Νέα προσφυγή κατά της παραδοσιακής τσικουδιάς!
μετά τη νέα προσφυγή των ποτοποιών ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διεκδικήσουν να γίνει πράξη το... “όνειρο” που έχουν μέχρι σήμερα για κατάργηση της παραδοσιακής ταυτότητας του κρητικού ποτού και αύξηση της φορολογίας του στα επίπεδα των ξενόφερτων ποτών τους, που ακόμα και αν φτιάχνονται στη χώρα μας, στηρίζονται σε εισαγόμενο οινόπνευμα.
Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επισκέφτηκαν το γραφείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Ευκλείδη Τσακακαλώτου. Τους δέχτηκε ο ιδιαίτερος γραμματέας του, για να τους μεταφέρει τη δέσμευση του υπουργού ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των παραδοσιακών καζανάρηδων της χώρας στην τσικουδιά και το τσίπουρο, και θα στηρίξει τον αγώνα τους έναντι των συμφερόντων των βιομηχάνων!
Τη δέσμευση της κυβέρνησης μετέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ηρακλειώτης Τάσος Βρέντζος, που επισήμανε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόκειται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δοθεί μάχη από την πλευρά των παραγωγών τσικουδιάς, μέσα από δυναμική νομική εκπροσώπηση, που έχει στη διάθεσή της φάκελο με επιχειρήματα και στοιχεία κατά της προσφυγής.
«Οι ποτοποιοί μάς καταγγέλλουν συστηματικά από το 2011. Αυτή τη φορά, εκτός από νέα μήνυση σε βάρος μας, έχουμε και την προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση μηνύει την Ελλάδα ότι δεν τηρεί τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, κρατώντας χαμηλά τη φορολογία στην τσικουδιά. Πλέον, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνει δικαστήριο κι εμείς σαν Ελλάδα θα καταθέσουμε πρόταση. Ο δικηγόρος μας θα μας έχει πρόταση συγκεκριμένη για το κάθε σκέλος»...
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βρέντζος είπε στην εφημερίδα μας ότι έγινε και μια διερευνητική συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας «αφού θέλουμε κι εμείς από πρώτο χέρι να δούμε τι γίνεται. Συναντηθήκαμε με τον υπεύθυνο του τμήματος. Ο άνθρωπος ήταν πολύ επεξηγηματικός. Δήλωσε ότι η κυβέρνηση παίρνει το μέρος μας. Και αυτό διότι είμαστε εμείς πάρα πολλοί. Και τώρα περιμένουμε. Έμαθα ότι έχει σταλεί ο φάκελος σήμερα (σ. σ. χθες) το πρωί για να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός ο φάκελος θα πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα αντικρούσει την κατηγορία».
Η αλήθεια για τη φορολογία
Η φορολόγηση της τσικουδιάς είναι πολύ χαμηλότερη από τη φορολόγηση των βιομηχανικών και ξενόφερτων ποτών.
Όπως εξηγεί ο Τάσος Βρέντζος, «η τσικουδιά φορολογείται με 0,59 ευρώ το λίτρο. Είναι πολύ χαμηλότερη η φορολογία. Απλά είναι ένα μικρό ποσοστό αποστάγματος, που ο κάθε παραγωγός θα πάρει σαν συμπλήρωμα του εισοδήματός του. Και πλέον κόβεται τιμολόγιο και δηλώνεται. Οι ποτοποιοί για να παράξουν το ούζο εντάσσονται στη μικτή φορολογία. Που σημαίνει 6 ευρώ ανά λίτρο. Αλλά αυτοί παράγουν ό,τι ποσοστά θέλουν, φέρνοντας οινόπνευμα καθαρό. Βάζουν το γλυκάνισο και τα άλλα που χρειάζονται και το φτιάχνουν με χημικό τρόπο. Το οινόπνευμα δεν είναι από τη χώρα μας. Είναι από τρίτες χώρες. Και στην ουσία το ποτό που φτιάχνουν δεν είναι παραδοσιακό»...
Από ’κει και πέρα, υπάρχουν και τα ποτά που φορολογούνται καθαρά σαν βιομηχανικά με 12%. Άρα είναι σαφέστατοι οι λόγοι για τους οποίους η κρητική τσικουδιά, όπως και το πατροπαράδοτο τσίπουρο της υπόλοιπης Ελλάδας δέχονται αυτόν τον πόλεμο εδώ και τόσα χρόνια.
2,5 με 3 ευρώ το λίτρο: Οι τιμές παραγωγού
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Τάσο Βρέντζο, αυτές που κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 2,5 με 3 ευρώ το λίτρο. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι αντίστοιχες τιμές μπορεί να φτάνουν και τα 4 με 5 ευρώ το λίτρο.
Στο ερώτημά μας αν η τσικουδιά “κινήθηκε” καλά τις μέρες του Πάσχα, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμπελουργών-Αμβυκούχων Ελλάδος Τάσος Βρέντζος δήλωσε με ικανοποίηση: «Πάντα η ρακή Χριστούγεννα και Πάσχα κινείται. Και τώρα με τον τουρισμό στα μαγαζιά περιμένουμε αύξηση της κατανάλωσης. Πέρυσι η κυβέρνηση μάς έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε πλέον να διακινούμε τη ρακή σε ασκό, αντί για τη χύμα διάθεσή της. Οι ποτοποιοί απαίτησαν να κόβει ο παραγωγός τιμολόγιο για κάθε κιλό ρακής που παράγει. Κι εμείς το δεχτήκαμε. Έτσι κι αλλιώς, είναι καλό αυτό για μας»...
Καταλήγοντας, ο ίδιος τόνισε ότι δεν έχουν σταματήσει να γίνονται παράνομες εισαγωγές ρακής από τρίτες χώρες, που μπαίνοντας στη χώρα μας ελληνοποιείται.
«Μιλάμε για οινοπνεύματα που οι ίδιοι οι ποτοποιοί χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους. Και μην ξεχνάμε ότι έχουν πιάσει κατά καιρούς διάφορα κυκλώματα. Στους Ευζώνους είχαν πιάσει πρόπερσι 35 τόνους σε μία εβδομάδα σε οινόπνευμα καθαρό από Βουλγαρία. Αλλά αυτά τα παίρνουν οι ποτοποιοί. Και μιλάμε για τρελές ποσότητες. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος»...
neakriti.gr