

  1. Το κυριότερο μέτρο πρόληψης είναι το πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
  2. Πάντα όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε μπροστά σε άλλα άτομα, χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο ή το εσωτερικό του αγκώνα μας. Το ίδιο ισχύει και για όσους βήχουν ή φτερνίζονται προς εμάς.
  3. Όχι στενές κοινωνικές επαφές, ειδικά με άτομα που νοσούν ή πιθανούς φορείς του ιού.
  4. Μένουμε σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε και απέχουμε από όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

Μέθοδος καραντίνας

Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με πιθανά κρούσματα ή έχουν εκτεθεί γενικά στον ιό, έχουν έναν χρονικό περιθώριο περίπου 7 έως 14 ημερών να εμφανίσουν συνήθως συμπτώματα. Ο χρόνος καραντίνας των 14 ημερών προστατεύει από τη διασπορά σε περίπτωση επώασης του ιού. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο ο χρόνος επώασης να ξεφύγει από τη συνηθισμένη ροή του και να κρατήσει περισσότερο ώστε να εκδηλωθούν τα συμπτώματα μετά τη λήξη της καραντίνας.

Συμπερασματικά, τα καλύτερα αποτελέσματα προφύλαξης είναι να συμπεριφερόμαστε όλοι ως εν δυνάμει φορείς του ιού.

Διαχείριση του στρες κατά του κορωνοϊού

  1. Προσπαθήστε να βάλετε τους δικούς σας κανόνες πρόληψης στο σπίτι έτσι ώστε να σας ανακουφίζει η εκτέλεσή τους.
  2. Προσθέστε στη διατροφή σας βιταμίνες οι οποίες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα για να νιώθετε πιο δυνατοί απέναντι στον εχθρό.
  3. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πιθανές ιατρικές απορίες και εμπιστευτείτε την κρίση του.
  4. Σταματήστε να δέχεστε όλες αυτές τις διαφορετικές πληροφορίες που σας βομβαρδίζουν και ακολουθήστε μονάχα τις επίσημες οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του υπεύθυνου για τη διαχείριση της πανδημίας, του εξαίρετου επιστήμονα και ανθρώπου κυρίου Τσιόδρα.
  5. Περιορίστε όσες εκθέσεις, επαφές και δραστηριότητες σάς δημιουργούν ανασφάλεια. Σε πιθανές περιπτώσεις ανάγκης, λάβετε τα μέτρα που σας ανακουφίζουν.
  6. Στηρίξτε όσους σας χρειάζονται, όσο και όπως σας ευχαριστεί, αποβάλλοντας την πίεση της αποκλειστικής ευθύνης.
  7. Μοιραστείτε πρωτοβουλίες και δράσεις ως ομάδα μέσα στην οικογένεια, ακόμη και αν εκ των πραγμάτων εσείς θα έχετε το μεγαλύτερο φορτίο.
  8. Αφιερώστε χρόνο σε όσα σας κάνουν να νιώθετε γαλήνη, ανακούφιση και όμορφα.
  9. Δημιουργήστε το ερωτηματολόγιο της ημέρας με όσα σας προβληματίζουν και χωρίς ιδιαίτερη πίεση απαντήστε σε όσα έχετε τη δυνατότητα μέσα από χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες.
  10. Διαλέξτε χρώματα που σας ταξιδεύουν και τοποθετήστε τα σε σημεία όπου έχετε συχνή επαφή και το βλέμμα σας.
  11. Σε περιπτώσεις πανικού ή έντονου άγχους για οποιονδήποτε λόγο, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ο οποίος μπορεί με έναν απλό τρόπο να σας ηρεμήσει με μια απλή εξήγηση ή οδηγία που θα σας δώσει.
  12. Κλείστε τα αφτιά και τα μάτια σας στην παραπληροφόρηση.

Ο αγώνας αυτός γίνεται ομαδικά από όλους μας. Σημαντικό όπλο κατά του ιού είναι να συμπεριφερόμαστε όλοι ως εν δυνάμει φορείς του κορωνοϊού. Προστατεύουμε τον διπλανό μας, ο διπλανός μας τον πατέρα μας, ο πατέρας μας τον γείτονά μας κ.ο.κ.

Εργαστηριακός έλεγχος για τη διάγνωση του κορωνοϊού COVID-19 με PCR

Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν ένα στέλεχος του κορωνοϊού και δημοσίευσαν τη γενετική του ακολουθία στις 10 Ιανουαρίου 2020. Με αυτόν τον τρόπο, εργαστήρια σε όλο τον κόσμο μπόρεσαν να δημιουργήσουν δοκιμές PCR για την ανίχνευση της μόλυνσης από τον ιό. Παράλληλα, εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε ελέγχους με γνώση στην αντιμετώπιση μολυσμένων δειγμάτων.

1) Μοριακός έλεγχος με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης: Τεχνική που μπορεί να ανιχνεύσει γενετικό υλικό του ιού και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν είναι ανιχνεύσιμα με άλλες ορολογικές δοκιμασίες. Επίσης ανιχνεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή της μόλυνσης με τη μέθοδο ανίχνευσης αντισωμάτων όπου θα πρέπει να προηγηθεί ο χρόνος ανάπτυξής τους.

Συμπέρασμα: Αξιόπιστη και ειδική εξέταση από τη στιγμή της μόλυνσης ενός ατόμου, άρα μπορεί να δώσει διάγνωση από την αρχή της επώασης του ιού, ανεξάρτητα από την κλινική εικόνα και την παρουσία ή μη συμπτωματολογίας.

2) Γρήγορο test αντισωμάτων: Η τεχνική βασίζεται σε μια σειρά από κομμάτια πορώδους χαρτιού, νιτροκυτταρίνης ή ειδικού πολυμερούς. Αυτά τα υλικά αποτελούν το υπόστρωμα του test. Όταν προστεθεί το βιολογικό υλικό, δηλαδή δείγμα που είναι προς εξέταση, το υπόστρωμα "ρουφάει" και παίρνει το περίσσευμα του υγρού το οποίο εξετάζεται.

Στο υπόστρωμα, βρίσκεται το αντιδραστήριο το οποίο αποτελείται από αντισώματα IgM και IgG τα οποία αναπτύσσονται, ειδικά εάν έρθουν σε επαφή με το αντιγόνο κορωνοϊός. Εάν λοιπόν υπάρχει κορωνοϊός στο δείγμα που είναι προς εξέταση, τα αντισώματα IgM και IgG, τα οποία είναι συζευγμένα με το χρωμοφόρο αντίσωμα, θα ενωθούν με το αντιγόνο και το αποτέλεσμα που θα μας δώσουν θα οδηγήσει και στη διάγνωση.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ενδείξεις ότι έχουν νοσήσει από τον COVID-19 ή που βαδίζουν προς το τέλος της συμπτωματολογίας της νόσου.

3) Γρήγορο test ανίχνευσης αντιγόνου: Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται μια γρήγορη ανίχνευση του ιού, εάν κι εφόσον υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε ακρίβεια και ευαισθησία, κατά συνέπεια και σε αξιοπιστία, τον μοριακό έλεγχο PCR.

Προσοχή!!! Η επιλογή της εξέτασης η οποία ταιριάζει στο ιατρικό προφίλ του κάθε ασθενούς θα πρέπει να γίνει κατά την κρίση του ιατρού. Ο πανικός της εκτέλεσης μιας εξέτασης χωρίς ιστορικό και άνευ λόγου μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, άρα και σε λάθος κινήσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τη δική σας υγεία αλλά και των αγαπημένων σας.

Τα εργαστηριακά ευρήματα

1) Αιματολογικές εξετάσεις

- Λευκοκύτταρα (κ.φ.).

- ↓ Λεμφοκύτταρα.

2) Βιοχημικές εξετάσεις

Από αυτές, οι πιο συνηθισμένες είναι:

- ↑ Sgot  (ηπατικό ένζυμο).

- ↑ Sgpt  (ηπατικό ένζυμο).

- ↑ CRP.

- ↑ TKE.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις της νόσου, συναντάμε:

- ↑ Φεριττίνη.

- ↑ Ινωδογόνο.

- ↑ Τροπονίνη.

- ↑ Προκαλσιτονίνη.

- ↑ D-dimers.

- ↑ LDH.

Τι είναι ο ιός;

Ο ιός είναι ένας βιολογικός παράγοντας, ο οποίος αναπαράγεται-πολλαπλασιάζεται πάνω στον ξενιστή, δηλαδή τα κύτταρα. Είναι ουσιαστικά ενδοκυτταρικά παράσιτα.

Πώς πολλαπλασιάζεται ένας ιός;

Ο ιός πολλαπλασιάζεται πάνω στο κύτταρο ενός οργανισμού - ενσωματώνει το γενετικό του υλικό στο γονιδίωμα του κυττάρου. Αρχικά "κλέβει" τους μηχανισμούς αντιγραφής, μεταγραφής και μετάφρασης και, εν συνεχεία, "κλέβει" και τα περισσότερα ένζυμα. Με τον τρόπο αυτό, ο ιός καταφέρνει με το πρώτο "κλέψιμο" να πολλαπλασιάζεται και με το δεύτερο να επιβιώνει.

Η άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ένα ιό: Προς απάντηση ο οργανισμός στον εχθρό-εισβολέα, δηλαδή στο αντιγόνο, παράγει αντισώματα από τα β-λεμφοκύτταρα.

* Η Αθηνά Σπανάκη είναι ιατρός βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη Διαγνωστικών Κέντρων Biomedigen.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Υγεία

Κορωνοϊός: Πως εκδηλώνεται στα παιδιά και στα βρέφη;

Σύμφωνα με έρευνα το 90% των παιδιών ήταν ασυμπτωματικά

Γκίκας Μαγιορκίνης: Οδεύουμε προς κάμψη της νόσου - Τι δείχνουν…

Πότε θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων;

Μείωση των εμφραγμάτων λόγω κορωνοϊού - Πως εξηγείται;

Ανησυxητική εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες στο φαινόμενο

Κορωνοϊός COVID-19: Πρόληψη, συμπτώματα και εργαστηριακός…

Εξειδικευμένα εργαστήρια με κατάλληλους χώρους και εξειδικευμένο προσωπικό, προσαρμοσμένα σε κανόνες και πρωτόκολλα διαχείρισης, προχωρούν σε ελέγχους με γνώση στην…

Κορωνοϊός: Πώς φροντίζουμε ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής που καλείται να μείνει για 14 μέρες στο σπίτι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον του;

Ηλεκτρονική διανομή ακριβών φαρμάκων - Αναλυτικά η διαδικασία…

Για την ώρα είναι διαθέσιμη μόνο για φάρμακα που αφορούν τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Πέντε φρούτα και λαχανικά γεμάτα βιταμίνη C που προφυλάσσει…

Πως να θωρακίσετε την άμυνα του οργανισμού σας

Τσιόδρας για κορωνοϊό: Υπάρχει ελπίδα από δοκιμές φαρμάκων

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος για τις έρευνες σε Γαλλία και Κίνα

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε & καθαρίζουμε ρούχα, που πλέκονται…

Πώς θα απολυμάνουμε και θα καθαρίσουμε τα ρούχα μας - Πετσέτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ότι ρούχο μπαίνει στο πλυντήριο

Κορωνοϊος: Στο μικροσκόπιο όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά

Πολλαπλασιάζονται τα εργαστήρια ταυτοποίησης του ιού

Κορωνοϊός: Δείτε τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας

Μικροί και μεγάλοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Κορωναϊός: Αυτές τις ηλικίες χτυπάει ο φονικός ιός

Οι επικίνδυνες ηλικίες και γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Τα ακριβά φάρμακα πλέον στα φαρμακεία – Ποια είναι και…

Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τον Μάρτιο

Παιδικός Καρκίνος: 8 στα 10 παιδιά βγαίνουν νικητές στη μάχη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου

Ιστορική ανακάλυψη: Βρήκαν το κύτταρο που πιθανόν να εξοντώνει…

Η ανακάλυψη ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας

Οκτώ θάνατοι από γρίπη - Οι επτά την τελευταία εβδομάδα

Οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από επιπλοκές της εποχικής γρίπης

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα

Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα

Σοκαριστική έρευνα: «Τρώμε» μια… πλαστική κρεμάστρα το…

Η έρευνα της WWF αναδεικνύει πόσο πλαστικό τρώμε από το φαγητό μας

Κρατήστε... νέο τον εγκέφαλο

Η απλή κίνηση που "σώζει'' τον εγκέφαλο

Ιός Δυτικού Νείλου: Άλλοι τρεις θάνατοι την πρώτη εβδομάδα…

Πιο χαμηλή είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου

Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε…

Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει.

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.