Ο κορωνοϊός σώζει την Κρήτη από το μπλακ άουτ
Μικρότερο αναμένεται το έλλειμμα το νησιού σε ρεύμα κατά τη φετινή θερινή περίοδο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία και τα μέτρα για την ανάσχεση του νέου κορονοϊού ενδέχεται να λειτουργήσουν ως «φάρμακο» στο χρόνιο πρόβλημα της Κρήτης, δηλαδή στο έλλειμμα ρεύματος που παρατηρείται κάθε καλοκαίρι. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στο νησί από το «πάγωμα» της τουριστικής κίνησης εφέτος, λειτουργούν ως …παυσίπονο σε έναν από τους μόνιμους πονοκεφάλους της κυβέρνησης και της ΔΕΗ κάθε φορά που πλησίαζαν οι θερινοί μήνες, εκείνον της επάρκειας ισχύος στο νησί.
Έτσι, φέτος το έλλειμμα θα είναι σαφώς μικρότερο και θα μπορέσει να καλυφθεί με την ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, ισχύος περίπου 40 MW (μεγαβάτ). Πριν την κρίση του SARS-CoV-2, οι εκτιμήσεις για το ενεργειακό έλλειμμα της Κρήτης για το καλοκαίρι του 2020 προσέγγιζαν τα 80 MW, γι΄ αυτό και στο τραπέζι είχαν πέσει και προτάσεις για μεταφορά ακόμη και πλωτών μονάδων φυσικού αερίου για παραγωγή ρεύματος.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΗ φυλάει τα ..νώτα της, ώστε να μπορέσει να στηρίξει το νησί στην περίπτωση που τελικά ανοίξουν – αν όχι όλα, έστω κάποια – ξενοδοχεία στο νησί και χρειαστεί περισσότερο ρεύμα. Γι΄ αυτό η επιχείρηση θα είναι προετοιμασμένη για τη μεταφορά και έξτρα ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, ισχύος περίπου 35 MW.
Εν αναμονή της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Πάντως, η οριστική λύση για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Κρήτης θα έρθει με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, το 2024.
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου (έργο, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ), το δίκτυο του νησιού θα μπορούσε να δεχθεί ΑΠΕ 180 MW και το 2024 με την ηλέκτριση των καλωδίων Κρήτης – Αττικής (έργο 781 εκατ. ευρώ) επιπλέον 600 MW. Πάντως, για τα περιθώρια διείσδυσης ΑΠΕ μετά τη μεγάλη διασύνδεση με την Αττική, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαβούλευση επί τεχνικών θεμάτων με την ΡΑΕ, προκειμένου να διευκρινιστούν περαιτέρω τα όρια διείσδυσης λαμβάνοντας υπ΄ όψιν διαφορετικές τεχνολογίες ΑΠΕ, θέματα ασφάλειας εφοδιασμού της Κρήτης, πλαίσιο περικοπών, σενάρια εξέλιξης της ζήτησης κλπ.
cretapost.gr