Σημαντική πρωτιά για την εικονική επιχείρηση των μαθητών του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου-Φωτογραφίες
Η δουλειά των μαθητών αυτών ξεχωρίζει και είναι ιδιαίτερα συγκινητική καθώς οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι και ορισμένοι φοιτούν σε μεγάλη ηλικία για να πάρουν το απολυτήριο που δεν μπόρεσαν όταν ήταν 18 ετών.
Έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ταλέντο στην επιχειρηματικότητα και φέτος δημιουργούν γλυκίσματα που γίνονται ανάρπαστα. Η μαθητική τους επιχείρηση είναι μία Εταιρεία Ζαχαροπλαστικής, η «Αμβροσία» .
Η καινοτομία της είναι διπλή καθώς και παράγει παραδοσιακά γλυκίσματα με έμφαση στην χρήση αγνών κρητικών προϊόντων και την αναβίωση ντόπιων και ξένων ξεχασμένων συνταγών αλλά και προβάλλει στις αγορές του εξωτερικού τα εθνικά γλυκίσματα της βαλκανικής και μεσογειακής γαστριμαργίας. Η ομάδα «Αμβροσία» προωθεί προς πώληση τα προϊόντα της στο χώρο του σχολείου και σε bazaar.
«Αυτήν την ιδέα ενέπνευσε στους μαθητές το πολυπολιτισμικό περιβάλλον του σχολείου και η προσπάθεια να προσεγγίσουν τους συμμαθητές τους μέσα από τις παραδόσεις και τις γαστριμαργικές κουλτούρες τους. Επέλεξαν την παραγωγή γλυκισμάτων, γιατί αυτά σηματοδοτούν καίριες στιγμές της οικογενειακής, προσωπικής, θρησκευτικής, επαγγελματικής ζωής των ανθρώπων», εξηγεί η αρμόδια καθηγήτρια Παρασκευή Παπαδάκη. «Έτσι, μέσα από την ενασχόληση με την «πολυεθνική» ζαχαροπλαστική, γνωρίζονται καλύτερα, υπερβαίνουν τις διαφορές τους, εξασκούνται στην συνεργασία και τα οφέλη της, εξαλείφοντας ρατσιστικές, διαχωριστικές ιδέες και φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού».
Η κυρία Παπαδάκη είναι φιλόλογος, εξαιρετικά δραστήριος, εργατικός και θετικός άνθρωπος με πάθος για το λειτούργημά της. Είναι μια καθηγήτρια-πρότυπο που εργάζεται με αυταπάρνηση και πηγαία αγάπη για τα παιδιά.
«Ως φιλόλογος για πολλά χρόνια σε αυτό το σχολείο, έχω έρθει πολύ κοντά στις αγωνίες, τα οράματα και τις δυσκολίες των μαθητών μας, ημεδαπών και αλλοδαπών, διαφόρων ηλικιών, κοινωνικών και πολιτιστικών προελεύσεων. Η οικονομική μετανάστευση αρχικά, με την προσφυγική εισροή στην συνέχεια, και η πολυπρόσωπη κρίση των τελευταίων ετών με έκανε ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της εξεύρεσης εργασίας για τους μαθητές μας. Για αυτό, η ιδέα της Σχολικής Συμβούλου παιδαγωγικής ευθύνης του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Ελένης Πουλλά πριν από τρία χρόνια να αναλάβω την συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece με ενθουσίασε! Η θετική ανατροφοδότηση που έχω από την συνεργασία με την καταπληκτική ομάδα του ΣΕΝ/JA Greece αυτά τα τρία χρόνια, ο ενθουσιασμός των μαθητών που συμμετέχουν, η σταθερή υποστήριξη από τον εκλεκτό συνάδελφο κ. Νικόλαο Ακουμιανάκη, των διευθυντών του σχολείου μας και της κ. Πουλλά, με ωθεί, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, να συνεχίζω».
Όπως εξηγεί η κυρία Παπαδάκη, οι μαθητές ενθουσιάζονται με την επιχειρηματικότητα γιατί τους κινητοποιεί να γίνουν καλύτεροι, να αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και να αναπτύσσουν την ικανότητα της συνεργασίας που απαιτείται για να βρεθούν λύσεις. Όχι μόνο δεν διαμαρτύρονται ότι κουράζονται, αντίθετα επιδιώκουν τη σκληρή δουλειά. Είναι εντυπωσιακό ότι στην «Εικονική Επιχείρηση» είναι ιδιαίτερα δραστήριοι οι μαθητές που δεν ενδιαφέρονται για τα άλλα μαθήματα. Αυτό που τους κινητοποιεί είναι η χαρά της δημιουργίας, της προώθησης και διάθεσης των προϊόντων που οραματίστηκαν και κατασκεύασαν οι ίδιοι. Χαίρονται και οραματίζονται ακόμη πιο ενθουσιώδη σχέδια για το μέλλον, όταν βλέπουν ότι τα προϊόντα τους αρέσουν και πηγαίνουν καλά στις πωλήσεις.
Οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου λένε ότι μέσα από την εμπειρία της Εικονικής Επιχείρησης, προσδοκούν να έχουν μια επαγγελματική εναλλακτική λύση, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους. Με τη βοήθεια και του εθελοντή τους, σχολικού συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού και υπεύθυνου ΚΕΣΥΠ Ηρακλείου κ. Θεόδωρου Αντωνίου προσπαθούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και έτσι άλλοι αξιοποιούν την εμπειρία για να βελτιωθούν στην εργασιακή τους απόδοση και άλλοι στην εξεύρεση εργασίας ή στο στήσιμο μιας δικής τους επιχείρησης.
Η κυρία Παπαδάκη, ως υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», παρουσιάζει στους μαθητές της το παγκόσμιο εκπαιδευτικό υλικό που έχει προμηθευτεί από το ΣΕΝ/JA Greece και εξηγεί αναλυτικά όλα τα βήματα που απαιτούνται για να δημιουργηθεί μια επιχείρηση, Αλλά κάνει και κάτι ακόμα σπουδαιότερο. Είναι δίπλα τους και τους υποστηρίζει ποικιλοτρόπως.
«Προσπαθώ να εμψυχώνω συνεχώς τους μαθητές μας οι οποίοι χειμάζονται από τις δυσκολίες της ζωής, να τους υποστηρίζω στα οράματά τους, να τούς ανατροφοδοτώ με ιστορικά παραδείγματα, να συνδράμω στην στοχοθεσία τους κτλ. Επίσης η οργάνωση και ο συντονισμός από εμένα είναι το απαραίτητο στημόνι πάνω στο οποίο θα υφάνουν τις ιδέες και δράσεις τους οι μαθητές μέσα σε κλίμα απόλυτης δημοκρατικότητας, πλήρους σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου και του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον η ανεύρεση και συνεργασία με τα κατάλληλα κάθε φορά άτομα και φορείς που μπορούν να τους καθοδηγήσουν στις διάφορες επιχειρηματικές δράσεις και να τους βοηθήσουν στην υλοποίησή τους, είναι ένας από τους ρόλους μου. Στόχος είναι να κατανοήσουν οι μαθητές τις επιχειρηματικές δυνατότητές τους μαζί με την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας και, όταν τους βλέπω, να έχουν μεγάλη περηφάνεια από την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους και μεγάλη χαρά από την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, θεωρώ ότι ένα μικρό λιθαράκι μπήκε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο».
Η κα Παπαδάκη καταλήγει: «Είναι λοιπόν πολύ ευχάριστο που, έστω και αργά, η μαθητική επιχειρηματικότητα μπαίνει και στα ελληνικά σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταπολεμηθούν φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας (ναρκωτικά, αλκοολισμός, βία, ρατσισμός κτλ), οι νέοι θα βοηθήσουν στην υλική ευμάρεια του τόπου, στην ηθική ανάκαμψη, στην βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μέσα από την καλλιέργεια του εθελοντισμού και την ανάπτυξη της μαθητικής επιχειρηματικότητας. Η επέκτασή της λοιπόν σε όλα τα σχολεία είναι επιβεβλημένη».
Η ομάδα των επιχειρηματιών-μαθητών είναι:
Ανδρουλάκη Χρυσούλα: Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου
Αποστολάκης Γιώργος: Υπεύθυνος Προμηθειών
Γκίκας Κώστας: Διευθυντής Προσωπικού
Δουκιαντζάκη Στέλλα: Γενική Διευθύντρια
Δραμουντάνης Ανδρέας:Υπεύθυνος Προμηθειών, Σχεδιασμού προϊόντος
Δρανδάκης Λευτέρης: Διευθυντής Μάρκετινγκ και Σχεδιασμού προϊόντος
Ζερβουδάκης Αντώνιος: Διευθυντής Προμηθειών
Καμαράτος Μάνος: Διευθυντής Παραγωγής και Πληροφοριακών Συστημάτων
Καμαράτου Αναστασία: Υπεύθυνη Προμηθειών και Πληροφοριακών Συστημάτων
Λένγκα Ναρσέν: Διευθυντής Οικονομικών
Μανιαδάκη Εργίνα: Διευθύντρια Πωλήσεων
Μανουσάκη Αθηνά: Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων
Μπουρσέλης Κώστας: Διευθυντής Ασφαλείας
Μπραχιμάι Κλοντιάν: Παραγωγός
Νεζίρι Σόνια: Υπεύθυνη Παραγωγής
Παλιεράκης Μιχάλης: Διευθυντής Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου
Παπαδογιαννάκη Φλώρα: Διευθύντρια Έρευνας
Τοντόροφ Αλέξης: Διευθυντής Εκπαίδευσης
Σοκόλης Θοδωρής: Διευθυντής Τμήματος Προβολής και Πολυμέσων
Χωματάς Μάνος: Παραγωγός
Εξωτερικοί Συνεργάτες:
Μανώλης Εργαζάκης, Ζαχαροπλάστης
Στέλιος Μακαρώνας, Σεφ
epixeiro.gr