Μόδα τώρα το τυρί από γάλα... άλκης
Τη λίστα με τα περίεργα και ξεχωριστά για την θρεπτική τους αξία τυριά
έρχεται να συμπληρώσει το τυρί από γάλα άλκης που περιέχει και αυτό
λιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό αλλά είναι εκτός από σπάνιο και
ιδιαίτερα ακριβό.
Η άλκη ανήκει στην οικογένεια των ελαφοειδών. Είναι κάτι σαν τον τάρανδο
με τη διαφορά ότι έχει πολύ πιο φαρδιά και μεγάλα κέρατα σε σχήμα
παλάμης και μακρόστενη βολβοειδή μουσούδα με κρεμαστό προγούλι. Είναι το
πιο μεγαλόσωμο της οικογένειας και ζει στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες
και στον Καναδά. Το γάλα άλκης θεωρείται από τα πιο υγιεινά σε ολόκληρο
τον κόσμο και έχει συνδεθεί με την πρόληψη γαστρεντερικών νόσων και
καταναλώνεται από ηλικιωμένους και ασθενείς σε περιοχές της Ρωσίας, της
Σουηδίας και του Καναδά γιατί πιστεύεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό
σύστημα. Είναι φυσικά αρκετά πλούσιο τόσο σε λιπαρά όσο και σε στερεά
γάλακτος που το καθιστούν ιδανική πρώτη ύλη παρασκευής τυριού. Περιέχει
ικανοποιητικά ποσοστά ψευδάργυρου, σεληνίου και σιδήρου αλλά και υψηλά
επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και συζευγμένων λινολεϊκών οξέων ενώ είναι
φτωχό σε κασεϊνη και κορεσμένο λίπος. Η γεύση του είναι πλούσια,
ιδιαίτερη και φέρνει στο νου κυνήγι καθώς τα ζώα τρέφονται με ασυνήθιστα
φυτά του αρκτικού κύκλου.
Είναι ένα από τα πιο σπάνια είδη τυριών και η τιμή του είναι αποτέλεσμα
πολλών άλλων χαρακτηριστικών. Η διαδικασία παραγωγής του είναι επίπονη,
καθώς για το άρμεγμα ενός και μόνο ζώου χρειάζονται μεταξύ 30 λεπτών έως
2 ωρών και η κάθε άλκη παράγει λιγότερα από 4 λίτρα γάλακτος την ημέρα.
Επιπλέον, η εποχή που είναι κατάλληλη για το άρμεγμα είναι μόνο οι
μήνες μεταξύ Μαΐου – Σεπτεμβρίου, όταν τα ζώα είναι σε οίστρο ή γεννούν.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το γάλα που περιέχει 12% λίπη και
άλλες τόσες πρωτεΐνες, στη συνέχεια ψύχεται και τυροκομείται τρεις μόνο
φορές το χρόνο. Όλα αυτά για να παραχθούν μόλις 300 περίπου κιλά το
χρόνο.
Μπορείτε να βρείτε τυρί άλκης στη Ρωσία και τη Σουηδία, αλλά όλα
προέρχονται από το σουηδικό αγρόκτημα Älgens Hus, το οποίο συντηρεί 11
ζώα αλλά μόνο 3 από αυτά είναι γαλακτοφόρα. Το Älgens Hus διαθέτει
επίσης εστιατόριο, μουσείο, κατάστημα δώρων και οι επισκέπτες μπορούν να
γνωρίσουν από κοντά τα ζώα και να δοκιμάσουν διάφορα προϊόντα όπως τα
τυριά που παράγονται στο αγρόκτημα σε τρεις τύπους (ένα μπλέ, ένα σαν
φέτα και ένα σαν το camembert με κρούστα) και κοστίζουν γύρω στα 1000
δολάρια το κιλό! Ο Christer και η Ulla Johansson δημιούργησαν το
μοναδικό αυτό αγρόκτημα που έχει έκταση 239.000 τ.μ. πριν από 21 χρόνια
στο Bjursholm, μια περιοχή που βρίσκεται 400 μίλια βόρεια της
Στοκχόλμης. Οι πωλήσεις τους απευθύνονται κυρίως σε ακριβά σουηδικά
ξενοδοχεία και εστιατόρια και σχεδιάζουν να εξάγουν περισσότερα από τα
τυριά τους – ειδικά ένα είδος ξινής φέτας που παρασκευάζουν το οποίο
διατηρείται σε λάδι και είναι εύκολο να μεταφερθεί. Το Älgens Hus
προσελκύει 25.000 επισκέπτες ετησίως και είναι το κύριο αξιοθέατο σε ένα
κέντρο δραστηριοτήτων που προσφέρει επίσης ψάρεμα, γκολφ, κωπηλασία και
ιππασία.
ekriti.gr