Κουδούνι με προβλήματα - Τι αλλάζει στα σχολεία
Με τα κλασικά πια κενά ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά μεθαύριο Τετάρτη
Στα θρανία τους μετά από την καλοκαιρινή ανάπαυλα επιστρέφουν μεθαύριο Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου οι μαθητές, οπότε και στα σχολεία όλης της χώρας θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, σηματοδοτώντας την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, ωστόσο ο εκπαιδευτικός κόσμος για μια ακόμη φορά εκφράζει τις ανησυχίες του για το μέλλον της σχολικής χρονιάς καθώς και πάλι ξεκινά με χιλιάδες κενά πανελλαδικά.
Το πρόβλημα κενών θέσεων εκπαιδευτικών συναντάται και φέτος και στην Κρήτη. Τα κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Κρήτη αναμένεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να ξεπεράσουν τις 3.000 θέσεις, ενώ τα σχολεία της ενδοχώρας αναμένεται και φέτος να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης.
Η κατάσταση σε επίπεδο Κρήτης, σε γενικές γραμμές, αποτυπώνει την εικόνα των σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο, όπου οι ελλείψεις εκπαιδευτικών υπολογίζονται σε τουλάχιστον 25.000!
Τα περισσότερα κενά εκτιμάται ότι θα καταγραφούν, όπως κάθε χρόνο, στα σχολεία του νομού Ηρακλείου, όπου μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 1.200, ενώ στη δευτεροβάθμια είναι πιθανό να αγγίξουν τα 800.
Αντίστοιχα οξύ αναμένεται να είναι το πρόβλημα έλλειψης εκπαιδευτικών και στα σχολεία των Χανίων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από μια πρώτη εκτίμηση τα κενά θα ανέλθουν σε 577 ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα 200. Περισσότερα από 550 εκτιμάται πως θα είναι τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Ρεθύμνου με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και 220 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ίδια κατάσταση, τέλος, επικρατεί και στον νομό Λασιθίου όπου στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα κενά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αγγίζουν τις 277 θέσεις, ενώ μεγάλο πρόβλημα παρουσιάζεται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, θα πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις τόσο στη γενική όσο και στην ειδική εκπαίδευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.
Τι αλλάζει στα σχολεία
Πάντως, όπως τονίζει τα υπουργείο, τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία, ενώ οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν σε πρώτη φάση αναμένεται να είναι στις θέσεις τους το αργότερο μέχρι σήμερα Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 4.367 τη δευτεροβάθμια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός προσλήψεων για την πρώτη φάση θα αρκέσει για να καλύψει μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία, περίπου τα 2/3. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι ήδη εξασφαλισμένες.
Όπως είχε ανακοινώσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων στα μέσα του καλοκαιριού, οι αλλαγές στις οποίες προβαίνει για την τρέχουσα σχολική χρονιά αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Στο Δημοτικό δεν αλλάζει κάτι, πέραν της πρόθεσης του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της την περασμένη Πέμπτη.
Εξάλλου, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση “Η τσάντα στο σχολείο”, με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο σαββατοκύριακα τον μήνα οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένουν στο σχολείο.
ΓΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ
Τι αλλάζει στο σύστημα εισαγωγής
Για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:
- Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
- Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.
Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:
- Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε “ελεύθερης πρόσβασης” και “κατόπιν εξετάσεων”.
- Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία.
- Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξεταστούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάστηκαν στις πανελλαδικές 2019.
neakriti.gr