Μαθητής του Λυκείου Επισκοπής πρώτευσε σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό!
και έψαχναν ένα νέο καταφύγιο στη χώρα μας ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αφήνουν ασυγκίνητους τους νέους.
Μαθητές σχολείων της Ε.Ε. κλήθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη, την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό, τις πολεμικές συρράξεις, τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες της.
Ο μαθητής του Γενικού Λυκείου Επισκοπής, Φώτης Συντιχάκης, πρώτευσε μεταξύ των 180 συνυποψηφίων του στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου στο διαγωνισμό EUROSCOLA που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Θεωρούμε ότι η διάκρισή του αυτή καταξιώνει την εργατικότητα, το ήθος και τη σεμνότητα που χαρακτηρίζουν μέχρι τώρα τη μαθητική του διαδρομή. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην επίτευξη των στόχων του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο διευθυντής, ο σύλλογος διδασκόντων και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.
Όπως είναι γνωστό, συνολικά 24 μαθητές και μαθήτριες Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης, ηλικίας 16 με 18 ετών, θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο και θα βιώσουν μία ημέρα ως ευρωβουλευτές, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου. Από την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου ξεχώρισαν εννέα μαθητές.
“Θέλουμε η φωνή μας ν’ ακουστεί”
Ενθουσιασμένος για τη διάκρισή του δηλώνει στην «Π» ο Φώτης, ο οποίος φοιτά σήμερα στη Γ΄Λυκείου. Η ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών αποτελεί την ευχή του και βάσει αυτής έγιναν οι προτάσεις που κατέθεσε στο πλαίσιο του διαγωνισμού.
«Όλη η γενιά μου έχει ευαισθητοποιηθεί με αυτά τα θέματα, είναι προβληματισμένη και ελπίζουμε οι προτάσεις που κάνουμε να ληφθούν υπόψη και η φωνή μας να ακουστεί, οι θέσεις μας να προβληματίσουν τους υπεύθυνους», αναφέρει.
Ο Φώτης ευχαριστεί τον διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Μαγκαφουράκη και τους φιλολόγους του που τον παρότρυναν να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και τον στήριξαν στην όλη του προσπάθεια.
Αν και διακρίθηκε στο κομμάτι της έκθεσης, ο ίδιος παρακολουθεί τη Θετική Κατεύθυνση και έχει βλέψεις για Ιατρική. «Από μικρός μου άρεσε, το επιδίωκα να σπουδάσω γιατρός», αναφέρει.
Για την έκθεση λέει πως «ασκεί το μυαλό, η κριτική ικανότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορείς μέσα από μεστή και ώριμη σκέψη να βρεις τρόπους αντιμετώπισης για σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, που στις μέρες μας είναι αρκετά», εξηγεί.
“Χαρισματικό παιδί”
Ο διευθυντής του Λυκείου Επισκοπής κ. Δημήτρης Μαγκαφουράκης, αναφέρει πως «ο Φώτης είναι ένα χαρισματικό παιδί, γιατί πέρα από τις άριστες επιδόσεις στα μαθήματά του, παίζει άψογα δύο παραδοσιακά μουσικά όργανα (μαντολίνο και ασκομαντούρα) και παρακολουθεί μαθήματα βυζαντινής μουσικής».
Ο ίδιος όπως και όλοι οι καθηγητές του σχολείου, αισθάνονται υπερήφανοι για την επιτυχία του και θεωρούν ότι το σχολείο παίζει σημαντικό έως και καθοριστικό παράγοντα σε αυτή.
«Θα τολμήσω να πω ότι η επιτυχία του Φώτη είναι μία επιβεβαίωση του γεγονότος ότι τα επαρχιακά σχολεία που λειτουργούν σε συνθήκες παιδαγωγικά πιο πρόσφορες, χωρίς τη μαζοποίηση και την απροσωποποίηση των μεγάλων αστικών σχολείων, μπορούν να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν πιο δημιουργικά και πιο αποτελεσματικά τις εγγενείς ικανότητες των μαθητών τους, ώστε αυτοί να πετύχουν σημαντικές διακρίσεις», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου.
Σχολείο – κυψέλη πολιτισμού
Το Λύκειο Επισκοπής έχει μία δυναμική μόλις 90 μαθητών, όμως έχει εξελιχτεί σε μια κυψέλη πολιτιστικής δημιουργίας τα τελευταία χρόνια.
Συμμετείχε δύο φορές με τη θεατρική του ομάδα (το μοναδικό σχολείο απ’ όλη την Κρήτη) στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που έγινε στην αρχαία Μεσσήνη και την αρχαία Ολυμπία. Πήρε ενεργά μέρος στις εκδηλώσεις για το έτος Ελ Γκρέκο, στο κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις.
Συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Ν. Καζαντζάκη με τη δραματοποίηση της «Ασκητικής» του.
Βραβεύτηκε από τη WWF HELLAS για τις περιβαλλοντικές του δράσεις.
Πήρε το β’ βραβείο νεανικής δημοσιογραφίας με την έκδοση της εφημερίδας «Επισκοπήσεις».
Είναι σε εξέλιξη η δημιουργία ντοκιμαντέρ για τον ιστορικό, περιβαλλοντικό και λαογραφικό πλούτο της περιοχής μας με τίτλο «Επισκοπή: Τόπος και άνθρωποι».
«Τα παιδιά της επαρχίας δεν αισθάνονται πια, όπως τα χρόνια που ήμουν εγώ μαθητής, ως παιδιά ενός κατώτερου θεού», σημειώνει ο διευθυντής του σχολείου.
Πηγή patris.gr