Μίνι «Τσουνάμι» σε Χρυσή και Άρβη μετά το σεισμό των 6 ρίχτερ
Αντίστοιχο φαινόμενο σημειώθηκε και στο λιμάνι της Άρβης, στα νότια του νομού Ηρακλείου
Ο σεισμός των 6 ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας. Το επίκεντρο της δόνησης τοποθετείται 122 χλμ. νότια νοτιοανατολικά του Ηρακλείου στη θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Χρυσής.
Μάλιστα σημειώθηκαν και δυο ακόμη σεισμικές δονήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την πρώτη των 6 ρίχτερ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 16:01, εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο εστιακό βάθος και το ίδιο επίκεντρο.Στις 16:18, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή και το ίδιο εστιακό βάθος.
Τι δήλωσαν Λέκκας και Παπαδόπουλος για το τσουνάμι στη Χρυσή
Η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε σήμερα νότια της Ιεράπετρας Κρήτης προκάλεσε τσουνάμι μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας και ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ "Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων" και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος Ροβυθάκη Εμμανουήλ. Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.
Επισημαίνει
τέλος πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε
την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς
παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.
neakriti.gr