«Θα ψηφίσω για την FYROM οποιοδήποτε όνομα περιέχει γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό»
Αναλυτικά:
Νόνη Καραγιάννη: Θέλω να σας ρωτήσω ευθέως, τι ακριβώς συμβαίνει με εσάς και το κόμμα σας;
Σπ. Δανέλλης: “Δεν έχουμε συνηθίσει κάποιος βουλευτής να ψηφίζει κάτι επειδή είναι μέσα στη συνείδηση, την αντίληψή του και μάλιστα αποτελεί δημόσια διακηρυγμένη θέση του. Απείχα της ψηφοφορίας
διότι θεώρησα ότι αυτή ήταν η στάση που θα έθιγε λιγότερο το κόμμα μου. Κατά την εκτίμησή μου, ήταν στάση υπευθυνότητας.”
Νόνη Καραγιάννη: Πιεστήκατε για αυτό ;
Σπ. Δανέλλης: “Οχι, δεν πιέστηκα. Περισσότερο με τον εαυτό μου είχα μεγάλη δυσκολία να πάρω την τελική μου απόφαση. Προφανώς θα ήθελα να έχω την ίδια στάση με τους συντρόφους μου, αλλά αυτό με ξεπερνούσε.”
Νόνη Καραγιάννη: Να σας ρωτήσω για το θέμα της ρύθμισης στην αλλαγή για την προκήρυξη των απεργιών. Διάβασα και τη συνέντευξη του κ Θεοδωράκη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα” , ο οποίος στο σημείο αυτό ανέπτυξε μια ολόκληρη λογική ότι δεν μπορεί ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να πει όχι. Σε αυτή την αλλαγή, παρά τις ενστάσεις που υπήρξαν. Αισθάνεστε ότι σας άδειασε το κόμμα σας;
Σπ. Δανέλλης: “Αντιλαμβάνομαι το γιατί και το ότι επικράτησε η επιθυμία να μην είμαστε σε μεγάλη απόσταση από τους νέους μας εταίρους στο εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής, τη ΔΗΣΥ. Διαφώνησα όμως επειδή θεώρησα ότι αυτή κίνησή μας δεν ωφελεί το κοινό μας εγχείρημα.
Και δεν το ωφελεί, επειδή πηγαίνουμε με μια προίκα, καθένας με τη δική του. Η ιστορία σε ό,τι έχει να κάνει με τον συνδικαλισμό είναι μια βαριά ιστορία και με σκελετούς στο ντουλάπι του ΠΑΣΟΚ. Επρεπε λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να μετακινηθεί, δείχνοντας έμπρακτα ότι αφίσταται από τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Αντίθετα και αντί της αμοιβαίας μετακίνησης, όχι αυτοί ναι εμείς, η αμοιβαιότητα δεν υπήρξε και κινηθήκαμε μόνον εμείς. Θεώρησα ότι αυτό δεν ήταν εις όφελος ούτε του εγχειρήματος, ούτε βεβαίως σε σχέση με την οφειλόμενη συνέπεια έναντι ζητημάτων, τα οποία θεωρούμε μείζονος ενδιαφέροντος. Να πω εδώ, ότι το συγκεκριμένο άρθρο είναι εξαιρετικά ελαφρύ και περί όνου σκιάς όλα αυτά που εξελίχθηκαν. Ήταν όμως το εμβληματικό άρθρο αυτού του νομοσχεδίου και επικράτησε όλων των άλλων που ήταν πολύ σοβαρότερα, διότι η μάχη των συμβόλων είναι πολύ δυσκολότερη από εκείνη των ζητημάτων της ουσίας.”
Νόνη Καραγιάννη: Ενδεχομένως είναι και μια παλαιότερη όσμωση και συμμετοχή όλου αυτού που εννοούμε συνδικαλιστικού δυναμικού της χώρας, στον κορμό των κομμάτων εξουσίας. Άρα υπάρχουν διασυνδέσεις και επιρροές
Σπ Δανέλλης: “Παρά το γεγονός ότι, οι συνδικαλιστές είναι στο ίδιο κάδρο ευθύνης με τους πολιτικούς και τους διαμορφωτές κοινής γνώμης, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Προφανώς δεν είμαστε όλοι το ίδιο, αυτή είναι όμως η αντίληψη που έχει η κοινωνία. Αντί λοιπόν να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν είναι σωστή η εικόνα που έχει και ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο υποκριτές και κυνικοί επίσης όλοι…Πρέπει εκεί να ανοίγουμε δρόμους, παρότι είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα παραπληροφορήσουν, θα αξιοποιήσουν τις επιλογές που κάνουμε για μικροκομματικές κουτοπονηριές. Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε καθαροί και να μην συμψηφίζουμε τη στάση μας σε τέτοιου είδους ζητήματα, τόσο σοβαρά και με έναν βαρύ συμβολισμό.”
Νόνη Καραγιάννη: Παρακολούθησα τον προβληματισμό σας για αυτό το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ΠΟΤΑΜΙΟΥ και ΔΗΣΥ. Είναι ένας γενικότερος προβληματισμός σας; Το λέω επειδή το ακούω από αρκετά στελέχη τα οποία έχουν μπει σε όλο αυτό το εγχείρημα χωρίς κατ ανάγκην να ανήκουν στον κεντρικό κορμό των δύο κομμάτων. Ακούω έναν προβληματισμό γενικότερα και για μια αναπαλαίωση μεθόδων σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση οργάνων ή την προσυνεδριακή διαδικασία.
Σπ Δανέλλης: “Οντως υπάρχουν πρακτικές και μεθοδολογίες που παραπέμπουν σε αυτά που θα πρέπει να υπερβούμε. Το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του πρέπει να καταλάβει ότι με αυτό το εγχείρημα δεν πάμε να κλωνοποιήσουμε το ΠΑΣΟΚ, ούτε βεβαίως να το αναπαλαιώσουμε. Γιατί η αναπαλαίωση είναι να φτιασιδώσουμε το παλιό και να το δείξουμε ως νέο,απαλλαγμένο από τις ρυτίδες του χρόνου. Αυτό δεν αφορά την κοινωνία. Επειδή δεν μας αφορά απλά και μόνον να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να τα κρατήσουμε, αλλά να ανοιχτούμε στην κοινωνία, αν δεν πείσουμε αυτούς που είναι δύσπιστοι, καχύποπτοι ή αδιάφοροι σήμερα, ότι το εγχείρημα μας τους μιλάει πολιτικά και κοινωνικά, ότι λέει καινούργια πράγματα, δεν έχει νόημα,ούτε αντίκρυσμα και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε. Νομίζω ότι πολλοί δεν το έχουν ακόμα καταλάβει. Δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να βάλουμε τα καλά μας ρούχα και να δείξουμε ότι το εννοούμε.”
Νόνη Καραγιάννη: Αναρωτιέμαι εάν αυτό που κυριαρχεί στην τρόπο διαμόρφωσης της αντιπολιτευτικής τακτικής στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι το πολιτικό αφήγημα που λέει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επιζήμια και αναξιόπιστη κλπ άρα πρέπει να φύγει και επειδή πρέπει να συμβεί αυτό, τίποτα που να συνδέει τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί της δεν θα πρέπει να είναι ορατό. Οπως το να στηριχτεί σε κάποια νομοσχέδια ή αποφάσεις όπως το θέμα των συζητήσεων για το όνομα της πΓΔΜ. Αναρωτιέμαι αν είναι αυτό που κυριαρχεί και αν βεβαίως διακρίνετε και εσείς κάτι τέτοιο.
Σπ Δανέλλης: “Είναι σκληρότερη η πάγια στάση της εκάστοτε αντιπολίτευσης όπου στόχος της ήταν πάντα να πέσει η κυβέρνηση και αν είναι δυνατόν την επομένη των εκλογών προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να κατακτήσει τα κυβερνητικά έδρανα.”
Νόνη Καραγιάννη: Είναι μια επανάληψη του τρόπου αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Σπ Δανέλλης: “Και έρχεται τώρα πιο σκληρή, θυμίζοντας την απόλυτη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί θετικά για ο,τιδήποτε αφορούσε στην προηγούμενη περίοδο. Διαφωνώ απολύτως και δεν θεωρώ πως είναι προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βεβαίως διαχρονικές ευθύνες για το πώς χειρίστηκε την περίοδο του αντι-μνημονίου. Είναι όμως είναι τραγικό αυτή η αντιπαράθεση να δώσει τη θέση της στην αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι σωστό, ούτε προς όφελός μας, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία. Δεν βοηθά τον κοινοβουλευτισμό ούτε και το πολιτικό σύστημα, η εμπέδωση της αντίληψης στην κοινωνία για ύπαρξη μιας γενικευμένης υποκρισίας και μιας αντιμετάθεσης ρόλων μνημονικών και αντι-μνημονιακών και στα επί της ουσίας ζητήματα. Νομίζω, ότι ο κυβερνητικός κυνισμός θα απαντιόταν πολύ αποτελεσματικότερα και δημιουργικότερα από την αντιπολίτευση αν αναδείκνυε ακριβώς αυτό, το ότι φέρνω και ψηφίζω αυτά τα μέτρα όχι γιατί τα πιστεύω, αλλά επειδή υποχρεούμαι να το κάνω, τη στιγμή που η ιδιοκτησία των μέτρων αυτών θα πρέπει να ήταν και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον εκείνου του κομματιού που υπερψήφισε τον δραματικό Ιούλιο του 2015.“
*ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ FYROM
Νόνη Καραγιάννη: Σε ότι σας αφορά θα ψηφίσετε στη Βουλή οποιαδήποτε συμφωνία με την FYROM ανεξαρτήτως του αν είναι γεωγραφικός ή όχι ο προσδιορισμός;
Σπ Δανέλλης: “Η άποψή μου από το μακρινό και ίσως σκοτεινό 1992 ήταν ότι μια σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό είτε γεωγραφικό είτε χρονικό,(NOVA ) προφανώς δεν μπορεί παρά να είναι αποδεκτή.
Με αυτή την έννοια και προκειμένου να φύγει ένα άγος που μας έχει απομονώσει από τη διεθνή πραγματικότητα και κοινότητα, μας κάνει μόνους εμάς να εξακολουθούμε να θέλουμε την αποσταθεροποίηση μιας χώρας, που εμείς θα πρέπει να θέλαμε να σταθεροποιήσουμε ενόψει της αύξησης της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και της ισλαμικής επιρροής, μέσω της Τουρκίας, είτε του Αλβανικού αλυτρωτισμού. Δεν θα πρέπει να είμαστε εμείς που θα εμποδίσουμε τη χώρα αυτή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.”
Νόνη Καραγιάννη: Καταλαβαίνω ότι και σε αυτό το θέμα υπάρχει κε Δανέλλη μια διαφοροποίηση από το κόμμα σας το οποίο επιμένει στον γεωγραφικό προσδιορισμό.
Σπ Δανέλλης: “Εκτίμησή μου είναι ότι ο κ Θεοδωράκης δεν επιμένει. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση όφειλε να είχε ενημερώσει τα κόμματα.”
Νόνη Καραγιάννη: Σας φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σπ Δανέλλης: “Δεν ξέρω, νομίζω ότι κάθε κόμμα ενδιαφέρεται να έχει την αποδοχή και των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι τι κάνω εγώ. Η στάση μου είναι στάση συνείδησης. Εχω μάθει στα ζητήματα στα οποία έχω κατασταλαγμένη άποψη να την υποστηρίζω, ανεξαρτήτως του αν αυτή προέρχεται από πολιτικούς μου φίλους ή από πολιτικά κόμματα που είναι ξένα προς τον δικό μου χώρο. Δεν θα δίσταζα ως αντιπολιτευόμενος βουλευτής να στηρίξω κάτι που φέρνει μια κυβέρνηση , με το οποίο συμφωνώ. Δεν ετεροκαθορίζομαι.”
Νόνη Καραγιάννη: Σας ενδιαφέρει η υποψηφιότητα στο Δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη;
Σπ Δανέλλης: “ Οχι. Είναι εξάλλου πολύ νωρίς..Δεν μπαίνει κάτι τέτοιο στον ορίζοντά μου ώστε να κάνω τέτοιου είδους σχεδιασμούς και δεν θα επεδίωκα τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος σε αντιπαράθεση με άλλους χώρους που είναι δυνατότεροι ψηφοθηρικά στο Ηράκλειο ”
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ