«Κραυγή» για την αδικία σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης - Χάνονται 300 εκατ. μόνο για το Ηράκλειο
Ενδιαφέροντα στοιχεία για την ΚΑΠ μέσα από έρευνα του αγροτοσυνδικαλιστή Βασίλη Σμπώκου
Να συσταθεί μια ομάδα με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή ανθρώπων που να γνωρίζουν τα θέματα του πρωτογενούς τομέα και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα αναλάβει δράση απέναντι στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικώντας την αποκατάσταση της αδικίας που έχει συντελεστεί σήμερα για τους ελαιοπαραγωγούς και τους αμπελουργούς της Κρήτης, ζητάει ο αγροτοσυνδικαλιστής Βασίλης Σμπώκος.
Την πρότασή του αυτή, με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, κατέθεσε ο ίδιος στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι σύντομα θα τον ακούσει και πιο προσεκτικά, όσο και αναλυτικότερα σε συνάντηση στο γραφείο του στην Αθήνα, αφού έδειξε να κατανοεί και ο ίδιος ότι η Κρήτη είναι αδικημένη!
Η νέα ΚΑΠ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από 1/1/2021. Πήρε, ωστόσο, παράταση για ένα χρόνο. Και σήμερα αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από την 1η/1/2022.
Σήμερα οι συζητήσεις που γίνονται είναι από τη μια για το ύψος των ενισχύσεων για την
προγραμματική περίοδο 2022-2027 και όλα δείχνουν πως θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 5% οι άμεσες ενισχύσεις και σε ποσοστό 15% οι ενισχύσεις του δεύτερου πυλώνα, μέσα από τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και από την άλλη, είναι σε εξέλιξη και οι συζητήσεις για την εξωτερική σύγκλιση των δικαιωμάτων, στη λογική να εισπράττει η κάθε χώρα τα ίδια χρήματα για κάθε στρέμμα.
«Όχι στην εξωτερική σύγκλιση»
Σύμφωνα με την έρευνα που έχει κάνει ο Βασίλης Σμπώκος, «σήμερα έχουμε την επιδότηση 38 εκατομμυρίων στρεμμάτων επί 50 ευρώ το στρέμμα και παίρνουμε δηλαδή 1 δισ. 600 εκατομμύρια ευρώ. Αν εφαρμοστεί αυτή η εξωτερική σύγκλιση, θα έχουμε μια μείωση μέχρι και 30% σε σχέση με τα χρήματα αυτά που παίρνουμε. Από την άλλη όμως, αν θα πάρουμε τα χρήματα που παίρνουμε, δηλαδή δε γίνει η εξωτερική σύγκλιση, υπάρχει το θέμα της εσωτερικής σύγκλισης. Και με βάση την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τις κυβερνήσεις του 2012-2014, που έκαναν τις διαπραγματεύσεις, υπάρχει μια μεγάλη αδικία για τις δενδρώδεις καλλιέργειες»...
Όπως εξηγεί ο ίδιος, στην προγραμματική περίοδο που σήμερα ισχύει, δόθηκαν στην Ελλάδα 2 δισ. 100 εκατομμύρια τον χρόνο. Μέσα σε αυτά είναι: 1 δισεκατομμύριο ευρώ η Ενιαία Ενίσχυση, 600 εκατομμύρια ευρώ το “πρασίνισμα” και 500 εκατομμύρια ευρώ οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Και την απόφαση για το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά την πήρε η κυβέρνηση την περίοδο 2012-2013.
Από τη συνδεδεμένη ενίσχυση η Κρήτη πήρε μόνο ένα μέρος για τους κτηνοτρόφους, όχι άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Και η απόφαση για το υπόλοιπο 1 δισ. 600 εκατομμύρια (βασική ενίσχυση συν “πρασίνισμα”) ήταν το 47% (κάπου 700 εκατομμύρια ευρώ) να πάει σε μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι-σιτηρά), το 28% να πάει στις δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές και αμπέλια) και το 25% να πάει στους βοσκότοπους.
Στις δενδρώδεις καλλιέργειες έχουμε 8,5 εκατομμύρια στρέμματα και το κάθε στρέμμα επιδοτείται με περίπου 55 ευρώ. Αντίστοιχα, για τα σιτηρά έχουμε 17 εκατομμύρια στρέμματα και το κάθε στρέμμα επιδοτείται με 42 ευρώ. Και αντίστοιχα για τον βοσκότοπο, με μια έκταση γύρω στα 12 εκατομμύρια στρέμματα, η επιδότηση ανέρχεται στα 37 ευρώ το στρέμμα.
«Να δράσουμε σε επίπεδο Κρήτης»
Ο Βασίλης Σμπώκος αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσα σύστασης ομάδας εργασίας, που να ασχοληθεί με όλα τα παρεμφερή ζητήματα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο της επιτροπής. «Για παράδειγμα μας λένε ότι χρειάζονται καλές πρακτικές, φιλικές για το περιβάλλον και για να παίρνουμε επιπλέον χρήματα. Θα ζητήσουμε λοιπόν ανθρώπους να μας τα εξηγήσουν, γιατί αυτό έτσι όπως διατυπώνεται είναι πολύ αόριστο».
Και εξήγησε ότι, αν υποθέσουμε ότι δε γίνει η περίφημη “εξωτερική σύγκλιση”, «θα έχουμε ένα συνολικό ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να δει λοιπόν η κυβέρνηση πώς θα τα μοιράσει δίκαια, γιατί υπάρχει μια αδικία στο μοίρασμα που γίνεται με βάση την ισχύουσα προγραμματική περίοδο σε βάρος μας. Προσωπικά έχω κάνει μια έρευνα πάνω σε αυτά τα ζητήματα και μόνο απογοήτευση μου προκαλεί ο χειρισμός αυτών των κονδυλίων. Και το γεγονός ότι η ίδια η Ε.Ε. αναγνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό, από 60 έως και 80%, αντιπροσωπεύουν το αγροτικό εισόδημα του παραγωγού από χώρα σε χώρα»...
Τεράστιες απώλειες
Χάνονται 300 εκατομμύρια μόνο για το Ηράκλειο
Με βάση λοιπόν την έρευνα του Βασίλη Σμπώκου, «στο διάστημα 2015-2021 πάνω από 200 έως και 300 εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί μόνο από τον νομό Ηρακλείου. Θυμάμαι πιο παλιά, γύρω στο 2013 με 2014, μια πληρωμή, κατά την οποία ο νομός Ηρακλείου έπαιρνε 160 εκατομμύρια ευρώ και τα 120 εκατομμύρια ευρώ ήταν των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών. Σήμερα, ο νομός Ηρακλείου υπολογίζω ότι για κάθε χρόνο μέσα σε αυτή την επταετία 2015-2021 χάνει γύρω στα 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ»!
Ήδη έχει καταθέσει την έρευνά του αυτή στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και σκοπεύει να την υποβάλει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. «Ο κόσμος έχει παντελή άγνοια. Και ειδικά ο πολιτικός κόσμος της Κρήτης. Ο κόσμος που καλείται να πάρει αποφάσεις, όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κρήτης, που πρέπει να καταλάβει τι έχει συμβεί. Όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την Κρήτη και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι και έτσι πρέπει να το παλέψουμε όλοι μας», καταλήγει χαρακτηριστικά...
neakriti.gr