Σολομός και σαλάτα με κινόα (vid)
Από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο
Υλικά
1 φιλέτο σολομού (750γρ.)
1 φλιτζάνι κινόα
3 παντζάρια βρασμένα
6 ραπανάκια
½ κιλό γαλλικά πατατάκια, βρασμένα
9 ντοματίνια μικρά
300γρ. αμπελοφάσουλα
ρίγανη φρέσκια (προαιρετικά)
θυμάρι φρέσκο (προαίρετικά)
Για το dressing
1½ κουτ. σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο
½ κρεμμύδι χοντροκομμένο
50γρ. μέλι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο λευκό βαλσαμικό ξίδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβετε το φιλέτο σε 3 φέτες, το χαράζετε ελαφρά και αλατοπιπερώνετε. Δεν αφαιρείτε το δέρμα.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζετε το σολομό να ψηθεί με την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω. Αλατοπιπερώνετε ξανά και ψήνετε μέχρι να κάνει μια ωραία κρούστα. Μόλις ροδίσει, γυρίζετε το ψάρι για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Περίπου 10 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος, χαμηλώνετε τη φωτιά, κόβετε τα ντοματίνια, τα ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με το σολομό και τα αφήνετε να καραμελώσουν.
Βήμα 3
Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε 2 φλιτζάνια νερό και βάζετε την κινόα να βράσει 5-12 λεπτά μέχρι να «πιει» όλο το νερό.
Βήμα 4
Όσο ο σολομός και η κινόα ετοιμάζονται, φτιάχνετε και το dressing. Σε ένα μούλτι ρίχνετε όλα τα υλικά της σάλτσας και τα χτυπάτε μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Βήμα 5
Κόβετε τα λαχανικά σας και τα ρίχνετε μαζί με την κινόα σε ένα μπολ. Τα περιχύνετε με το dressing και ανακατεύετε απαλά. Σερβίρετε σε πιάτα βάζοντας λίγο dressing στο κέντρο του κάθε πιάτου για να πάρει ο σολομός επιπλέον γεύση από τη σάλτσα, πασπαλίζετε με τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι και μετά βάζετε τη σαλάτα και τα ντοματίνια.
Tip: Πριν χρησιμοποιήσετε τα αμπελοφάσουλα, «σπάτε» ένα στη μέση με τα χέρια για να δείτε αν έχει ίνες. Σε αυτή την περίπτωση, τα καθαρίζετε ένα ένα.
Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής, που δημοσιεύει το olivemagazine.gr