«Μαραζώνει το φράγμα της Φανερωμένης»
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Σε μαρασμό έχει περιέλθει το φράγμα της Φανερωμένης. Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού στο φράγμα της Φανερωμένης, που ουσιαστικά αδειάζει, δημιουργεί έντονη ανησυχία, ακόμη και για την επαρκή τροφοδότηση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης. Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων ενίσχυσης του ταμιευτήρα στο φράγμα της Φανερωμένης οδηγεί σε πολύ χαμηλή στάθμη του νερού, αφού, για άλλη μια φορά, έχει αγγίξει το όριο ασφαλείας της διαθέσιμης ποσότητας νερού.
Παράλληλα, η χαμηλή στάθμη και η αποστράγγιση των νερών του φράγματος έχει οδηγήσει στην πρόκληση κατολισθήσεων σε διάφορα σημεία του φράγματος. Σε περίπτωση που το φαινόμενο αυτό συνεχισθεί είναι ορατός ο κίνδυνος ο ταμιευτήρας του φράγματος να γεμίσει με μεγάλες ποσότητες χώματος. Είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων, ώστε να μην «μπαζωθεί» μεγάλο μέρος του βυθού, κάτι που θα έχει σημαντικά δυσμενείς επιπτώσεις για το φράγμα και την άρδευση της περιοχής.
Επίσης, απαιτείται ορθολογική διαχείριση από την Επιτροπή Διαχείρισης του φράγματος αναφορικά με την κατανομή του αγωγού τροφοδοσίας των δικτύων των ΤΟΕΒ, ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες των καλλιεργειών. Η κατάσταση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Μεσαράς είναι εξαιρετικά δυσμενής, αφού πέρα από την απουσία ή την ελλιπή ύπαρξη δικτύου άρδευσης, σημαντικό πρόβλημα ανακύπτει και από την εκτεταμένη ξηρασία και την κακοδιαχείριση της υπάρχουσας ποσότητας νερού, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αγωνιούν για την άρδευση των καλλιεργειών τους, ενώ, παράλληλα, το κόστος άρδευσης από εναλλακτικές πηγές, όπως οι γεωτρήσεις, είναι πολύ πιο κοστοβόρο και για αρκετές καλλιέργειες απαγορευτικό, λόγω της υφαλμύρωσης των υδάτων.
Είναι αναγκαία η ύπαρξη μέριμνας ώστε να ενισχυθεί ο ταμιευτήρας με νερό και να υπάρξει ορθολογική και προσεκτική διαχείριση, προκειμένου να μην κατεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του νερού και να καλύπτονται οι ανάγκες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την προστασία του φράγματος από κατολισθήσεις και από τον κίνδυνο μπαζώματος του βυθού του;
2. Ποιος ο προγραμματισμός για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων του φράγματος ώστε να καλύπτονται αποτελεσματικά οι ανάγκες των καλλιεργειών;».