Ράμπο με μαγιό «ξεσκονίζουν» επιχειρήσεις στην Κρήτη
Εξελιγμένες μεθόδους, επιστρατεύοντας όλη τους τη φαντασία, ακολουθούν τα ελεγκτικά κλιμάκια που αυτό το διάστημα επιδίδονται σε έναν μεγάλο αγώνα κατά της φοροδιαφυγής στην Κρήτη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας μας, όπου κόσμος πάει και έρχεται, και από ό,τι φαίνεται η αισχροκέρδεια και η φοροδιαφυγή... κάνουν πάρτι.
Τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα, μεταμφιεσμένοι σε παραθεριστές, προσποιούμενοι τους τουρίστες με καλοκαιρινές ενδυμασίες και ατημέλητο λουκ, οι άνθρωποι των ελεγκτικών μηχανισμών γίνονται ένα με το πλήθος και περνούν απαρατήρητοι.
Κάνουν πως χαίρονται τον ήλιο, τη θάλασσα, ότι τρώνε και διασκεδάζουν, ωστόσο όμως έχουν τις... κεραίες τους ανοιχτές... Παρατηρούν με τρόπο και διακριτικότητα τους άλλους πελάτες, τους υπαλλήλους, τα αφεντικά του καταστήματος και τις παραγγελίες που γίνονται, ελέγχοντας αυστηρά μπαρ, παραλίες και καταστήματα, προκειμένου να ξεσκεπάσουν τους παραβάτες.
Ο λόγος για μικτά κλιμάκια από την Αθήνα (επιθεωρητές και ειδικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ), τα οποία δεν περιορίζονται μόνο σε φορολογικούς ελέγχους, αλλά παράλληλα σε ελέγχους υγειονομικού χαρακτήρα και σε ό,τι έχει να κάνει με φαινόμενα αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας.
Μη διστάζοντας να κυκλοφορήσουν με ένα απλό σορτσάκι, ή και ακόμα με το μαγιό τους ως άλλοι λουόμενοι ή θαμώνες των beach bar, οι “ράμπο” βγαίνουν... παγανιά να ξεσκεπάσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τους ελέγχους στο νησιά να βγάζουν πολλές φορές μεγάλα “λαβράκια”.
Ζητάνε χαρτιά από τα μαγαζιά για να δουν αν οι υπάλληλοι είναι ασφαλισμένοι... Κάνουν έρευνες για το αν τα καταστήματα έχουν σωστές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, με τα μέτρα σύμφωνα με τους καταστηματάρχες να είναι τόσο ακραία και αυστηρά, που ακόμα και για 5-6 μη κομμένες αποδείξεις το εκάστοτε κατάστημα μπορεί να σφραγιστεί 2-3 μέρες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν ποσά με πολλά μηδενικά στο τέλος...
«Δυστυχώς δε μας βοηθούν να ανασάνουμε με όλα αυτά τα μέτρα. Οι επιχειρήσεις έχουν εξουθενωθεί και κινδυνεύουν με κλείσιμο», είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, σχολιάζοντας την όλη κατάσταση, επιβεβαιώνοντας πως οι έλεγχοι είναι εντατικοί και στο Ηράκλειο.
Οι Έλληνες φορολογικοί επιθεωρητές χρησιμοποιούν όποια μέσα μπορούν να φανταστούν για την πάταξη του φαινομένου, αλλά αρκετές εταιρείες έχουν από ό,τι φαίνεται πολλά περίεργα κόλπα προκειμένου να προστατέψουν τα εισοδήματά τους από τον φόρο. Μόνον από τη φοροδιαφυγή, πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ετησίως 6 δισ. ευρώ λιγότερα, εκτιμούν οι ειδικοί, αφού ειδικά στα εστιατόρια κατά τη διάρκεια των διακοπών πολλά έσοδα δε φορολογούνται.
Μπήκαν ως... φοιτητές σε τυροπιτάδικο
Από τα “ραντάρ” των ελεγκτικών μηχανισμών δεν ξεφεύγει τίποτα, με τους ελέγχους να είναι εξονυχιστικοί και τα πρόστιμα τσουχτερά... Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό σε γνωστό τυροπιτάδικο του Ηρακλείου, που οι “ράμπο” το επισκέφτηκαν με λουκ εντελώς ατημέλητο που θύμιζε εμφάνιση φοιτητών. Στο κατάστημα εκείνη την ώρα βρισκόταν άλλος πελάτης, ο οποίος είχε κάνει την παραγγελία του και ο υπάλληλος του την ετοίμαζε. Ωστόσο, όμως, δεν είχε κόψει απόδειξη πριν ξεκινήσει να φτιάχνει την παραγγελία, όπως θα έπρεπε να πράξει σύμφωνα με τα ελεγκτικά κλιμάκια, και έτσι επέβαλαν πρόστιμο στο μαγαζί.
Επιχείρηση “Τρίαινα”
Σύμφωνα
με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εντοπίστηκαν στο
κατάστημα της Luis Viton στο κέντρο της Μυκόνου δύο POS συνδεδεμένα με
την Ελβετία, ενώ άλλο ένα τέτοιο POS εντοπίστηκε στο κατάστημα της ίδιας
εταιρείας που λειτουργεί στο Nammos Village. Μάλιστα, στο κατάστημα της
Louis Viton στο Nammos Village βρέθηκαν Ισπανοί εργαζόμενοι που ήταν
ασφαλισμένοι στο ισπανικό ΙΚΑ και τώρα ερευνάται η νομιμότητα της
πρακτικής αυτής. Τα δύο POS κατασχέθηκαν.
Επίσης, στο κέντρο
“Καλούα” στην Παράγκα της Μυκόνου διαπιστώθηκε, ύστερα από τον έλεγχο
που διενεργήθηκε, ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις 3.500 ευρώ, ενώ στο
κατάστημα τουριστικών ειδών που λειτουργεί στον ίδιο χώρο εμπορεύματα
δεν είχαν τιμολόγια αγοράς. Στο κέντρο επιβλήθηκε 48ωρο λουκέτο.
Ακόμη
στο γνωστό εστιατόριο “Κατρίν”, στο κέντρο της Μυκόνου, κατασχέθηκαν οι
ημερήσιες εισπράξεις ύψους 19.000 ευρώ, διότι διαπιστώθηκε ότι η
επιχείρηση είχε ληξιπρόθεσμες και μη ρυθμισμένες οφειλές προς την εφορία
ύψους 380.000 ευρώ.
Λουκέτο 48 ωρών επιβλήθηκε και σε μεγάλο πλυντήριο στη Χώρα της Μυκόνου, καθώς δεν είχε κόψει 67 αποδείξεις 13.000 ευρώ.
Το
σίγουρο πάντως είναι πως δεν είναι και τόσο ασφαλές να είσαι
φορολογικός επιθεωρητής στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε το πόσες φορές οι
άνθρωποι αυτοί έχουν δεχτεί λεκτικές ύβρεις, αλλά και επιθέσεις κατά
τους ελέγχους. Για να θυμίσουμε το πιο σοβαρό περιστατικό, κατά το
οποίο, πριν από μερικά χρόνια, αρκετοί από αυτούς είχαν ληφθεί ως όμηροι
από θυμωμένους επιχειρηματίες στην Ύδρα, την ώρα του ελέγχου.
Έλεγχοι σε όλη τη χώρα
Ρεπορτάζ και δημοσιεύματα αυτό το διάστημα δείχνουν διάφορα περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, όπως αυτό που σημειώθηκε σε beach bar γνωστού νησιού, όταν ένας από τους ελεγκτές, υποδυόμενος τον πελάτη, παραλαμβάνει αυτό που έχει παραγγείλει και, ενώ το πληρώνει, δεν κόβεται απόδειξη.
Σε άλλο στιγμιότυπο, οι ελεγκτές καταγράφουν παραλία θέλοντας να δείξουν αν έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες που ίσως νοικιάζονται παράνομα, και μάλιστα σε προστατευόμενη περιοχή Natura. Επίσης, παρουσιάζουν αποδείξεις οι οποίες φαίνεται να έχουν κοπεί από το ίδιο κατάστημα, αλλά να σε αυτές να αναφέρονται διαφορετικές ΔΟΥ, και εξετάζεται το ενδεχόμενο “μαϊμού” ταμειακών μηχανών. Σε άλλη περίπτωση γίνεται γνωστό το εξωφρενικό κόστος των 20 ευρώ για ξαπλώστρα σε... ερημική παραλία.
Άλλες τιμές στους Έλληνες, άλλες στους ξένους
Την
ίδια ώρα, μεγάλος σάλος έχει γίνει αναφορικά με την “απόδειξη” από
ταβέρνα στην Κάρπαθο, που κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες
μέρες. Στο πάνω μέρος της παραγγελίας αναγραφόταν ότι οι πελάτες ήταν...
Έλληνες!
Η εικόνα της “απόδειξης” που άφησε ιδιοκτήτης ταβέρνας
στην Κάρπαθο στο τραπέζι έγινε αμέσως θέμα συζήτησης στο διαδίκτυο. Η
“απόδειξη”, βέβαια, ήταν ένα πρόχειρο δελτίο παραγγελίας, όπου, εκτός
από την παραγγελία και την τιμή, αναγραφόταν στο πάνω μέρος ότι
πρόκειται για «Έλληνες».
neakriti.gr