«Ποια η υφιστάμενη κατάσταση στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς;»
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η Γεωργική Σχολή Αμπελούζου στη Μεσαρά ιδρύθηκε το 1920 και από το 1926 έως σήμερα εξακολουθεί να προσφέρει εκπαίδευση στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου και όχι μόνο. Το εκπαιδευτικό της έργο ξεκίνησε με μαθήματα υπό μορφή σεμιναριακών κύκλων, σε θέματα που κατά καιρούς προβλημάτιζαν τον αγροτικό κόσμο, όπως πρωτοποριακές καλλιέργειες, καλλιεργητικές τεχνικές και τεχνικές εκμηχάνισης της γεωργίας.
Παράλληλα, στη Σχολή λειτουργούσαν σχολές διετούς και μονοετούς αργότερα φοίτησης, για παιδιά αγροτών, τα οποία διδάσκοντο όλες τις τέχνες της γεωργίας, όπως καλλιέργεια δενδροκομικών καλλιεργειών (π.χ. ελιά, αμπέλι), καλλιέργεια σιτηρών, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, σηροτροφία και τυροκομία, καθώς και γεωργική τεχνική όπως η κατασκευή υπόστεγων, αποθηκών και χώρων ενσταυλισμού των ζώων.
Τα τελευταία χρόνια που ο γεωργός έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο επιχειρηματία του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, είναι περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ η Γεωργική Σχολή Μεσαράς να συνεχίσει να προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου αγρότη. Ειδικότερα, έχουν λειτουργήσει δύο εκπαιδευτικές δομές: το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο, το οποίο υλοποιεί προγράμματα νέων αγροτών, περιορισμένης διάρκειας και η επαγγελματική σχολή (ΕΠΑΣ Κρήτης), εποπτείας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διετούς φοίτησης, με ειδικότητα «θερμοκηπιακών κατασκευών και καλλιεργειών».
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι η Σχολή υπολειτουργεί και αντιμετωπίζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, ενώ είναι πλέον ορατή σε όλους η εικόνα εγκατάλειψης και η παντελής απαξίωση της Σχολής και των σημαντικών δυνατοτήτων που έχει ώστε να προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του σύγχρονου αγρότη, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.
Είναι επιτακτική η ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της Σχολής και αξιοποίησής της με στόχο να αναπτυχθεί σε ένα χώρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και έρευνας προς όφελος του πρωτογενούς τομέα και των πολιτών της Κρήτης. Στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, η πρωτογενής παραγωγή έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία της Σχολής, να συνεχίσει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις της επιστήμης και της τεχνικής στους γεωργούς της Κρήτης και να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη και την πρόοδο της Κρητικής αγροτικής οικονομίας».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Ποια τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς; Που υπάγεται η Σχολή και από ποιόν φορέα ασκείται εποπτεία;
2. Ποιο το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της Σχολής; Ποια Τμήματα λειτουργούν την φετινή χρονιά;».