Μητέρα Γιακουμάκη: «Όλοι είναι εδώ, ζωντανοί. Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα»
Ξεκίνησε σήμερα, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, η δίκη των 9 Κρητικών για την υπόθεση bullying στο Βαγγέλη Γιακουμάκη, παρουσία των γονέων του αδικοχαμένου φοιτητή.
Η δίκη ξεκίνησε σήμερα, μετά από αναβολή που είχε λάβει, στις αρχές Φεβρουαρίου, διότι πολλοί από τους μάρτυρες του κατηγορητηρίου που θα έδιναν φως στην υπόθεση, δεν είχαν παρευρεθεί στο ακροατήριο.
Σήμερα κατέθεσαν οι γονείς του αδικοχαμένου φοιτητή, Βαγγέλη Γιακουμάκη, κκ. Μαρία και Ανδρέας Γιακουμάκης, η αδερφή του, Ελένη, καθώς επίσης και μία πρώην συμφοιτήτριά του.
Ωστόσο, η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί με καταθέσεις άλλων μαρτύρων, κυρίως σπουδαστών, της Σχολής Γαλακτοκομικής, το πρωί της Τετάρτης 10 Απριλίου.
Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή 2 μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Πρόκειται για δύο νεαρούς άνδρες πρώην συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Σημειώνεται πως κατηγορούμενοι για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι 9 Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση για το bullying στο νεαρό φοιτητή. Και οι 9, βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα.
Πάντως, οι κατηγορούμενοι δε βρέθηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, ωστόσο εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους συνηγόρους τους, με την υπερασπιστική γραμμή να στηρίζεται στο ότι ήταν «υπερβολικά τα όσα ακούστηκαν και καταγράφηκαν μετά την εξαφάνιση του νεαρού σπουδαστή».
Τονίζεται πως η συγκεκριμένη δίκη δε σχετίζεται με την ποινική δίωξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, η οποία έχει ασκηθεί in rem.
Μαρία Γιακουμάκη: «Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα, αυτοί είναι καλά και γελούν»
Η μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, κ. Μαρία Γιακουμάκη, όταν συναντήθηκε με την υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής, την κοίταξε και με δάκρυα στα μάτια της είπε: «Ο Βαγγέλης μου είναι στο χώμα. Του στέρησαν τα όνειρά του. Όλοι αυτοί είναι καλά και γελούν. Είναι εδώ, ζωντανοί. Το παιδί μου δε ζει, όμως».
Πάντως, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε η Μαρία Γιακουμάκη, η υπεύθυνη της Εστίας, ήταν αυτή που είχε επικοινωνήσει με την οικογένεια του φοιτητή στη Κρήτη, προκειμένου να τους πει ότι ο νεαρός φοιτητής δεν περνά καλά και έχει προβλήματα.
Ενώ, από το βήμα της δικαστικής αίθουσας, δήλωσε, χαρακτηριστικά: «Ο γιος μου ήξερε μόνο να αγαπάει».
Η μητέρα του Βαγγέλη μετέφερε το τηλεφώνημα που είχε δεχτεί από την υπεύθυνη της εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής και την ενημέρωνε πως «“το παιδί σας υποφέρει από τη συμπεριφορά των συγκατοίκων του. Τα παιδιά εδώ στη Σχολή τον στοχοποιούν”. Έτσι ενημερωθήκαμε πρώτη φορά για κάποια περιστατικά την πρώτη χρονιά που ήταν στη σχολή. Τότε αποφάσισε να φύγει από το δωμάτιο όπου έμενε με τους Κρητικούς και να πάει σε άλλο δωμάτιο».
Ωστόσο οι αντιδράσεις εντάθηκαν… Σύμφωνα με τη μητέρα του, τον απειλούσαν πως «αν φύγεις δε θα ξανακάνεις παρέα μαζί μας, δεν τον άφησαν να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι μαζί τους για να φάει. Τον κρέμασαν από το παράθυρο, τον χτύπαγαν, τον χλεύαζαν και τον ανάγκαζαν να κάνει πράγματα που δεν ήθελε. Του έκαναν τον φίλο και στη συνέχεια τον έριχναν κάτω».
«Του έσπαγαν τις τάβλες από το κρεβάτι, σφουγγάριζαν με την πετσέτα του και τον ανάγκαζαν να σκουπίζεται με αυτή, του έβαζαν χρώμα στο σαμπουάν τη στιγμή που λουζόταν για να λερώνεται» περιέγραψε η μητέρα του Βαγγέλη αναφορικά με τα περιστατικά bullying.
«Τίποτα δεν προμήνυε το κακό. Ήταν ένα παιδί που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ πρόβλημα. Έγινε στόχος για να περνάν κάποιοι την ώρα τους. Έτσι είναι οι φίλοι», είπε η μητέρα του Βαγγέλη.
Η ίδια τόνισε πως ο ρόλος των 9 Κρητικών ήταν περίεργος και το διάστημα που ήταν εξαφανισμένος ο Βαγγέλης, καθώς, όπως είπε: Όσο για την στάση της παρέας των Κρητικών όταν ο Βαγγέλης εξαφανίστηκε, η κ. Γιακουμάκη ανέφερε πως «στην αρχή ερχόταν δίπλα μας, να βοηθήσουν την έρευνα. Όταν αρχίσαμε να μαθαίνουμε τι συνέβαινε τότε εξαφανίστηκαν. Δεν τους ξαναείδαμε…».
Πάντως, η τελευταία επίσκεψη του Βαγγέλη στην Κρήτη, στο σπίτι και την οικογένειά του ήταν τα Χριστούγεννα, μερικούς μήνες προτού βρεθεί νεκρός. Ο αδικοχαμένος φοιτητής, τότε, θέλησε να υποβαθμίσει τα συμβάντα. Έτσι, ούτε εκείνη τη φορά μίλησε σε κανέναν για προβλήματα στη Σχολή και την Εστία.
Ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ημέρα πριν από την εξαφάνιση του γιου της, στις 5 Φεβρουαρίου 2015, η ίδια είχε συνομιλήσει στο τηλέφωνο με το Βαγγέλη και της είπε πως θα μετέβαινε στο Ρέθυμνο (τον τόπο καταγωγής του) για το Καρναβάλι.
Ανδρέας Γιακουμάκης: «4 χρόνια πάω κι έρχομαι και δεν ξέρω γιατί»
Με πόνο ψυχής περιέγραψε τα βιώματά του, τα τελευταία 4 χρόνια που έχει χάσει το γιο του ο κ. Ανδρέας Γιακουμάκης.
Μάλιστα, όταν κατέθετε στο βήμα, οι περισσότεροι στην αίθουσα έκλαιγαν με λυγμούς.
«Ήρθε με όνειρα στα Γιάννενα... Κι εγώ τώρα, τέσσερα χρόνια έρχομαι προσπαθώντας να μάθω γιατί», είπε ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Αυτό το γιατί είναι που βασανίζει την οικογένεια και σε αυτό ψάχνει απάντηση…
«Εγώ έχασα το γιό μου και δεν ξέρω γιατί τον έχασα. Αυτό θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο για να συμπληρώσει πως η διαπίστωσή του είναι ότι οι λέξεις φιλία, αξιοπρέπεια και ευγένεια για κάποιους δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.
«Ο Βαγγέλης δεν περνούσε καλά αλλά αυτό δεν μας το είπε ποτέ… Κι εγώ αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι την βία κατ΄ εξακολούθηση που του ασκήθηκε. Δεν προσπαθώ να βρω ενόχους, δεν θέλω να δικάσω, θέλω να μάθω», είπε στο δικαστήριο ο κ. Ανδρέας.
«Πήρα αυτά τα παιδιά τηλέφωνο, γιατί νόμιζα ότι ήταν φίλοι. Ο γιος μου ήξερε να τους αγαπάει. Αν πράττουν έτσι οι φίλοι και συμπεριφέρθηκαν έτσι στο παιδί μου, τι να πω! Δεν μπορώ να κατανοήσω από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια γίνονται μειονεκτήματα στους ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Βαγγέλη.
Πάντως, σύμφωνα με συνήγορο υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων η πρώην συμφοιτήτρια του Βαγγέλη Γιακουμάκη, που, επίσης, εξετάστηκε ως μάρτυρας, είπε ότι δεν είδε ποτέ με τα ίδια της τα μάτια κάποιο περιστατικό σωματικής βλάβης, αλλά είχε ακούσει για ένα περιστατικό με χαστούκι.
Η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίζεται.
Ο Βαγγέλης επρόκειτο να βρεθεί 40 ημέρες μετά νεκρός, σε ερημική περιοχή, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη σχολή του. Από τις πρώτες στιγμές της εξαφάνισής του διαδραματίζεται ένα άνευ προηγουμένου «θρίλερ»: Η υπόθεση Γιακουμάκη βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Από την ημέρα, ωστόσο, που εντοπίστηκε η σορός του άτυχου Ρεθυμνιώτη, η υπόθεση λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, «κεντρίζοντας» το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μέχρι σήμερα.
neakriti.gr