«Θα αυξηθούν και τα 24 επιδόματα εργαζομένων» - Τι γίνεται με τον κατώτατο μισθό
«Κορυφαία και πλέον εμβληματική πράξη» χαρακτηρίζει την επικείμενη - από 1ης Φεβρουαρίου - αύξηση του κατώτατου μισθού η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού τονίζει ότι «θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με αυτόν και τα οποία στηρίζουν περισσότερους από 280.000 συμπολίτες μας».
«Μας κάνει πλάκα η υπουργός;», διερωτάται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που κάνει λόγο για νέες δηλώσεις εμπαιγμού της υπουργού, σε βάρος των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιούχων!
Συγκεκριμένα, εν αναμονή των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό - και αφού έχει προηγηθεί η σχετική προεργασία από το υπουργείο Εργασίας - η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε στο ΑΠΕ και επισήμανε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά οπωσδήποτε την κορυφαία και πλέον εμβληματική πράξη με την οποία υπηρετούμε τον βασικό μας στόχο για την ενίσχυση της θέσης και του εισοδήματος των εργαζομένων», ωστόσο δεν είναι η μόνη, αναφέρει η αρμόδια υπουργός και παραπέμπει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης στη σειρά μέτρων προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων που «εισηγηθήκαμε και ψήφισε η Βουλή».
Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία και τους εργαζόμενους αυτού του τόπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι - και είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται δημοσίως με κάθε λεπτομέρεια - «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με αυτόν, και τα οποία στηρίζουν περισσότερους από 280.000 συμπολίτες μας», όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Μας κοροϊδεύουν συνεχώς»
«Μας κάνει πλάκα η κ. Αχτσιόγλου;». Την ερώτηση αυτή, για να απαντήσει ο ίδιος πως πρόκειται για εμπαιγμό συνολικά από την κυβέρνηση, κάνει μέσω της “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Δηλαδή, αν αυξηθεί ένα επίδομα κατά 4 ευρώ μικτά, λύθηκε το πρόβλημα των εργαζομένων»; διερωτάται ο συνδικαλιστής.
«Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από το κράτος και όχι με ελεύθερες διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων. Αυτό είναι έλλειψη δημοκρατίας, να έρχεται η οποιαδήποτε κυβέρνηση να επιβάλει την αύξηση των μισθών. Από ’κει και πέρα, αυτή η αύξηση - να μην το ξαναπούμε - αποτελεί ψίχουλα για τους εργαζόμενους, αφού μιλάμε για 43 ευρώ μικτές αποδοχές. Και όχι μόνο αυτό... Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο αναιρεί την υπόσχεσή της που μιλούσε για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον μήνα. Και αυτή ήταν και μια προσωπική δέσμευση της ίδιας της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Και έλεγε μάλιστα πως αυτή η επαναφορά θα γινόταν με μία απόφαση και όχι σταδιακά»...
Εξάλλου, υπενθυμίζει ο Στέλιος Βοργιάς ότι στο τέλος του χρόνου περιμένουμε και την υλοποίηση μνημονιακής δέσμευσης για τη μείωση του αφορολόγητου. «Θα έρθει η μείωση του αφορολόγητου στο τέλος του χρόνου και, αντί για 40 ευρώ που δίνει τώρα η κυβέρνηση, θα τους πάρει 80 ευρώ λόγω της μείωσης του αφορολόγητου».
Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι το 2012 ο κατώτατος βασικός μισθός των εργαζομένων ήταν στα 751 ευρώ και πως η πτώση του στα σημερινά επίπεδα από τότε έγινε με την ψήφιση του πρώτου μνημονίου. «Από τότε δεν ξέρω πόσα επιδόματα έχουν μείνει. Είναι τα επιδόματα του γάμου, της ανεργίας, των παιδιών κ.λπ. Εννοείται ότι είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό. Αλλά, με τα ψίχουλα που θα δώσουν, θα αυξηθούν στα 4,03 ευρώ μικτές αποδοχές και κάτι έγινε», λέει ο συνδικαλιστής.
Ο Στέλιος Βοργιάς επισημαίνει πως πρέπει να παρθούν τέτοιες αποφάσεις που θα βοηθούν τους εργαζόμενους να μπορούν να ζουν κάπως αξιοπρεπώς. «Γιατί με τον σημερινό ελάχιστο μισθό ουσιαστικά βρίσκονται στα όρια της φτώχιας. Και από την άλλη, τώρα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση μπορεί να καθορίζει θεσμικά ζητήματα, όχι όμως και τον κατώτατο μισθό που καθόριζε παλιότερα. Κι αφού η κυβέρνηση υποτίθεται ότι είναι υπέρ των ελεύθερων ΣΣΕ, όφειλε να αφήσει τις ΣΣΕ στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό λέει η Δημοκρατία. Και αυτό είναι το σωστό»...
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ξεκαθαρίζει ότι αυτοί οι δύο μεγάλοι στόχοι, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 και επαναφορά των ΣΣΕ, αποτελούν “σημαία” του εργατικού κινήματος της χώρας, το οποίο δεν πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι να δικαιωθεί.
neakriti.gr