Στα «σκουπίδια» 80 χιλιάδες έμβρυα το χρόνο - Τι γίνεται στην Κρήτη
70 με 80 χιλιάδες αμβλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς ενέχει δημογραφικούς κινδύνους. Ο μεγάλος αριθμός αμβλώσεων στη χώρα μας έρχεται να γιγαντώσει τα σχόλια, αλλά και τα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, που έκαναν λόγο για αισθητή μείωση του ελληνικού πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες.
Η Ελλάδα είναι από τις πιο φιλελεύθερες χώρες στο ζήτημα των αμβλώσεων, καθώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να κάνει άμβλωση ή να μην κάνει. Η μη εφαρμογή διακοπής της ανεπιθύμητης κύησης επιτρέπεται μόνο εφόσον έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και το έμβρυο έχει αποκτήσει ανθρώπινη μορφή. Η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” θέλησε να μάθει περισσότερα στοιχεία για το ζήτημα των αμβλώσεων στην Ελλάδα και επικοινώνησε με τον Σταύρο Σηφάκη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως διευθυντή του Τμήματος Μαιευτικής-Γυναικολογικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ο κ. Σηφάκης αρχικά μας μίλησε για τον αριθμό των αμβλώσεων στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως παλαιότερα ήταν στα επίπεδα του αριθμού των τοκετών στην Ελλάδα, δηλαδή κοντά στις 130 χιλιάδες. Σήμερα, όμως, ο αριθμός των αμβλώσεων έχει φτάσει στις 70-80 χιλιάδες, αριθμός πολύ μικρότερος, ο οποίος οφείλεται στο διαδεδομένο τρόπο αντισύλληψης.
«Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία γιατί γενικά στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγραφή περιστατικών. Αλλά με διάφορους άλλους τρόπους υπολογίζουμε ότι έχουμε γύρω στις 70-80 χιλιάδες διακοπές κύησης στη χώρα μας, δηλαδή αμβλώσεις. Παλαιότερα είχαμε 130 χιλιάδες τοκετούς το χρόνο και υπολογίζαμε ότι είχαμε περίπου και τόσες εκτρώσεις, δηλαδή 100-130 χιλιάδες τον χρόνο. Σήμερα θεωρούμε ότι έχουμε λιγότερες. Υπάρχουν και καλοί και μη καλοί λόγοι... Πρώτον, είναι περισσότερο διαδεδομένος ο τρόπος αντισύλληψης. Πολύ πιο εύκολα σήμερα παίρνουν τα νέα κορίτσια αντισυλληπτικά, αν και υστερούμε σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερον, υπάρχει το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο αποτρέπει πολλές ανεπιθύμητες κυήσεις, και γενικώς η γνώση των νέων παιδιών με το διαδίκτυο έχει βελτιωθεί. Άρα, πιο δύσκολα έχουμε πια μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη απ’ ό,τι παλαιότερα που υπήρχε μια άγνοια. Αυτή είναι μια καλή εξήγηση», αναφέρει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο Σταύρος Σηφάκης.
Το γεγονός των αμβλώσεων στην Ελλάδα έχει και άλλα αίτια, τα οποία οφείλονται στην οικονομική κρίση. «Υπάρχει και μια μη καλή εξήγηση για το ότι συγκεκριμένα ο κόσμος δεν τεκνοποιεί. Υπάρχουν στοιχεία για μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα. Υπάρχουν νέες γυναίκες που κάνουν συστηματική χρήση αντισύλληψης γιατί απλά δε θέλουν παιδί, όχι για να προστατεύσουν την υγεία τους, αλλά επειδή δεν μπορούν να το μεγαλώσουν. Γι’ αυτούς τους λόγους έχουμε μικρότερο αριθμό αμβλώσεων σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρει ο κ. Σηφάκης.
Τον ρωτήσαμε για τις ηλικιακές ομάδες-ομάδες πληθυσμού γυναικών που επιθυμούν την άμβλωση. Ο κ. Σηφάκης μάς απάντησε ότι, «με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και την καθημερινή μας εμπειρία, μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε δύο ομάδες πληθυσμών όπου είναι αυξημένος ο αριθμός των αμβλώσεων: Μια κατηγορία είναι τα νέα άτομα 15-24 ετών, όπου μιλάμε για νέα κορίτσια που είτε από άγνοια είτε επειδή δε θέλουν να σταματήσουν τις σπουδές τους προχωρούν σε άμβλωση. Μιλάμε για την εφηβική ηλικία και για νέα κορίτσια. Υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα πληθυσμού, όπου μιλάμε για γυναίκες και ζευγάρια που έχουν τεκνοποιήσει και έχουν ένα ή δύο παιδιά και δεν επιθυμούν τρίτο ή τέταρτο. Αυτές είναι οι ομάδες πληθυσμού. Κυρίως, όμως, είναι κορίτσια».
O κ. Σηφάκης μας μίλησε για την Κρήτη. Οι παραδοσιακοί θεσμοί και οι φορείς κοινωνικοποίησης έχουν λειτουργήσει ευεργετικά, με αποτέλεσμα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, να έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων.
«Στην Κρήτη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουμε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό γεννήσεων, γιατί έχουμε τα χωριά και υπάρχει ακόμη η υποστήριξη από την οικογένεια. Και έτσι είμαστε λίγο καλύτερα. Πιο δύσκολα θα προβεί το Κρητικόπουλο σε άμβλωση, γιατί υπάρχει μια υποστήριξη. Ένα δεύτερο στοιχείο που διαφοροποιεί τον πληθυσμό μας είναι ότι στην Κρήτη ακόμη μπορεί να μην υπάρχει η εξαθλίωση των μαζών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ο κόσμος δουλεύει στον τουρισμό».
Συνεχίζοντας ο κ. Σηφάκης τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι αμβλώσεις είναι ένα τρομερό δημογραφικό πρόβλημα. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε μερικές δεκαετίες θα είμαστε μια χώρα γερόντων. Αυτό είναι ένα μείζον ζήτημα, που δυστυχώς το αποσιωπούμε και το αγνοούμε».
Μέσω φαρμακευτικής αγωγής
Ο κ. Σηφάκης, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, έκανε λόγο για τη φαρμακευτική διακοπή κύησης, η οποία πρακτικά αποτελεί καινοτομία για την ιατρική επιστήμη τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά αποτρέπει και προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η διακοπή κύησης με ιατρικά εργαλεία.
«Μια, όχι με ιατρικούς όρους και κανόνες, διακοπή εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας. Μια χειρουργική απόξεση μπορεί να αφήσει πίσω της ανεπάρκεια τραχήλου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε δυσκολίες στην επόμενη σύλληψη ή εάν υπάρχει σύλληψη να έχουμε δυσκολίες στο να κρατηθεί η εγκυμοσύνη. Άρα, οι εκτρώσεις, πέρα από το γεγονός ότι δεν αυξάνεται ο πληθυσμός, έμμεσα δυσκολεύουν σε αρκετές περιπτώσεις την επίτευξη μιας νέας εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα εάν γίνεται με χειρουργικό τρόπο.
Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει η φαρμακευτική διακοπή κύησης. Υπάρχουν πολύ καλά φάρμακα, χωρίς να ακουμπούν τη μήτρα ή να χρησιμοποιούνται χειρουργικά εργαλεία. Έτσι, η μήτρα αποβάλλει το κύημα κάνοντας συσπάσεις, ώστε να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και πιθανά προβλήματα στο μέλλον. Δεν είναι όλοι οι συνάδελφοι θιασώτες αυτού. Είναι κρίμα, γιατί σήμερα έχουμε πολύ καλά πρωτόκολλα φαρμακευτικής διακοπής εγκυμοσύνης για να καταφεύγουμε στη χειρουργική διακοπή», δηλώνει ο κ. Σηφάκης.
«Ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται, μειώνεται»
Τέλος ο κ. Σηφάκης μίλησε για τις αμβλώσεις ως ένα μείζον εθνικό θέμα, το οποίο προκαλεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
«Η Ελλάδα είναι χώρα που γερνάει. Ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται. Τη δεκαετία του ’80 είχαμε 2,1 γεννήσεις κατά μέσο όρο ανά ζευγάρι, ενώ σήμερα είμαστε στις 1,2 ανά ζευγάρι. Ο πληθυσμός δεν ανανεώνεται, μειώνεται. Η Πολιτεία δε βοηθάει τους ανθρώπους που κάνουν και δύο και τρία και τέσσερα παιδιά. Δε το κάνει. Τα μέτρα που προστάτευαν τους τρίτεκνους τα πήραν πίσω, ενώ σε μερικά χρόνια από τώρα θα είμαστε μια χώρα γερόντων», κατέληξε ο κ. Σηφάκης.΄
neakriti.gr