Στην Κρήτη ένα από τα νέα σημεία κατάταξης των νεοσύλλεκτων
Από την επόμενη ΕΣΣΟ (Β ΕΣΣΟ 2018) καταργούνται τα κέντρα εκπαίδευσης και πλέον οι οπλίτες θα παρουσιάζονται στα σημεία κατάταξης.
Τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών, όπως θα ονομάζονται θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι νέοι οπλίτες θα παρουσιαστούν σε 23 διαφορετικά σημεία υποδοχής.
Ουσιαστικά πρόκειται για μονάδες υποδοχής που βρίσκονται στις περιοχές όπου και θα υπηρετήσουν τη θητεία τους οι στρατεύσιμοι.
Στα ΣΥΠΟ θα παραμείνουν οι στρατιώτες για περίπου δύο τρεις ημέρες, προκειμένου να περάσουν από υγειονομικές εξετάσεις και να λάβουν ιματισμό. Από εκεί θα λάβουν τα φύλλα πορείας για τις μονάδες, όπου θα υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών κανένα δεν βρίσκεται στην Πελοπόννησο, όπου λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα πέντε Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους βρίσκονται στον Έβρο και στα νησιά.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι από τα 13 κέντρα εκπαίδευσης που λειτουργούσαν μόνο τέσσερα συμπίπτουν ως ΣΥΠΟ. Πρόκειται για μονάδες σε Θήβα, Ρέθυμνο, Γρεβενά και Λαμία. Σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργούν με την παλαιότερη μορφή τους, για παράδειγμα η Θήβα ως Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού. Σε κάθε ΣΥΠΟ θα παρουσιάζονται νεοσύλλεκτοι από σχεδόν όλα τα Όπλα ή τα Σώματα του Στρατού Ξηράς.
Κλείνει επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, όπως και το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι ίσως και να παρέμεναν ανοιχτά.
Τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών θα είναι μονάδες που θα λειτουργήσουν εν είδει τοπικού κέντρου νεοσυλλέκτων, αλλά σε αυτά θα παραμείνουν οι στρατιώτες για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η κατάταξή τους, να περάσουν δηλαδή από ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τον ιματισμό τους. Αμέσως μετά οι οπλίτες θα μεταφέρονται στις μονάδες τους για να περάσουν τη βασική εκπαίδευση και να ορκιστούν, όπως συνέβαινε έως τώρα στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, και στη συνέχεια να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.
Από τα 23 ΣΥΠΟ τα οκτώ βρίσκονται στα νησιά (δύο στη Ρόδο και από ένα σε Ρέθυμνο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη), ενώ από τα υπόλοιπα ορισμένα είναι στην κεντρική Ελλάδα και στον Εβρο. Σημαντικό είναι επίσης ότι υπάρχουν δύο ΣΥΠΟ σε Κομοτηνή και Ξάνθη.
Από τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων που θα κλείσουν ορισμένα θα λειτουργήσουν ως μονάδες και κάποια άλλα θα βάλουν «λουκέτο». Το όλο πρόγραμμα εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και το ΓΕΣ επιδιώκει να αυξήσει την επάνδρωση των μονάδων στις παραμεθόριες περιοχές, αφού οι στρατιώτες θα βρίσκονται στις μονάδες για 30 έως 40 ημέρες περισσότερο απ' ό,τι σήμερα. Στις τοπικές κοινωνίες, πάντως, όπου βρίσκονταν Κέντρα Εκπαίδευσης και κλείνουν, υπάρχουν γκρίνια και απογοήτευση με βασικό επιχείρημα ότι θα πληγεί η τοπική οικονομία. Το αντεπιχείρημα είναι ότι θα ενισχυθεί σε κάποιες άλλες περιοχές.
Δείτε στον πίνακα τα στρατόπεδα: (η φωτογραφία βρίσκεται πιο κάτω)
Ποιοι κατατάσσονται στο στρατό με την 2018 Β/ΕΣΣΟ;
1. Με εγκύκλιο διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλούνται να καταταγούν στο Στρατό Ξηράς οι στρατεύσιμοι με την 2018 B/ΕΣΣΟ, από 12 έως και 15 Μαρτίου 2018 (ενώ την 5, 6 και 7 Μαρτίου 2018 θα παρουσιασθούν όσοι κατά το παρελθόν έτυχαν αναβολής για λόγους υγείας), όπως παρακάτω:
α. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων 1995 έως και 2019 (έτη γέννησης 1974 έως και 1998), από όλους τους Νομούς που υπέχουν υποχρέωση στράτευσης και είναι κατηγοριών πρώτης έως τετάρτης (Ι/1 έως και Ι/4), πλήρους ή μειωμένης θητείας, ανεξάρτητα αν έχουν τελειώσει ή όχι τη βασική ή ειδική εκπαίδευση και οι λόγοι της υποχρέωσής τους για κατάταξη δημιουργήθηκαν στο διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2017 έως 1 Ιανουαρίου 2018.
β. Οι στρατεύσιμοι των κλάσεων της παραγράφου 1α της παρούσας που έτυχαν αναβολής κατάταξης για λόγους υγείας, εφόσον η ημερομηνία λήξης της περιλαμβάνεται στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2018 έως 28 Φεβρουαρίου 2018.
2. Περισσότερες πληροφορίες για τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), τις ακριβείς ημερομηνίες και τις υποχρεώσεις αυτών που καλούνται για κατάταξη, παρέχονται από τις κατά τόπους Στρατολογικές Υπηρεσίες.
3. Οι καλούμενοι κατά την κατάταξή τους να έχουν μαζί τους οπωσδήποτε το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας, το Σημείωμα Κατάταξης, το Ατομικό Βιβλιάριο Νοσηλείας τους, αποδεικτικό του Αριθμού Φορολογικού τους Μητρώου (ΑΦΜ) καθώς και ακτινογραφία θώρακος, που θα συνοδεύεται από γνωμάτευση ακτινολόγου ή πνευμονολόγου ιατρού, από οποιοδήποτε στρατιωτικό ή κρατικό νοσοκομείο.
neakriti.gr