«Πληγή» οι παράνομες χωματερές στην Ιεράπετρα – Δεν έχουν που να αφήσουν τα οικοδομικά μπάζα
Οι δημότες της Ιεράπετρας, δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα μπάζα των οικοδομών τους για απόρριψη, σε κάποιο αδειοδοτημένο χώρο στα όρια του Δήμου τους, έχοντας από ανάγκη δημιουργήσει μερικές διάσπαρτες παράνομες χωματερές ακόμα και σε δασικές εκτάσεις.
Η απόσταση της μεταφοράς των μπάζων, από την Ιεράπετρα, στον μοναδικό ιδιωτικό αδειοδοτημένο χώρο ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφής, κατασκευών και κατεδαφίσεων(ΑΕΚΚ), που βρίσκεται στις Κουρούνες Νεάπολης του Δήμου Αγίου Νικολάου, θεωρείται απαγορευτική καθώς έχει και κόστος και καθυστέρηση, για το λόγο αυτό κάποιος ιδιώτης από την περιοχή του Καπιστρίου, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της αδειοδότησης των χώρων ενός παλιού λατομείου, όπου σε λίγους μήνες θα μπορεί να δεχτεί εκτός των άλλων και μπάζα οικοδομών.
Μετά το κλείσιμο και την αποκατάσταση του παλιού ΧΑΔΑ Ιεράπετρας, και μετά τις αυτοψίες που έγιναν σε αυτόν το χώρο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, έχει απαγορευτεί εντελώς σε αυτή τη δημοτική έκταση, κάθε απόρριψη μπαζών, που στο παρελθόν γινόταν παράνομα.
Ο οποιοσδήποτε συλληφθεί, να εναποθέτει τα μπάζα του σε μη αδειοδοτημένους χώρους, σε ποτάμια και ρέματα, η γενικά ανεξέλεγκτα στην ύπαιθρο, έχει τις συνέπειες του Νόμου, δηλαδή την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία -αν πιαστεί αμέσως- στα δικαστήρια της Νεάπολης, καθώς και της επιβολής πολύ μεγάλου διοικητικού προστίμου από το Δήμο Ιεράπετρας.
Μια τέτοια περίπτωση καταγγέλθηκε στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, τον περασμένο Μάρτη για κάποιον εργολάβο, που ξεφόρτωσε τα μπάζα οικοδομής με το φορτηγό του, στον ποταμό του Μύρτου, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί αμέσως, να συλληφθεί και να παραπεμφθεί σε δίκη με απόφαση του κ. εισαγγελέα, και να υποχρεωθεί από το Δήμο να πάρει αυτά τα μπάζα, από το σημείο όπου τα είχε εναποθέσει, καθώς και να πληρώσει βαρύ διοικητικό πρόστιμο για την ανευθυνότητα του.
Το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου καταγγέλθηκε στη Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας και στο Δασαρχείο, ότι φορτηγά αυτοκίνητα μετέφεραν σε αγροτοδασική έκταση ανατολικά της Ιεράπετρας μεγάλες ποσότητες μπάζων, που προέρχονταν από την κατασκευή νεόδμητου ξενοδοχείου.
Συνελήφθη από τη Δημοτική Αστυνομία οδηγός φορτηγού που έκανε τη μεταφορά και του επιβλήθηκε βαρύ διοικητικό πρόστιμο, ενώ η Δασική Υπηρεσία σχημάτισε τη σχετική δικογραφία για να παραπέμψει όσους εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή στη Δικαιοσύνη.
«Προσπαθούμε, αισθανόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας, να βρούμε μια λύση για να μην αναγκάζονται οι συνδημότες μας, να τρέχουν στις Κουρούνες της Νεάπολης, πράγμα το οποίο κοστίζει πολύ σε χρόνο και χρήμα.
Μέχρι να βρούμε το νόμιμο αυτό τρόπο που αναζητούμε, δεν θα πρέπει κανείς να εναποθέτει τα μπάζα του όπου βρει, αφού απαγορεύεται πλέον να τα πηγαίνει και στον αποκατεστημένο παλιό ΧΑΔΑ.
Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες, για τη δημιουργία μιας ιδιωτικής επιχείρησης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των μπάζων, όπως έχει κάνει ένας άλλος ιδιώτης στη Νεάπολη, και ελπίζουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο, θα έχουμε έναν τέτοιο χώρο για να σταματήσουν οι συνδημότες μας να φτιάχνουν όπου βρουν μικρές παράνομες χωματερές», μας είπε η αντιδήμαρχος καθαριότητας και περιβάλλοντος κ Μαρία Ρουμελιωτάκη.
Άλλη μια παράνομη χωματερή
Την ανακάλυψη άλλης μιας νέας παράνομης χωματερής, προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής, η επιχείρηση κατάσβεσης μιας χειμωνιάτικης πυρκαγιάς στα Φέρμα Αγίου Ιωάννου , όταν προκλήθηκε αναζωπύρωση από τις στάχτες που άφησε πίσω του ιδιώτης, ο οποίος έκαιγε λιόκλαδα από το απόγευμα της Πέμπτης και αμέλησε να ρίξει αρκετό νερό πάνω στις στάχτες , φεύγοντας από το λιόφυτο του, με αποτέλεσμα η φωτιά να κάψει μερικά ελαιόδεντρα και να φτάσει μέχρι την παρακείμενη παράνομη χωματερή.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας με τρία οχήματα και 7 πυροσβέστες , πρόλαβε με τη βοήθεια Δημοτικού χωματουργικού μηχανήματος, να θέσει υπό έλεγχο της πυρκαγιά, ενώ φυσούσε Βορράς έντασης 9 Μποφώρ και οδηγούσε τη φωτιά προς τα σπίτια του οικισμού των Φέρμων.
Τι είναι τα ΑΕΚΚ
Τα ΑΕΚΚ είναι όλα τα απόβλητα που παράγονται και προκύπτουν από δραστηριότητες, όπως η κατασκευή κτιρίων και δημοσίων υποδομών, η ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, οι ανακαινίσεις κτιρίων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών, οι καθαρισμοί ρεμάτων κλπ. Η διαχείρισή τους, σύμφωνα και με την νομοθεσία, θα συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθεια που επιχειρείται για διαχωρισμό, ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των αδρανών υλικών, τα οποία μέχρι σήμερα διατίθενται ανεξέλεγκτα προκαλώντας μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ευθύνη για τη διαχείριση των ΑΕΚΚ ανήκει στον παραγωγό τους και όχι στους δήμους, όπως συμβαίνει με τα αστικά απορρίμματα. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ των έργων που εκτελούν είτε με αυτεπιστασία, είτε κατόπιν δημοπρασίας.
Επίσης έχουν ευθύνη για τις μικροποσότητες που αφήνουν οι πολίτες σε κοινόχρηστους χώρους, γιατί πρέπει να τους διατηρούν καθαρούς. Στην περίπτωση των έργων που εκτελούν με αυτεπιστασία και για τις μικροποσότητες των δημοτών, θα πρέπει να συμβληθεί ο ίδιος ο Δήμος με Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) ΑΕΚΚ. Για τα έργα που εκτελούνται κατόπιν δημοπρασίας, τη διαχείριση την αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου, αλλά θα πρέπει να υπάρχει στον προϋπολογισμό του έργου το αντίστοιχο κονδύλιο που θα καλύψει αυτήν την επιπρόσθετη δαπάνη.
neakriti.gr