Τα Χανιά τιμάνε τον υπεραθλητή Γιάννη Κούρο
Εκδηλώσεις ετοιμάζουν στην πόλη των Χανίων για να τιμήσουν τον υπεραθλητή Γιάννη Κούρο που θα τρέξει την Κυριακή 75 χλμ τρέχοντας από το Ίμπρος Σφακίων έως τα Χανιά. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο 57χρονος υπεραθλητής θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Αποκορώνου μετά από απόφαση που έλαβε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο.
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η παρουσία του Γιάννη Κούρου στα Χανιά, ο οποίος είναι προσκεκλημένος από τον Σύλλογο Δρομεών Υγείας, θα συνδυαστεί με την παρουσίαση του βιβλίου του «Το εξαήμερο του αιώνα» αλλά και την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Αποκορώνου.
Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας, Γιώργος Αλογδιανάκης, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο Γιάννης Κούρος θα ξεκινήσει από την 'Ιμπρο Σφακίων στις 09:00 το πρωί, τρέχοντας μέχρι τα Χανιά, διανύοντας απόσταση 75 χιλιομέτρων, περνώντας από τις περιοχές Ασκύφου, Βρύσες, Αγιους Πάντες, Νιο Χωριό, Αρμένους, Καλύβες, Καλάμι, Σούδα, για να καταλήξει περίπου στις 3 μετά το μεσημέρι στο Εθνικό Στάδιο Χανίων όπου θα τον υποδεχτούν δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα 200 αθλητές σωματείων της πόλης και μέλη πολιτιστικών συλλόγων.
Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος ο δήμος Αποκορώνου τύπωσε 1.700 μπλουζάκια τα οποία θα πωλούνται και τα έσοδα που θα προκύψουν θα δοθούν στο φιλανθρωπικό σύλλογο «Φιλάνθρωπος» και σε άλλα φιλανθρωπικά σωματεία των Χανίων.
Ποιος είναι ο Γιάννης Κούρος
Ο Γιάννης Κούρος είναι Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος, με σειρά διακρίσεων στο μη Ολυμπιακό άθλημα του υπερμαραθωνίου. Γεννήθηκε το 1956, στην Τρίπολη Αρκαδίας. Άρχισε τα ποιήματα και τις μελωδίες του στην ηλικία των δώδεκα ετών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο γυμνάσιο, πήρε μαθήματα στη βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική. Από δεκαέξι ετών ξεκίνησε τον αθλητισμό και έως σήμερα έχει καταρρίψει τουλάχιστον 160 παγκόσμια ρεκόρ. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη μουσική, την λογοτεχνία, την ποίηση και το τραγούδι, όπου συνθέτει και ερμηνεύει ο ίδιος.
Το 1990 μετανάστευσε στην Αυστραλία, και το 1993 πήρε την αυστραλιανή υπηκοότητα. Το Μάρτιο του 1993 Στο Antipodes Festival της Μελβούρνης κέρδισε το πρώτο βραβείο στίχου για το ποίημα "Χρώμα, ποιό χρώμα;". Το 1983 τρέχει το 1ο Σπάρταθλον όπου τερματίζει 3 ώρες και 15 λεπτά μπροστά από το δεύτερο δρομέα. Το 2000 το νομαρχιακό διαμέρισμα της Αττικής σε μια τελετή τον έχρισε ως πρεσβευτή του ελληνισμού. Έχει κερδίσει το Σπάρταθλον συνολικά τέσσερις φορές (1983, 1984, 1986, 1990), επιδόσεις οι οποίες τον καθιστούν μοναδικό διεθνώς.
Το 2005 και το 2011 πραγματοποίησε τον Φειδιππίδειο Άθλο, δηλαδή διέσχισε τη διαδρομή του αρχαίου Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη: "Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα".
Τι έχει δηλώσει στο παρελθόν
«Τρέχω υπερβατικά, ενάντια στη φύση και στις κακουχίες. Η προσπάθεια ενός υπερμαραθωνοδρόμου είναι εγκεφαλική. Ο αγώνας του, όπως τόνισε, είναι μια υπέρβαση του σώματος και ολοκληρώνεται ενεργοποιώντας τα βιώματα από τις πνευματικές του δυνάμεις. Το μυστικό της επιτυχίας μου οφείλεται και στην κράση μου να ξεπερνώ τα όρια. Η φιλοσοφία του αγωνίσματος έγκειται στην ιδιοσυγκρασία του υπερδρομέα να ξεπερνά τον πόνο και την κούραση με πνευματική διαύγεια, εγρήγορση και μετουσίωση. Ο αγώνας αυτός θα προβάλει στη νεολαία τις αξίες της προσπάθειας, της καρτερίας, της επιμονής και του αγωνιστικού πνεύματος, ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής και ότι η θέληση είναι νικήτρια όταν επιστρατεύονται όλες οι σωματικές και πνευματικές δυνάμεις»