Πότε το χαλαρό τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνο
Ευχάριστα τα νέα για όσους τρέχουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Όσοι, πάλι, δεν τρέχουν, είναι καιρός να βάλουν τα αθλητικά τους παπούτσια και να ξεκινήσουν.
Με την ανάλυση δεδομένων από 14 διαφορετικές έρευνες στην Αμερική, την Αγγλία, την Κίνα και την Δανία, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το τρέξιμο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής μας.
Αλλά όχι, δεν μας προτρέπει να γίνουμε πρωταθλητές μαραθωνίου. Ακόμη και το λίγο και χαλαρό τρέξιμο είναι υπέρ αρκετό.
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, Νίκο Μάμαλη, όσοι τρέχουν έστω και λίγο, παρουσιάζουν καλύτερο μεταβολικό προφίλ. Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα, το σάκχαρο και η χοληστερίνη βρίσκονται στα ιδανικά επίπεδα και οι «άμυνες» σε διάφορες ασθένειες είναι περισσότερες.
Στις έρευνες συμμετείχαν 232.149 άτομα για χρονικές περιόδους από 5,5 έως 35 χρόνια.
Οι άνθρωποι που διανύουν τρέχοντας οποιαδήποτε απόσταση έχουν 27% λιγότερες πιθανότητες για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία που σχετίζεται με την υγεία. Επίσης, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνεται στο 30%.
Όπως έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα 150 λεπτά χαλαρής ή τα 75 λεπτά έντονης αερόβιας άσκησης την εβδομάδα είναι ιδανικά. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολή στην άσκηση δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω, όσον αφορά την υγεία.
Έως τώρα, τα ευρήματα άλλων ερευνών δεν ήταν αρκετά για να συσχετίσουν το τρέξιμο με το προσδόκιμο ζωής.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, μέχρι σήμερα, δίσταζαν να προωθήσουν το τρέξιμο ως μια υγιεινή συνήθεια της καθημερινότητας, γιατί η έντονη αερόβια άσκηση είχε συνδεθεί με περιστατικά ξαφνικών θανάτων από καρδιακά επεισόδια.
Σύμφωνα με τον κ. Μάμαλη, όμως, η αερόβια άσκηση δεν προκαλεί από μόνη της πρόβλημα στην καρδιά, αν δεν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες, όπως η προδιάθεση λόγω κληρονομικότητας.
Επίσης, η καρδιά έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται στους ρυθμούς της άσκησης. Είναι ένας μυς που προπονείται όπως όλοι οι υπόλοιποι. Συνηθίζει την ένταση, προσαρμόζει τους παλμούς αναλόγως και τα αγγεία μεγαλώνουν, ώστε να κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα.
Προσοχή, όμως. Η προσαρμογή δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Ο χρόνος άθλησης και η ένταση πρέπει να αυξάνονται σταδιακά.
«Οι απότομες αλλαγές στην ένταση ίσως προκαλέσουν αρυθμίες ή κάποια ουλή σε τμήμα του καρδιακού μυ» τονίζει ο κ. Μάμαλης.
Ο Μαραθώνιος είναι μια «παγίδα» στην οποία συχνά πέφτουν οι αρχάριοι δρομείς. Είναι σωστό και αποδεκτό να τον βλέπουμε σαν μια κοινωνική εμπειρία και να συμμετέχουμε για το «κέφι» μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί σωματική κούραση.
Αν δεν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι γι′ αυτό, τα «νέα» για την καρδιά μας δεν θα είναι καλά.
Ο οργανισμός παθαίνει «σοκ». Ο καρδιολόγος τονίζει ότι το να τρέξει κάποιος έστω και 5 χιλιόμετρα ενώ δεν έχει γυμναστεί ποτέ στο παρελθόν είναι επικίνδυνο. «Η καρδιά χάνει την ομοιόσταση και διαταράσσεται η λειτουργία της. Εξετάσεις ανθρώπων που διένυσαν ξαφνικά μεγάλες αποστάσεις, χωρίς εμπειρία, έδειξαν κατεστραμμένα κύτταρα στην καρδιά τους. Παρουσίαζαν ένα προφίλ ασθενούς με ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο» προειδοποιεί.
Γι′ αυτό, δεν ρισκάρουμε την υγεία μας στον Μαραθώνιο. Αν έχουμε προπονηθεί σωστά, καλώς. Αν η αερόβια άσκηση δεν είναι μέρος της ζωής μας, ας το ξανασκεφτούμε.
Σε κάθε περίπτωση, ένας ιατρικός έλεγχος πριν τη διοργάνωση κρίνεται απαραίτητος.
Το τρέξιμο με μέτρο, μόνο ωφέλη μπορεί να προσφέρει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας.
cretapost.gr