Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Λεμπιδάκης: Ένας χρόνος από την μαρτυρική ομηρία των 186 ημερών

Λεμπιδάκης: Ένας χρόνος από την μαρτυρική ομηρία των 186 ημερών

Κρήτη | 30/03/2018 - 11:50
Λεμπιδάκης: Ένας χρόνος από την μαρτυρική ομηρία των 186 ημερών
Σαν σήμερα έγινε η μεγάλη επιχείρηση που έδωσε τέλος στην ομηρία

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που ο Κρητικός επιχειρηματίας Μιχάλης Λεμπιδάκης έπεφτε θύμα απαγωγής.

Το απόγευμα της 30ής Μαρτίου του 2017, κουκουλοφόροι τον παγίδευσαν την ώρα που εκείνος οδηγούσε το αυτοκίνητό του με κατεύθυνση στο σπίτι του στα Καλέσα Ηρακλείου και τον απήγαγαν. 

Ο “Γολγοθάς” που ανέβηκε ο 55χρονος επιχειρηματίας έλαβε τέλος το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, όταν η Αστυνομία εισέβαλε σε μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο, όπου ο απαχθείς κρατείτο το τελευταίο διάστημα της ομηρίας του.

Οι 186 μαρτυρικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης συνιστούν, εκτός των άλλων, ρεκόρ στις υποθέσεις απαγωγής που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία. Μέχρι πέρυσι, την ιδιότυπη αυτή πρωτιά κρατούσε η περίπτωση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, το 2001. Ο 34χρονος - τότε - άνδρας είχε κρατηθεί όμηρος για δύο ολόκληρους μήνες, πριν τελικά οι απαγωγείς του λάβουν το ένα από τα συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ζητήσει ως λύτρα, και τον απελευθερώσουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της απαγωγής του Λεμπιδάκη, οι απαγωγείς επικοινωνούσαν με μέλη της οικογένειας του απαχθέντος χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους: είτε μέσω γραπτών μηνυμάτων SMS, είτε βάζοντας τον επιχειρηματία να γράψει επιστολή στην οικογένειά του, είτε βιντεοσκοπώντας τον και αποστέλλοντας στη συνέχεια το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό στους συγγενείς του. Σημειώνεται ότι, ενώ αρχικά οι απαγωγείς ζητούσαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη την καταβολή του αστρονομικού ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ρίξει - κατά πολύ - τις απαιτήσεις τους. Συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα πριν πέσουν στη “φάκα” των Αρχών, οι απαγωγείς φέρονται να είχαν ρίξει τις απαιτήσεις τους για να αφήσουν ελεύθερο τον Μιχάλη Λεμπιδάκη κάτω από τα 20 εκατομμύρια ευρώ.


Όλους αυτούς τους έξι μήνες που διήρκεσε η πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα απαγωγή, η κρητική - και όχι μόνο - κοινή γνώμη παρακολουθούσε με αμείωτη ένταση τις εξελίξεις της υπόθεσης: Κατά καιρούς, έβγαιναν στην “επιφάνεια” ενδείξεις που έδιναν κουράγιο στην οικογένεια του επιχειρηματία, η οποία δοκιμαζόταν σκληρά... Υπήρχαν, ωστόσο, και φορές που τα πράγματα φαίνονταν να μην πηγαίνουν καλά, με αποτέλεσμα οι συγγενείς του απαχθέντος να βυθίζονται στην απόγνωση.


Σχεδόν τρεις μήνες μετά την απαγωγή του, η οικογένεια Λεμπιδάκη είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία - μεταξύ άλλων - γνωστοποιούσε ότι ο αγαπημένος τους Μιχάλης παραμένει μακριά από το σπίτι του.
«Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάστασή του και η οικογένειά μας βυθίζεται σε απόγνωση.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.


Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά μας ο Μιχάλης.
Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση», ανέφερε η επίμαχη ανακοίνωση.
Έπρεπε να περάσουν περισσότεροι από τρεις μήνες από την εν λόγω ανακοίνωση, μέχρις ότου οι συγγενείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη να σφίξουν ξανά στις αγκαλιές τους τον αγαπημένο τους άνθρωπο.


Η αρχή του τέλους για τους δράστες έγινε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου. Σε αστυνομικό μπλόκο που είχε στηθεί τότε στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν τυχαία έλεγχο σε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα. Παρά το ότι κανείς εκ των επιβαινόντων δε βρέθηκε να έχει στην κατοχή του κάτι επιλήψιμο, οι αστυνομικοί προβληματίστηκαν από το γεγονός ότι κανείς εκ των τριών δεν είχε μαζί του κινητό τηλέφωνο. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι επιβαίνοντες στο επίμαχο όχημα είχαν πετάξει στο δρόμο το κινητό τους, βλέποντας μπροστά τους το μπλόκο της ΕΛ.ΑΣ. Κάπως έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της πολύκροτης υπόθεσης από τις διωκτικές Αρχές... Λίγες εβδομάδες αργότερα, εξάλλου, στα τέλη Αυγούστου, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είχε αποστείλει μια άκρως συγκινητική επιστολή στα παιδιά του.


«Αγόρια μου, καταλαβαίνω τη μεγάλη δοκιμασία που περάσατε. Μου δείχνει πως την ευτυχία στη ζωή δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη και πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη για τα δύσκολα που μπορεί να έρθουν... Θέλω να πιστεύω πως, παρά το μεγάλο σοκ και την αγωνία σας, μπορέσατε να ανταποκριθείτε στα μαθήματά σας. Και ότι σταθήκατε στη μανούλα, τον παππού, τη γιαγιά, το θείο, δίνοντάς τους κουράγιο με τη νεανική σας αισιοδοξία. Αγωνιώ να βρεθώ δίπλα σας για να μου πείτε τα σχέδιά σας και να συζητήσουμε γι’ αυτά. Ελπίζω και εύχομαι να έχουμε λίγο χρόνο μαζί το Σεπτέμβρη, όπου, όποτε και για ό,τι θέλετε να κάνουμε. Σας σκέφτομαι και σας αγαπώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Θέλω να σας δω να προοδεύετε, να δημιουργείτε μα πάνω απ’ όλα να ’στε ασφαλείς και ευτυχισμένοι άνθρωποι, αγαπητοί στην κοινωνία.
Ο μπαμπάς σας».

Τέλος στην ομηρία στις 2 Οκτωβρίου

Ο επίλογος στην πρωτοφανή “οδύσσεια” του 55χρονου επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα και χωρίς οι απαγωγείς να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ! Μετά την απελευθέρωση του Κρητικού επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τους υπόλοιπους φερόμενους εμπλεκόμενους στην απαγωγή. Σήμερα, και οι συνολικά οκτώ συλληφθέντες για την πολύκροτη υπόθεση παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι. Την ίδια ώρα, η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Αρχές εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο, εκτός των οκτώ συλληφθέντων, να έχουν εμπλακεί στην υπόθεση και άλλα άτομα.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.